Teljes pusztulás fenyeget: élesítheti a válságtervet a hazai agrárium is

HelloVidék   
  Megosztom
Teljes pusztulás fenyeget: élesítheti a válságtervet a hazai agrárium is

Világszerte problémát okoz a méhpopulációk fogyatkozása: beporzás hiányában számos haszonnövény, zöldség és gyümölcs tűnhet el, ami élelmezési gondokat vethet fel. Számos módja van azonban, hogy te is segíthess a méheken. Az a legegyszerűbb, ha a kertedet alakítod át méhbaráttá: így nem csak a termésed lesz gazdagabb, hanem a pusztulástól is megmentheted a hasznos rovarokat. A HelloVidék összegyűjtött 23 növényt, amely a kertedbe csalogatja a méheket, és elegendő nektárt és pollent biztosít a zümmögő barátainknak.

Manapság napi szinten lehet hallani a méhek kipusztulásáról szóló hírekről, melyek azt vetítik előre, hogy a rovarok eltűnésével nem lesznek beporozva a haszonnövények és gyümölcsök, a terméscsökkenés pedig élelmezési problémákat okozhat. A globális felmelegedésen kívül a mezőgazdaságban használt vegyszerek és a rovarok élőhelyének átalakulása is szerepet játszik a beporzó-populációk csökkenésében. A kormányok különböző módon reagáltak erre a problémára, az Európai Unió tagállamaiban például betiltották a széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú rovarölőket.

Az is lényeges, hogy felismerd a méheket: ne keverd őket össze a darazsakkal és ne irtsd ki őket! Alakítsd át méhbaráttá a kertedet, és ha van rá lehetőséged, csalogasd be őket! Sok dolgot tehetsz annak érdekében, hogy a kertünk vonzóbb legyen a méhek számára, az egyik legegyszerűbb nektár és pollenben gazdag növények termesztése. Nem minden növény biztosítja a méhek számára ezt a két alapvető szükségletet, számos modern hibrid túl steril és nem kínál semmilyen táplálékot a méheknek.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a kutatók szerint a termőföldek egynegyedének virágzó növényekkel - fűszerekkel, takarmánynövényekkel - való benépesítése nemcsak a gazdák bevételét növeli jelentősen, hanem a gazdagítja a biodiverzitást is.

A HelloVidék összegyűjtött 25 gyönyörű és hasznos növényt, melyek kiváló táplálékforrást kínálnak a méhek számára. Ezekkel a növényekkel nem csak a saját veteményesed élelmiszernövényeit, hanem a Földet is megmentheted:

  • Ánizsmenta

    Az ánizsmenta, azaz ánizsillatú izsópfű nemcsak nektárban gazdag, hanem hetekig ontja a virágait, így több méhfajt is kiszolgál. Ettől a növénytől nagyon édes lesz a méhek méze.
  • Őszirózsa

    Mivel a szezon végén virágoznak, a hosszú tél előtt segítenek a méhek energiaellátásában.
  • Bazsalikom

    Ha ellenállsz a betakarításnak, és néhány hajtáson megvárod a virágzást, akkor a kerted hálás lesz érte.
  • Borzas kúpvirág

    Ez a növény az őszirózsafélék családjába tartozik: több fajtája létezik, az egészen alacsonyaktól a magasra növőkig. Sárga színük segít a méhek bevonzásában.
  • Orgona

    Az orgonának rendkívül sok fajtája van, de a kékes színű fajták különösen vonzóak a méhek számára.
  • Lóhere

    A lóherék a pillangósok családjába tartoznak, színben, nagyságban és formában pedig igen változatosak tudnak lenni. Mind a bíbor, mind a fehér lóhere kiváló a méhek számára, de gyepet is gazdag nitrogénforrással látja el.
  • Madárbirs

    Ha több madárbirsfajtát is ültetsz a kertedbe, azok felváltva fognak virágozni, így egész szezonban zümmöghetnek nálad a szorgos kis méhek.
  • Ribizli

