Falkába verődve vadásznak a kóbor kutyák Békés megyében

HelloVidék   
  Megosztom
Falkába verődve vadásznak a kóbor kutyák Békés megyében

Az elvadult, főként éjszaka aktív ebek megtámadják és elevenen széttépik az őzeket, a mezei nyulakat és a kotló fácánokat. A vadászok egyetlen módon tudnak védekezni - írja a beol.hu.

Világszerte emelkedik a kóbor kutyák száma, akik számos veszélyeztetett faj túlélését fenyegetik, mivel az utcára kitett házikedvencek a túlélés érdekében rákényszerülnek az önálló zsákmányszerzésre. A vadászat következtében csapdába ejtik és elpusztítják az őzeket, a gidákat, a mezei nyulakat és a kotló fácánokat.

A jelenség a felelős állattartás hiányára vezethető vissza, számos esetben az állatok gazdája egyszerűen megunja a kutyát, és kiviszi a város szélére. Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezet elnöke és a Békés Megyei Vadász Szövetség elnöke szerint Békés megyében is a kóbor állatok jelentős részét a gazdájuk tette ki az utcára, azonban számos kutya tanyákról szökött meg. A szakértő kiemelte, hogy a kutyák nagyon okosak, hamar falkába verődnek és kiosztják a szerepeket. A kóbor kutyák főként tavasszal, szaporodás idején okozzák a legnagyobb kárt.

A kóbor ebek falkába verődnek, kiszemelik a prédát, élve elkapják és leölik az állatot. Ráadásul a kutyák legtöbbször éjjel vadásznak, és így az egyébként éjszaka nyugalmat kereső vadállományt könnyedén megdézsmálják.

- tette hozzá Hrabovszki János, majd kiegészítette azzal, hogy az elvadult állatokat nem tudják hogyan befogni, mivel a veszettség miatt kockázatos lehet, és megfelelő felszerelésük sincs hozzá. Az ebeket gyepmesterek és állatmenhelyek fogadják be, azonban ezek az év minden napján teljes kihasználtsággal működnek. A lap szerint Békés megyében nincs olyan település, ahol ne lennének kóbor kutyák.

2016-ban 6293 rókát, 423 kóbor kutyát és 121 aranysakált, 2017-ben pedig 6170 rókát, 413 kóbor kutyát és 217 aranysakált ártalmatlanítottak a szakemberek Békés megyében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

kóborkutya

vadkár