9 káprázatos évelő virág: most ültesd el, ha szebb kertet akarsz a szomszédodénál

Liszkai Attila   
  Megosztom
9 káprázatos évelő virág: most ültesd el, ha szebb kertet akarsz a szomszédodénál

A talaj felolvadásával újra lehetőségünk van a kertészkedésre; ha új virágokat szeretnénk ültetni, érdemes évelő fajtákat választanunk. Mutatjuk azt a kilenc fajtát, ami tavasszal borítja virágba kertünket.

A tavasz évek óta váratlanul érkezik, azonban biztosra vehetjük, hogy vége a télnek, ha a tavaszi virágok megjelennek, ez ugyanis azt jelenti, hogy a talaj már felolvadt, írja cikkében a The Spruce. A következő kilenc évelő virág a tavasz első jelére előbújik és kivirágzik. Ezeket a fajtákat még tavasszal érdemes elültetnünk, mivel a hidegebb időt, és a kevesebb napsütést kedvelik.

1. Nagy szívvirág (Dicentra spectabilis)

A nagy szívvirág megjelenése igencsak egyedi: az apró, kívül rózsaszín, belül fehér, szív alakú virágok egymás mellett csüngnek a növény hajlékony szárain. Tavasszal nyílik, és ahogy a nappalok egyre hosszabbá, a hőmérséklet pedig egyre melegebbé válik, az apró virágok egyre sárgábbá és fonnyadtabbá válnak, nyáron pedig teljesen el is tűnhetnek. Habár nyáron a nagy szívvirág nem díszíti a kertet, ettől függetlenül tavasszal gyönyörű látványt nyújt, épp ezért érdemes más, később virágzó növények mellé ültetni.

  • Növekedési feltételek: A nagy szívvirág tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel. Ez utóbbi nagyon fontos, mivel a növény gyökereik megrothadhatnak olyan földben, amiben megreked a nedvesség.
  • Fényigény: A legideálisabb számára a félárnyék, de napos helyen is jól bírja, ha nincs túl meleg.
  • Méret: 60-90 cm magas, 45-90 cm széles.

2. Vérpipacs (Sanguinaria Canadensis)

A vérpipacsnak kicsi, fehér virágai vannak. Miután elvirágzott, kékeszöld leveleket hajt, melyek szőnyegszerűen beterítik a talajt. A vérpipacs jó tulajdonsága, hogy könnyen kordában tartható, mivel nem terjed szét a kertben. Jó pár év szükséges ahhoz, hogy a vérpipacs elkezdjen terjedni, viszont sokáig él. Van „sima” és duplavirágú fajtája is, utóbbiak drágábbak, de mutatósabbak is.

  • Növekedési feltételek: A vérpipacs Észak-Amerika keleti részéről származik, természetes környezete az erdő. Az erdők talaja rendkívül gazdag tápanyagokban, így a vérpipacs is ehhez szokott. Érdemes olyan környezetbe elültetni, ahol vannak fák, ugyanis a belőlük származó organikus hulladékok – levelek, apró gallyak – rengeteg tápanyagot tartalmaznak, amire a virágnak szüksége van. Az elbomló levelek nedvesen tartják a virág földjét, ami puha marad, és így jól el tudja vezetni a vizet, akárcsak az erdőkben.
  • Fényigény: A vérpipacsot félárnyékos környezetbe érdemes ültetni, bár tavasszal még elviseli a napos helyeket, nyáron már mindenképp árnyék kell neki, hogy életben maradjon.
  • Méret: 10-20 cm magasra és 5-30 cm szélesre nő meg.

3. Kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla)

Az utóbbi időben a kaukázusi nefelejcs szív alakú levelei jobban felkeltik az emberek figyelmét, mint kék virágai. Rengeteg fajtája létezik, így mindenki találhat köztük olyat, ami elnyeri tetszését, ráadásul ezeket a virágokat könnyű gondozni. Mivel a kaukázusi nefelejcs már kora tavasszal kibújik a földből, a levelei már kissé rongyszerűvé válhatnak nyárra. Ilyen esetben, nyugodtan metsszük vissza a leveleket, úgyis újakat fog növeszteni. Bár lassan növekedő virág, de ha kifejlődött, akkor mutatós, bogas virágzatával hálálja meg a törődést. Különböző fajtái más-más tempóban növekednek, a tarka variációk fejlődnek a leglassabban. A kaukázusi nefelejcs rövid életű növény: ahhoz, hogy sokáig fenntartsuk, körülbelül három évente érdemes újraültetni őket.

  • Növekedési feltételek: A kék virág a korai tavasszal érkezik, és ellenáll a téli fagynak is. Amire ügyelnünk kell, az, hogy nyáron bőségesen öntözzük, mert könnyen kiszáradhat.
  • Fényigény: A kaukázusi nefelejcs félárnyékban, vagy teljesen árnyékos helyen érzi jól magát.
  • Méret: 30-50 cm magas, 30-60 cm széles.

4. Hunyor (Helleborus)

A hunyornak két fajtája a legismertebb, a fekete és a keleti hunyor. Ez a virág kora tavasszal nyílik, lassú növekedésű és igen drága. Többféle színben is kapható, főként a rózsaszín különböző árnyalataiban, de vannak vörös, krémszínű és lila fajták is. Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy milyen színűt vásároljunk, vannak olyan kiszerelések is, melyek többféle magot tartalmaznak. A hunyor hátránya, hogy ha magból ültetjük, akkor szüksége van néhány évre, míg virágot hoz, ha viszont ez bekövetkezett, akkor több évtizedig is díszíti kertünket és lassan terjeszkedni kezd. A hunyor virágfejei kissé kókadtak, mintha a növény örökké álmos lenne, páfrányok és fényes levelű növények mellé ültetve nagyon dekoratív tud lenni.

  • Növekedési feltételek: A hunyor rendkívül strapabíró növény, ha árnyékos helyen van, nem árthat neki más, csak a kifejezetten száraz, vagy a nagyon nedves talaj.
  • Fényigény: A hunyornak a félárnyékos és árnyékos helyek kedveznek, ha napos helyre ültetjük, akkor levelei elszáradnak.
  • Méret: Körülbelül fél méter magasra, 30-45 dm szélesre nőnek meg.

5. Orvosi tüdőfű (Pulmonaria)

Bár neve nem túl vonzó, ennek a növénynek gyönyörű, apró fehér, rózsaszín, vagy lilás virágai vannak, később pedig csillogó levelei is szép díszei lehetnek kertünknek. Vannak pettyes és foltos levelű fajták is, amik ezüst és fehér színben játszanak. Az orvosi tüdőfű tavasszal virágzik, de csak nyárig tartja meg szirmait. Érdekesség, hogy a virágok színei megváltoznak, ha beporozódtak, ilyenkor a rózsaszín és lila virágok kékké válnak, a fehérek azonban megtartják eredeti színüket.

  • Növekedési feltételek: Az orvosi tüdőfű tápanyagokban gazdag talajt és árnyékot igényel. Évente érdemes egy kis komposztált földdel, vagy növényi hulladékkal beborítani a földjét, hogy hozzájuthasson minden szükséges tápanyaghoz.
  • Fényigény: Mindenképp félárnyékos, vagy árnyékos helyre ültessük; a napon gyorsan elpusztul.
  • Méret: 25-35 cm magasra, 25-45 cm szélesre nő meg.

6. Lángvirág (Phlox subulata)

A lángvirág, akár egy szőnyeg, beborítja a földet, vagy akár a sziklafalakat is. Pasztell színekben pompázik, van belőle rózsaszín, levendulaszínű, erős rózsaszín és fehér is. Mikor kivirágzik, nagyon fel tudja dobni a kerteket, ha többet ültetünk, akár egy összefüggő virágszőnyeg is kialakítható.

