Teljes pusztulás fenyeget: élesítheti a válságtervet a hazai agrárium is

HelloVidék   
  Megosztom
Teljes pusztulás fenyeget: élesítheti a válságtervet a hazai agrárium is

Világszerte problémát okoz a méhpopulációk fogyatkozása: beporzás hiányában számos haszonnövény, zöldség és gyümölcs tűnhet el, ami élelmezési gondokat vethet fel. Számos módja van azonban, hogy te is segíthess a méheken. Az a legegyszerűbb, ha a kertedet alakítod át méhbaráttá: így nem csak a termésed lesz gazdagabb, hanem a pusztulástól is megmentheted a hasznos rovarokat. A HelloVidék összegyűjtött 23 növényt, amely a kertedbe csalogatja a méheket, és elegendő nektárt és pollent biztosít a zümmögő barátainknak.

Manapság napi szinten lehet hallani a méhek kipusztulásáról szóló hírekről, melyek azt vetítik előre, hogy a rovarok eltűnésével nem lesznek beporozva a haszonnövények és gyümölcsök, a terméscsökkenés pedig élelmezési problémákat okozhat. A globális felmelegedésen kívül a mezőgazdaságban használt vegyszerek és a rovarok élőhelyének átalakulása is szerepet játszik a beporzó-populációk csökkenésében. A kormányok különböző módon reagáltak erre a problémára, az Európai Unió tagállamaiban például betiltották a széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú rovarölőket.

Az is lényeges, hogy felismerd a méheket: ne keverd őket össze a darazsakkal és ne irtsd ki őket! Alakítsd át méhbaráttá a kertedet, és ha van rá lehetőséged, csalogasd be őket! Sok dolgot tehetsz annak érdekében, hogy a kertünk vonzóbb legyen a méhek számára, az egyik legegyszerűbb nektár és pollenben gazdag növények termesztése. Nem minden növény biztosítja a méhek számára ezt a két alapvető szükségletet, számos modern hibrid túl steril és nem kínál semmilyen táplálékot a méheknek.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a kutatók szerint a termőföldek egynegyedének virágzó növényekkel - fűszerekkel, takarmánynövényekkel - való benépesítése nemcsak a gazdák bevételét növeli jelentősen, hanem a gazdagítja a biodiverzitást is.

A HelloVidék összegyűjtött 25 gyönyörű és hasznos növényt, melyek kiváló táplálékforrást kínálnak a méhek számára. Ezekkel a növényekkel nem csak a saját veteményesed élelmiszernövényeit, hanem a Földet is megmentheted:

 • Ánizsmenta

  Az ánizsmenta, azaz ánizsillatú izsópfű nemcsak nektárban gazdag, hanem hetekig ontja a virágait, így több méhfajt is kiszolgál. Ettől a növénytől nagyon édes lesz a méhek méze.
 • Őszirózsa

  Mivel a szezon végén virágoznak, a hosszú tél előtt segítenek a méhek energiaellátásában.
 • Bazsalikom

  Ha ellenállsz a betakarításnak, és néhány hajtáson megvárod a virágzást, akkor a kerted hálás lesz érte.
 • Borzas kúpvirág

  Ez a növény az őszirózsafélék családjába tartozik: több fajtája létezik, az egészen alacsonyaktól a magasra növőkig. Sárga színük segít a méhek bevonzásában.
 • Orgona

  Az orgonának rendkívül sok fajtája van, de a kékes színű fajták különösen vonzóak a méhek számára.
 • Lóhere

  A lóherék a pillangósok családjába tartoznak, színben, nagyságban és formában pedig igen változatosak tudnak lenni. Mind a bíbor, mind a fehér lóhere kiváló a méhek számára, de gyepet is gazdag nitrogénforrással látja el.
 • Madárbirs

  Ha több madárbirsfajtát is ültetsz a kertedbe, azok felváltva fognak virágozni, így egész szezonban zümmöghetnek nálad a szorgos kis méhek.
 • Ribizli

