Itt a mesterterv: ezzel az ötlettel ráznák fel az ellustult Balatont

Szurok Dávid   
  Megosztom
Itt a mesterterv: ezzel az ötlettel ráznák fel az ellustult Balatont

Január 12-én Balatonalmádiban megtartották a Balaton Urbanisztikai Műhely alakuló ülését. A kezdeményezés célja, a Balaton Régió fejlődésének támogatása. A HelloVidéknek sikerült részletesen betekintést nyernie a felhívás távlati céljairól, valamint arról is, hogy mivel támogatnák a helyi vállalkozásokat. Lapunkat Jáki Monika, a REevolutio Consulting tulajdonosa, és a Balatonalmádiban élő Gauder Péter urbanista-szakértő avatta be a részletekbe.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai megmutatták, hogy egyes térségek, városok fejlődése időről időre felgyorsul, jelentőssé válik, mert értékeik potenciáljaik kívánatossá lesznek. A poszt-covid időszak immár világossá tette, hogy a Balaton ilyen fejlődési szakaszba ért, megújításra újtöltésre- érett gazdasági erőtérré válik.

A térségfejlesztőknek, regionális és településtervezőknek az a tapasztalata, hogy a gazdaságnak, piaci szereplőknek kényszerűen nagyobb a lendülete, nagyobb a késztetése, hogy gyorsan reagáljanak, kihasználják az életmód-változásban, a munka világában a trendek változásában rejlő lehetőségeket, és az egyszerűbb eredményeket rövidtávon is szükségszerűen realizáljanak.

Ehhez képest az irányítás lemaradt, így aztán éppen napjainkban - amikor környezetünk érdekében fenntartható távlatokban kellene tudnunk döntéseket hozni - nem a távlatot képviselni hivatott közszféra, azaz a „MI” érdeke tartja irányítása alatt a városok, régiók fejlődését esetleg

- hívta fel a figyelmet az alakuló gyűlés tanácskozáson a REevolutio Consulting tulajdonosa.

Jáki Mónika szerint a változás jól kitapinthatóan érintette a Balaton Gazdasági Régióját, mivel ezek a piaci szereplők által felfedezett változások, átalakulások új kihívásokat teremtettek, amelyekre komplex módon kell treagálnia a Balaton Gazdasági Régió-nak.

A szakember szerint a jelenlegi aszimmetrikus ingatlanpiac - olyan problémák forrása, melyeknek kezelésére az egyes önkormányzatok kapacitásai és kompetenciái nem elégségesek, különösen egymással versengve és reagálóan. A megoldandó problémák is növekedni fognak és azok feltorlódása a megoldásukat is nehezíti, miközben integrált irányítás hiányában a szembejövő számos új kihívás jelentette új lehetőségek elveszhetnek, további aszimmetriákat hozva létre a térségekben, körzetekben.

Éppen ezekre a jelekre (is) figyelemmel az önkormányzatoknak fel kell tudniuk készülni a jövőre. Nem elégséges csupán a napi problémák adminisztratív kezelése. Amint nem elég csupán szigetszerűen települési határok mentén gondolkozva megoldani a problémákat, vagy kidolgozni mégoly távlatos víziókat, jövőképeket sem

- folytatta tovább.

Jáki Monika mindezek függvényében úgy látja, hogy a településötvözeteket, identitás-körzeteket egyben látva, kellene tudni távlatban akár a környezeti kihívásokra tekintettel több emberöltőre is előre látva meghatározni komplex irányelveket és ezekre stratégiákat. Nem elég csupán területileg, földrajzilag integráltan térben gondolkozva keresni az előre vivő megoldásokat, de komplexitás teóriára figyelemmel nem ágazati megoldások összegzésével, hanem számos ágazat aktív együttműködésében kell összevethető „versengő” integrált javaslatokat ajánlani a vezetőknek. Ehhez integrált szakmai csoportokra van szükség.

Mint mondta, ehhez egyrészt az egész Balaton Gazdasági Régiót, mint egy – komplex gondolkodási teret szükséges figyelembe venni, ugyanakkor egyes eltérő identitású karakterű, más-más gazdasági, - társadalmi és környezeti potenciállal rendelkező térrészeket, identitáskörzeteket kell tudni definiálni, felhatalmazni, hogy az egész részeként önmagukat szervezzék-menedzseljék.

Ezeket a jól definiált és egyben ezzel kiszámíthatóvá tett fejlesztési jövőképeket és a fejlesztések kívánatos programjának portfolióit kell tudni kidolgozni, kommunikálni, bemutatni, kiajánlani. Erre szolgál a BFF, a júliusban először megvalósult Fejlesztői Fórum, ahol a piaci szereplők megismerhetik a kínálatot

Mindezen szempontokra és a fejlesztésekhez figyelemmel két kvázi- intézményt is felállítanak:

  • Az egyiket – lényegében a második – a Balaton Fejlesztési Fórum-ot, mely tavaly június 8-án, Balatonfüreden bemutatkozott, és célja és szándéka szerint a Balaton Régió fejlesztési projektjeinek pódiuma, bemutatóterme és információ-cserehelye kíván lenni. Itt a piaci aktorok és a térségek, települések találkozhatnak és létrejöhet a kívánatos csere.
  • A másikat – melyre a BFF fórumon tettek a jelenlévők ajánlást, és elsősorban fontos – a Balatoni Urbanisztikai Műhely-t, (BUM!-ot) amely egy integrált és integráló nyitott szakmai közösség, (pool) együtt -gondolkodási platform, gondolat-cseretér ( think-thank). Ebben horizontálisan ötvöződnek a térségben fellehető kompetenciák, kapacitások, szakértők, tanácsadók - amelyek és, akik ma sokszor egymást s egymás munkáját sem ismerve tevékenykednek, vesznek / vehetnek részt. Most mintegy 45 fő jelenlétében alakult meg ez a információcsere és alkotó-kommunikációs platform, amelynek egyik célja a szakmai hálózat továbbfejlesztése a térben, kapcsolati háló szövése az egyének mellett a térség vagy és a témákban érdekelt egyetemekkel, intézményekkel, mint a BFT és civil formációk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

balaton

kezdeményezés

fejlesztés