Betelt a pohár a dolgozóknál: jön az újabb figyelmeztető sztrájk a vidéki gyárban

Szurok Dávid   
  Megosztom
Betelt a pohár a dolgozóknál: jön az újabb figyelmeztető sztrájk a vidéki gyárban

Újabb vidéki gyárban tartanak figyelmeztető sztrájkot, ezúttal a sopronkövesdi Autoliv Kft.-nél lesz munkabeszüntetés. A HelloVidék úgy tudja, hogy a tervezett két órás figyelmeztető sztrájkot március 21-ére, 13 és 15 óra közöttre jelentette be a Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezete. A szakszervezet többek között bérfejlesztést, az étkezési hozzájárulás összegének emelését, valamint 160 ezer forintos üdülési jutalmat szeretne kiharcolni a munkáltatóval szemben.

Továbbra se közeledtek az álláspontok ezért a Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezete úgy döntött, hogy március 21-én, azaz csütörtökön figyelmeztető sztrájkot tart a sopronkövesdi Autoliv Kft. üzemében.

A dolgozókat képviselő Vasas már március 14-én sztrájkbizottságot alakított, mivel a szakszervezet nem tudta elfogadni a munkáltató ajánlatát. Egy olyan ajánlatot, amely csökkentené a munkavállalók által kifejezetten kedvelt béren kívüli juttatás összegét, a béremelés mértéke pedig nem lenne elég a dolgozók jelenlegi életszínvonalának fenntartásához sem.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke lapunknak elmondta, hogy Vasas követelései reálisak, sőt nem hagyják figyelmen kívül a vállalat érdekeit sem, de elsősorban a dolgozók életkörülményeinek alakulását tartják szem előtt, a tényeket, hogy mennyivel emelkedtek az élelmiszer-, valamint üzemanyagárak, az üzemi étkezdében történt 17%-os emelést vagy a bankok és mobilszolgáltatók által bejelentett áremeléseket. A Vasas alapszervezete továbbra is nyitott a tárgyalásokra, és várja a munkáltató ajánlatát.

A Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezete visszamenőleges, 2024. január 1-jei bevezetéssel az alábbiakat szeretné kiharcolni:

  • az operátori és DLS állományban (sorfelelős, anyagmozgató, stb.) foglalkoztatottak részére 15%-os bérfejlesztést,
  • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12%-os bérfejlesztést,
  • a szellemi állományban dolgozók részére bruttó 800.000 forintos alapbérig 8%-os, 800.000 forint felett 5%-os bérfejlesztést,
  • az étkezési hozzájárulás összegének emelését a saját munkavállalók részére 15.000 forint összegben,
  • évi 160.000 forintos üdülési jutalmat úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak a 2023-as évivel.

Az Autolivval korábban a kormány stratégiai együttműködési megállapodást is kötött. Mint, ahogyan arról a Portfolio beszámolt a cégnél már régóta komoly gondok vannak. A gyár 2020-ban átmenetileg szüneteltette a működését, akkor a 2200 munkavállalóból egy ideig csupán csak 200-an dolgoztak, mivel jelentősen megcsappantak a megrendelések. A vállalat akkor felmondta a szerződését a munkaerő-kölcsönző cégekkel, s elköszönt a kétszáz kölcsönzött munkavállalótól is.

Nemcsak 2020-ban, hanem már korábban is voltak gondok a cégnél, 2016-ban ugyancsak kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a sopronkövesdi Autoliv Kft. mintegy hatszáz-hétszáz dolgozója, miután a munkáltató és a munkavállalókat tömörítő érdekképviselet akkor sem tudott megállapodni a béremelés mértékéről.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

figyelmeztető sztrájk

gyár

bértárgyalások