    A ribizli és az unokatestvére, az egres korán virágoznak, így már akkor biztosítják a méhek energiaellátását, amikor a legtöbb növény még nem bontotta ki a szirmait.
  • Bodza

    Nemcsak az emberek, hanem a méhek is imádják a bodza virágát. Az a legjobb, ha nem egy túltenyésztett fajtát választasz, hanem a vadon élőt, ugyanis az sokkal több nektárt és pollent tartalmaz.
  • Levendula

    A levendula virága rendkívül gazdag nektárban, és éppen akkor virágzik, amikor a méhek a legaktívabbak. Csodálatos ízük van azoknak a mézeknek, amelyek készítői levendulanektárral táplálkoztak.
  • Szamárkenyér

    Bár a közönséges név egy nem túl kifinomult növényre utal, az őszirózsafélék családjába tartozó szamárkenyér lilás-kékes színe mágnesként vonzza magához a különféle méhfajokat és lepkéket.
  • Aranyvessző

    Ezek a növények a szezon utolsó virágzói közé tartoznak: a tél kezdete előtt rendkívül szükséges tápanyagforrásokat biztosítanak a méheknek.
  • Csillagfürt

    A csillagfürt azzal segíti a méhek munkáját, hogy a virágok közepén található fehér folt lilává változik a beporzás után. Ez azt üzeni az éhes méheknek, hogy nem érdemes már a virága felé venni az irányt.
  • Oregánó

    Sok fűszernövény vonzó lehet a méhek számára, ha hagyod virágozni őket. Az oregánó ezek közül is kitűnik, mivel ez a növény a méhek egyik nagy kedvence.
  • Bugatölcsér

    A bugatölcsér az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. A nektárral és pollennel gazdagon megáldott növényt azért szeretik különösen a méhek, mert a cső alakú formájának köszönhetően egyetlen csepp nektár sem megy kárba.
  • Kasvirág

    A kasvirágok mind a nektárt, mind a pollent biztosítják, ráadásul a szezon nagy részében virágoznak, ezért kitűnőek a méhek számára.
  • Rozmaring

    A rozmaring egy örökzöld évelő növény, amely kora tavasszal virágzik. Az apró kék virágok már messziről vonzzák a méheket, a rozmaring alapú méz pedig rendkívül ízletes.
  • Zsálya

    Mind a gasztronómiai, mind a díszzsálya népszerű tápnövény a méhek számára. Mivel a virágok a szárak aljáról felfelé virágoznak, a méhek könnyen meg tudják látogatni őket.
  • Mézontófű

    A mézontófű egy világoslila színű egynyári dísz- és haszonnövény, amely mágnesként vonzza a méheket. Legfőbb felhasználása a mézkészítés, de takarmánynak, zöldtrágyának és dísznövénynek is használatos.
  • Varjúháj

    Nem számít, hogy milyen típusú varjúhájat ültetsz: a rövid talajtakarókra és a magas kerti növényekre is jönnek a méhek és a pillangók.
  • Napraforgó

    Mind az évelő, mind az egynyári fajta a méhek beporzására támaszkodik. A napraforgó hatalmas virága olyan sokáig lefoglalja a méheket, hogy nem is kell virágról-virágra szállniuk, már egyetlen példány beborítja a méhet pollennel.
  • Repcsény

    A keresztesvirágúak családjába tartozó repcsény a szezon legelején virágzik, ezért különösen kedvező a méhek számára.
  • Rézvirág

    A rézvirágok nagyon intenzív virágzók, a méhek többször is visszamehetnek rá repetázni. Népszerű növény a zöldségkertekben, mivel a vibráló színe becsalogatja a méheket a veteményesbe, ahol a kevésbé látványos virággal rendelkező paradicsomot és a babot is beporozzák.

Via thespruce.com

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

növény

méh

méhek

beporzás

virág

zöldség

gyümölcs