Falkába verődve vadásznak a kóbor kutyák Békés megyében

HelloVidék   
  Megosztom
Falkába verődve vadásznak a kóbor kutyák Békés megyében

Az elvadult, főként éjszaka aktív ebek megtámadják és elevenen széttépik az őzeket, a mezei nyulakat és a kotló fácánokat. A vadászok egyetlen módon tudnak védekezni - írja a beol.hu.

Világszerte emelkedik a kóbor kutyák száma, akik számos veszélyeztetett faj túlélését fenyegetik, mivel az utcára kitett házikedvencek a túlélés érdekében rákényszerülnek az önálló zsákmányszerzésre. A vadászat következtében csapdába ejtik és elpusztítják az őzeket, a gidákat, a mezei nyulakat és a kotló fácánokat.

A jelenség a felelős állattartás hiányára vezethető vissza, számos esetben az állatok gazdája egyszerűen megunja a kutyát, és kiviszi a város szélére. Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezet elnöke és a Békés Megyei Vadász Szövetség elnöke szerint Békés megyében is a kóbor állatok jelentős részét a gazdájuk tette ki az utcára, azonban számos kutya tanyákról szökött meg. A szakértő kiemelte, hogy a kutyák nagyon okosak, hamar falkába verődnek és kiosztják a szerepeket. A kóbor kutyák főként tavasszal, szaporodás idején okozzák a legnagyobb kárt.

A kóbor ebek falkába verődnek, kiszemelik a prédát, élve elkapják és leölik az állatot. Ráadásul a kutyák legtöbbször éjjel vadásznak, és így az egyébként éjszaka nyugalmat kereső vadállományt könnyedén megdézsmálják.

- tette hozzá Hrabovszki János, majd kiegészítette azzal, hogy az elvadult állatokat nem tudják hogyan befogni, mivel a veszettség miatt kockázatos lehet, és megfelelő felszerelésük sincs hozzá. Az ebeket gyepmesterek és állatmenhelyek fogadják be, azonban ezek az év minden napján teljes kihasználtsággal működnek. A lap szerint Békés megyében nincs olyan település, ahol ne lennének kóbor kutyák.

2016-ban 6293 rókát, 423 kóbor kutyát és 121 aranysakált, 2017-ben pedig 6170 rókát, 413 kóbor kutyát és 217 aranysakált ártalmatlanítottak a szakemberek Békés megyében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

kóborkutya

vadkár