  • Növekedési feltételek: A lángvirág megél rossz minőségű talajban is, de sok vízre van szüksége. Nyáron még többet kell öntözni, mint addig, mert gyorsan kiéghet. Minél több tápanyag van a termőföldjében, annál szebben és gazdagabban virágzik.
  • Fényigény: Napos, vagy félárnyékos környezet kedvez a lángvirágnak, bár a tökéletes hely számára napsütötte lenne, délután pedig félárnyékos.
  • Méret: 15 cm magas és 30-60 cm széles.

7. Szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia)

A szívlevelű bőrlevélnek rengeteg apró virága van, melyek hosszú, vöröses szárakon nőnek a bőrszerű levelek felett, és bár tavasszal nyílik, a leveleknek köszönhetően igen mutatós minden évszakban. Ősszel a levelek gyönyörű, bronzos színt öltenek. Bár alapvetően rózsaszínű a virága, a génmódosítás eredményeként ma már fehérben, pirosban és violaszínűben is kapható. A virág gyökértörzzsel szaporodik, de nem terjeszkedik túl gyorsan.

  • Növekedési feltételek: A szívlevelű bőrlevélnek nedves, tápanyagokban gazdag talajra van szüksége, úgyhogy ne spóroljunk a komposzttal, illetve semmiképp se ültessük száraz helyre.
  • Fényigény: A napos és a félárnyékos helyeket kedveli, amennyiben napos helyre ültetjük, mindenképp figyeljünk arra, hogy földje mindig nedves maradjon.
  • Méret: Körülbelül fél méter magasra, 30-45 dm szélesre nő meg.

8. Kankalin (Primula)

A kankalinnak rengeteg fajtája van, a legkedveltebb a szártalan kankalin és a tavaszi kankalin, melyeknek krémes-sárgás árnyalatai vannak. Sokan választják az egzotikus japán kankalint, ami lila virágaival és gyertyatartószerű alakjával tűnik ki a többi közül. Aki az élénk színeket kedveli, annak az angol kankalint érdemes választania. Mindegyik fajta hasonlít egymásra alakjában és formájában, és az is mindegyikről elmondható, hogy előszeretettel él és terjeszkedik a fák alatt.

  • Növekedési feltételek: általánosságban elmondható a kankalinfajtákról, hogy jól bírják a hideg időt, fontos számukra a minőségi táptalaj, és az, hogy földjük nedves maradjon. A japán kankalin azt is jól tűri, ha földje teljesen el van áztatva.
  • Fényigény: Napos, vagy félárnyékos helyre is el lehet ültetni a kankalint, de a nagy nyári hőség kárt tehet benne, ezért ajánlatos inkább félárnyékba helyeznünk.
  • Méret: 15-30 cm magas és 20-30 cm széles.

9. Salamonpecsét (Polygonatum)

A salamonpecsét ívelt szárainak és jellegzetes, lógó virágainak köszönhetően igazán feltűnő növény. Habár gyorsan elvirágzik, még szirmok nélkül is mutatós: a fényes, fekete maghüvelyek különlegessé varázsolják kertünket. Érdemes egy helyre többet ültetni, mivel csoportosan még mutatósabb, később pedig magától is elterjed a kertben.

  • Növekedési feltételek: A tápanyagokban gazdag talaj, a nedves föld elengedhetetlen a növény fejlődéséhez.
  • Fényigény: A salamonpecsét félárnyékos helyen érzi legjobban magát, a nyílt napon levelei könnyen megperzselődnek.
  • Méret: 2,5-10 cm magasra, 2,5-8 cm szélesre nő meg. A salamonpecsét legtöbb fajtája nem nő magasra, ez alól csak a Polygonatum biflorum képez kivételt, ami akár másfél méter magasra is megnőhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tavasz

virág

kertészkedés