  A ribizli és az unokatestvére, az egres korán virágoznak, így már akkor biztosítják a méhek energiaellátását, amikor a legtöbb növény még nem bontotta ki a szirmait.
 • Bodza

  Nemcsak az emberek, hanem a méhek is imádják a bodza virágát. Az a legjobb, ha nem egy túltenyésztett fajtát választasz, hanem a vadon élőt, ugyanis az sokkal több nektárt és pollent tartalmaz.
 • Levendula

  A levendula virága rendkívül gazdag nektárban, és éppen akkor virágzik, amikor a méhek a legaktívabbak. Csodálatos ízük van azoknak a mézeknek, amelyek készítői levendulanektárral táplálkoztak.
 • Szamárkenyér

  Bár a közönséges név egy nem túl kifinomult növényre utal, az őszirózsafélék családjába tartozó szamárkenyér lilás-kékes színe mágnesként vonzza magához a különféle méhfajokat és lepkéket.
 • Aranyvessző

  Ezek a növények a szezon utolsó virágzói közé tartoznak: a tél kezdete előtt rendkívül szükséges tápanyagforrásokat biztosítanak a méheknek.
 • Csillagfürt

  A csillagfürt azzal segíti a méhek munkáját, hogy a virágok közepén található fehér folt lilává változik a beporzás után. Ez azt üzeni az éhes méheknek, hogy nem érdemes már a virága felé venni az irányt.
 • Oregánó

  Sok fűszernövény vonzó lehet a méhek számára, ha hagyod virágozni őket. Az oregánó ezek közül is kitűnik, mivel ez a növény a méhek egyik nagy kedvence.
 • Bugatölcsér

  A bugatölcsér az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. A nektárral és pollennel gazdagon megáldott növényt azért szeretik különösen a méhek, mert a cső alakú formájának köszönhetően egyetlen csepp nektár sem megy kárba.
 • Kasvirág

  A kasvirágok mind a nektárt, mind a pollent biztosítják, ráadásul a szezon nagy részében virágoznak, ezért kitűnőek a méhek számára.
 • Rozmaring

  A rozmaring egy örökzöld évelő növény, amely kora tavasszal virágzik. Az apró kék virágok már messziről vonzzák a méheket, a rozmaring alapú méz pedig rendkívül ízletes.
 • Zsálya

  Mind a gasztronómiai, mind a díszzsálya népszerű tápnövény a méhek számára. Mivel a virágok a szárak aljáról felfelé virágoznak, a méhek könnyen meg tudják látogatni őket.
 • Mézontófű

  A mézontófű egy világoslila színű egynyári dísz- és haszonnövény, amely mágnesként vonzza a méheket. Legfőbb felhasználása a mézkészítés, de takarmánynak, zöldtrágyának és dísznövénynek is használatos.
 • Varjúháj

  Nem számít, hogy milyen típusú varjúhájat ültetsz: a rövid talajtakarókra és a magas kerti növényekre is jönnek a méhek és a pillangók.
 • Napraforgó

  Mind az évelő, mind az egynyári fajta a méhek beporzására támaszkodik. A napraforgó hatalmas virága olyan sokáig lefoglalja a méheket, hogy nem is kell virágról-virágra szállniuk, már egyetlen példány beborítja a méhet pollennel.
 • Repcsény

  A keresztesvirágúak családjába tartozó repcsény a szezon legelején virágzik, ezért különösen kedvező a méhek számára.
 • Rézvirág

  A rézvirágok nagyon intenzív virágzók, a méhek többször is visszamehetnek rá repetázni. Népszerű növény a zöldségkertekben, mivel a vibráló színe becsalogatja a méheket a veteményesbe, ahol a kevésbé látványos virággal rendelkező paradicsomot és a babot is beporozzák.

Via thespruce.com

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

növény

méh

méhek

beporzás

virág

zöldség

gyümölcs