Bombaüzlet hódít a magyar erdőkben: ezzel te is rommá keresheted magad

HelloVidék   
  Megosztom
Bombaüzlet hódít a magyar erdőkben: ezzel te is rommá keresheted magad

Már javában tombol a medvehagyma-szezon: mielőtt te is kosarat ragadnál és belevágnál a gyűjtésbe, nem árt tudni pár alapvető dolgot erről a csodanövényről. A HelloVidék összegyűjtötte, hogyan ismerheted fel a medvehagymát, milyen felhasználási lehetőségei vannak, milyen egészségügyi hatást fejt ki, hogyan érdemes tárolni és hol találsz rá.

A tavasz kezdetével előtérbe kerülnek a szezonális táplálékok, többek között a március végén-április elején termő medvehagyma. Ez a fokhagymára és metélőhagymára hasonlító különös növény egy rendkívül sokoldalú élelmiszer, melynek a népszerűsége rendkívül megugrott az elmúlt években. Nem csoda, hiszen számos felhasználási lehetősége van: levesben, sültekhez, sós süteményekhez, de akár egy házi pestóban is megállja a helyét.

Ezen kívül számos előnyös egészségügyi hatása van: a medvehagyma növeli az emberi szervezetben a hidrogén-szulfid-termelést, ami bizonyítottan küzd a rák ellen. A gáz egy olyan gént aktivál, mely a hosszabb élettartamért felelős, segít a véráramlás fokozásában, valamint hatásos az öregedés és az életkorral összefüggő betegségek megelőzésében és tüneteinek enyhítésében.

A gyűjtéshez azonban érdemes tudni 1-2 alapvető szabályt. A napokban hívta fel a figyelmet a Nébih a medvehagyma-gyűjtés szabályaira, mely szerint saját fogyasztásra naponta csupán 2 kilogramm növényt lehet szedni, a kereskedelmi célú gyűjtés pedig engedélyköteles.

Egy kis keresetkiegészítés

Az évnek ennek a szakában rengetegen özönlenek a hazai erdőkbe, hogy begyűjtsék a kedvelt fűszernövényt. Egyre többen gyűjtik a medvehagymát kereskedelmi céllal, erre azonban külön szabályok vonatkoznak. A Pénzcentrum összefoglalta a legfontosabbakat, többek között azt, hogy az engedély nélkül gyűjtött medvehagymát tilos értékesíteni, mert könnyen megütheted a bokádat.

Az engedélyt a magánterület tulajdonosa, vagy az állami erdőterületet kezelő erdészet állítja ki, de az áru címkéjén a gyűjtő vagy forgalmazó nevét, címét, valamint a származási országot is fel kell tüntetni. Fontos szem előtt tartani, hogy aki kereskedelmi céllal gyűjtené a medvehagymát, annak nem csak engedélyre van ehhez szüksége, de még adókötelezettsége is keletkezik belőle.

Értékesítés esetén a bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, és ebből kell levonni az adót. Ráadásul a magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 10 ezer forint bevétel után hivatalosan 2500 forint jövedelem keletkezik, amelyből 15% adó kerül levonásra, mindössze 375 forint. Aki azonban elmulasztja befizetni ezt, arra a NAV akár 200 ezer forintos büntetést is kiszabhat, de az elmaradt adót és a késedelmi díjakat is ki kell csengetni.

A Nébih a kereskedelmi célú gyűjtés szabályain túl arra is figyelmeztetett, hogy még a szezon elején érdemes nyakunkba venni az erdőt, ugyanis most még nem keltek ki teljesen a vad gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. Mindkét növény a nyirkos, erdős talajt szereti, így valóban könnyen összetéveszthető a két növény.

Így különböztesd meg a mérgező ikertestvérétől

 1. Gyökérzet

  A nevéhez méltóan a medvehagymának hagymája van, míg a gyöngyvirág hosszan szétterülő gyökérzettel kapaszkodik a talajba.
 2. Levelek

  Bár első ránézésre hasonlíthat a két növény levele, vannak egyértelmű különbségek. A medvehagymának minden levele külön száron helyezkedik el, ezzel szemben a gyöngyvirágnak egy szárat több levél ölel körül. Különböznek még a méretek is: a medvehagyma hosszúkás levele vékonyabb, mint a gyöngyvirág "tenyeres" levele. A gyöngyvirág levelének felső felülete fényes.
 3. Virágok

  A medvehagymának még nem bújt elő virága, ezzel szemben a gyöngyvirág virágzata már a levelekkel együtt megjelenik. Amint a medvehagymának is megjelentek a virágai, az eltérés szembetűnő. (Ilyenkor már nem szokták gyűjteni a leveleket!) A medvehagyma virága csillagvirágra hasonlít, míg a gyöngyvirág harang alakú virágai a száron csüngenek.
 4. Illat

  Szagold meg a leveleket! Ha érződik a jellegzetes fokhagymaillat, akkor bizony medvehagymával van dolgod. Ha nem érzel semmit, akkor inkább ne szedd le!

Ha bármilyen okból még mindig kételkedsz benne, hogy valóban medvehagymára bukkantál-e, akkor inkább hagyd a leveleket a földön, nem éri meg kockáztatni: a gyöngyvirág elfogyasztása bőrpírt, hányingert, szédülést, fejfájást, gyengeséget és hallucinációkat eredményezhet, szélsőséges esetben pedig halált is okozhat. Legközelebb vigyél magaddal egy tapasztalt medvehagyma-gyűjtőt, és akkor tutira biztos lehetsz benne, hogy medvehagymát szedsz.

Így szedd le

A medvehagymát egy éles késsel vagy ollóval ajánlott levágni. Ha szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizzük a vadon élő medvehagyma-termőhelyeket, akkor ne tépd ki gyökerestől a növényt!

Így tárold

Gyűjtés után érdemes vízbe állítani és hűtőbe tenni a leveleket, így napokig, sőt akár egy hétig is friss maradhat. Ha apró darabokra vágod, akkor le is fagyaszthatod, így több mint fél évig eláll.

Itt tutira találsz medvehagymát

 • Mecsek (Orfű, Éger-völgy, Száraz-kút-pihenő, Szakadás, Égett-szállás)
 • Gerecse, Pusztamarót környékén
 • Bakony, Bakonybél mellett
 • Zala megye, Obornak és Bocska között

Via: Pénzcentrum, TheGreedyVegan, AtomBash, MagicalChildhood, NLcafé

Fotó: MTI/Varga György

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

medvehagyma

gasztro

lelőhely

felhasználás

egészség

életmód