Idén sem lesz pulyka az ünnepi asztalon? Most kiderül, mennyire lesz zsebbenyúlós fogás

HelloVidék   
  Megosztom
Idén sem lesz pulyka az ünnepi asztalon? Most kiderül, mennyire lesz zsebbenyúlós fogás

A Magyar Pulykaszövetség a karácsonyi időszakot felkészülve várja és bízik abban, hogy a fogyasztók számára továbbra is értéket jelent a magyar eredet jelentette biztonság és minőség. A pulyka ágazat (is) számos kihívással nézett és néz szembe, mint például az input anyagok jelentős drágulása, a csökkenő fogyasztás, vagy a vágóüzemi kapacitások csökkenése, a koncentráció. Mire számíthatunk ezek után a boltokban? Milyen árakra lehet számítani az ünnepek közeledtével? Ennek jártunk most utána. 

A baromfiágazaton belül a pulyka részesedése 2022-ben a vágóállat előállításból 12,68% volt, mely érték nagyságrendileg a fele a 2002-es értéknek (27,11%). A csökkenő arány részben az alacsonyabb termelési mennyiségnek, részben pedig a csirke és pecsenyekacsa ágazatok intenzív növekedésének tudható be. Bár a teljes pulykaágazat nehéz időszakot tud maga mögött, a szövetség elkötelezett abban, hogy felkutassa és megtalálja azon ágazati kitörési pontokat, mellyel a pulykát és minőségi termékeit újra népszerűvé, kedveltté tehetik a fogyasztók körében.

Magyarország korábban a világ legnagyobb pulykafogyasztó nemzetei között volt. A 2003-2004-es években Izrael és az Egyesült államok után hazánkban fogyasztották a legtöbb pulykahúst 7-7,5 kg/fő éves fogyasztással. Becslések szerint ez az érték mára megfeleződött, így a fogyasztásunk az EU országok átlagos értékének tekinthető (EU27 3,7 kg/fő/év).

Az ágazati méretcsökkenés több mutatószámot szemlélve is egyértelműen látható. A szövetség taglétszáma a 2021-es 256-os értékről idén tavaszra 198-ra csökkent, a tartási helyek száma is ezzel párhuzamosan csökkent (325-ről 269). A BTT adatbázisa alapján jelenleg pulyka tenyésztésre, nevelésre és hizlalásra ma 1.275 ezer négyzetmétert használnak a termelésben.

A termelési költségeket alapvetően befolyásolta az elmúlt időszak takarmány árai. Ez a 2021-es árszinthez képest 2022-ben olyan magas árszintet ért el, mely hosszú időre meghatározta az ágazat fejlődési pályáját. Az okok közül ki kell emelni a hazánkat sújtó történelmi aszályt, valamint az orosz-ukrán konfliktusból adódó bizonytalanságot. A magas árszint 2023. első félévét követően csökkenni kezdett, de még mindig nem tért vissza a 2021.évi normálisnak mondható árszinthez.

A hazai élőbaromfi felvásárlás hosszú idősoros adatai egyértelműen az ágazat növekedését mutatják, ám a pulyka esetében az ágazat egészére vonatkozó növekedés nem igazolható. Szemléletes adat, hogy míg 2002-ben az összes felvásárolt élőbaromfi 27%-át adta a pulyka, addig ez az arány 20 év után közel a felére csökkent. Mivel az adatok a hazai vágó-feldolgozó üzemek élőállat felvásárlási mennyiségeit mutatják, abban nem szerepel a külföldi élőállat értékesítés. Hazánk élőpulyka előállítása 7-7,5 millió db/év, melyből várhatóan idén 5,5 millió hazai vágóüzemekben kerül feldolgozásra.

A szövetség úgy látja, hogy a pulyka mindig is a prémium minőségű, ugyanakkor még a fogyasztók jelentős hányada számára elérhető árú húsok közé tartozott. Közismerten magas táp- és biológiai értéke magasabb árszintre történő pozicionálást tesz szükségessé, ezért a közelmúltbeli és mostani gazdasági események következtében sok vásárlót veszített.

Az ágazat a problémák orvoslására a növekedés és fejlődés lehetőségeit keresi a termékpálya különböző területeinek szakértőivel, lévén a közös gondolkodásban mindenkinek megvan a maga szerepe, a tenyésztőcégektől a vágó-feldolgozó üzemekig.

A szövetség szerint szükséges meg teremteni azt a közös fórumot, ahol a tenyésztőcégek be tudják mutatni a „jövő pulykáját”, a tenyésztési programjaik eredményeit. Ezen eredményekhez kell igazítani a keltetés, keltetői kezeléseket, valamint a termelés (nevelés és hizlalás) technológiai fejlesztéseit, takarmányozási programját, s a szövetség úgy látja, hogy folytatni kell az új, a változó fogyasztási igényekhez alkalmazkodó termékek fejlesztését és le kell követni a globális élelmiszeripar innovációit a vágó-feldolgozó üzemek esetében is. Itt nemcsak a friss húsok, hanem a késztermékek és konyhakész termékek piacán is keresni kell a termékfejlesztés új, innovatív megoldásait és nem utolsó sorban marketingtevékenységgel emelni kell a pulykahús termékek imagét, növelni fogyasztását. Ezzel valósítható meg egy gazdaságosan és fenntartható módon működő pulykaágazati modell, melyben a hazai ágazati szereplők is (köztük a vágóhidak, keltetők, előnevelők és hizlalók) egyaránt képesek működni.

Lássuk az árakat!

Ahogy minden piaci körképünk esetében, úgy most is megnéztük, hogyan hatnak a gazdasági változások az egyes termékek árára. Ennek mentén az egyes áruházakban azt láthatjuk, hogy

  • a Lidl online kínálata szerint a friss, combból készült darált pulykahús ára most csak 999 Ft/kg, ahogy a pulykamellfilé tokány is. Az egész bébipulyka ára pedig 2199 Ft/kg.
  • A Tesco webshopjában a friss pulyka darálthús pulyka alsócombfiléből 2190 Ft/kg, pulykaszárny ára 999 Ft/kg, a pulyka alsócomb 1199 Ft/kg, pulyka felsőcomb 2099 Ft/kg, pulykafelsőcomb filé 2499 Ft/kg, a kicsontozott pulyka felsőcomb bőr nélkül, kockázva 2598 Ft/kg, a pulykanyak 1349 Ft/kg, a filézett pulykamell szelet 4299 Ft/kg, a pulykahere 3239 Ft/kg, a pulykamáj 1799 Ft/kg, pulykamell filé 2887 Ft/kg, a pulykaszárny 1399 Ft/kg.
  • A Spar onlie shopjában a pulykamellfilé 2708 Ft/kg, pulyka darálthús 1998 Ft/kg.
  • Az Auchan weboldalán a pulykamellfilé 2289 Ft/kg, a pulykanyak 1125 Ft/kg, pulyka darálthús 1898 Ft/kg, bébipulyka ára 2135 Ft/kg.
  • Az ALDI kínálatában a pulyka darálthús 2298 Ft/kg, pulykatokányhús 1998 Ft/kg, a pulykanyak pedig 1499 Ft /kg.

Összességében azt látjuk, hogy valóban borsos ára van a pulyka hús kilós árának. Viszont figyelembe véve, hogy egészséges és ajánlott a fogyasztása, talán beleférhet néha a csirkehús helyett.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pulyka

pulykahús

pulykahús fogyasztás

karácsonyi pulyka

karácsonyi pulykavacsora

ünnepi pulyka

pulykahús árak