Tényleg olyan jó ötlet? Mutatjuk, milyen gazdasági hatása lenne a magyar eurónak

Pénzcentrum   
  Megosztom
Tényleg olyan jó ötlet? Mutatjuk, milyen gazdasági hatása lenne a magyar eurónak

Noha sokan gondolják azt, hogy az euró bevezetése rögtön megoldja egy nemzet összes problémáját, ez egyáltalán nem így van - írja a Pénzcentrum. A portál cikke szerint, az európai közös valuta segítheti a felzárkózást, segít egyenlő feltételeket teremteni az egyes piacokon, és befolyást is szerez a világgazdaságban, ugyanakkor a valuta bevezetése nem a végcélt kell, hogy jelentse, hanem a gazdasági színtéren elvégzendő további munkát kell segítenie. Úgy ahogyan azt a horvát és a szlovák piacon több-kevesebb sikerrel tette, vagy ahogyan a magyar gazdaságban még várat magára.

2030 körülre lehetünk euróérettek?

Ahogy a portál írja, az euróbevezetés témaköre kapcsán adódik a kérdés, hogy arra vajon Magyarországon mikor kerül sor, lesz-e lehetőségünk euró alapon folytatni a felzárkózásunkat. Nos, egyelőre úgy tűnik, hogy lesz, bár az új korszak kezdete elég bizonytalan, révén, hogy egyelőre nincs konkrét elképzelés arról, hogy mikor vezetik be az eurót. (Hozzánk hasonló cipőben ebből a szempontból amúgy csak Lengyelország jár, még Románia és a nemzeti valutájához foggal-körömmel ragaszkodó Csehország is képes volt egy bevezetésre vonatkozó céldátummal előrukkolni.)

Azaz Magyarország ezen a vonalon (is) különutasnak számít az EU-n belül, mivel a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a feltett szándéka az, hogy megfelelően felkészült, versenyképes gazdaságként csatlakozzunk az euróövezethez, úgy, hogy a gazdasági felzárkózás az euróval is folytatható legyen. Ezt írta korábban Matolcsy György, az MNB elnöke egy parlamenti válaszában, melyet Balassa Péter országgyűlési képviselőnek címzett. Az MNB elnöke a Jobbik politikusának egyértelműen leszögezte, hogy a bevezetés kritériumrendszerét figyelembe véve Magyarország még nem áll az euróérettség megfelelő szintjén, hiszen az elmúlt évek magas inflációs környezetében a nominális maastrichti kritériumok teljesítése is nehézségekbe ütközik.

Az inflációnk magasabb, és a hosszú hozamaink is meghaladják az aktuális értékhatárokat

– hangsúlyozta. Hozzátette azt is, hogy az euró bevezetése során minden ország más-más gazdasági átváltozásokkal szembesül, ezért a közös uniós valuta költség-haszon mérlegét az adott ország jellemzőit figyelembe véve célszerű felmérni, amelyek alapján meghatározható az eurózónához való csatlakozás megfelelő időzítése. Erre való tekintettel pedig nem érdemes más állam, például a román időzítését figyelembe vennünk, mivel az az optimálistól eltérő döntést szülhet.

Ráadásul Matolcsy szerint a korábbi országtapasztalatok is vegyesek: egyes, az eurózónába gyorsan belépő nemzetek szerinte nem voltak képesek tartósan tovább emelni a relatív fejlettségüket a zónán belül.

Az MNB álláspontját Matolcsy György összefoglalva leszögezte, hogy elkötelezettek az euró mellett, és megfelelő gazdaságpolitikával már középtávon elérhető az euró sikeres és biztonságos bevezetéséhez szükséges fejlettségi szint. Ez az Európai Unió átlagos fejlettségének 90 százaléka. Itt fontos jelezni, hogy pénzügyi értelemben a középtáv fogalma egy-öt évet jelent, tehát Matolcsy György szerint akár 2030 előtt előállhat az ideális helyzet a magyar euróhoz.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

euró

euró bevezetése

pénzcentrum

euróbevezetés