Teljes pusztulás fenyeget: élesítheti a válságtervet a hazai agrárium is

HelloVidék   
  Megosztom
Teljes pusztulás fenyeget: élesítheti a válságtervet a hazai agrárium is

Világszerte problémát okoz a méhpopulációk fogyatkozása: beporzás hiányában számos haszonnövény, zöldség és gyümölcs tűnhet el, ami élelmezési gondokat vethet fel. Számos módja van azonban, hogy te is segíthess a méheken. Az a legegyszerűbb, ha a kertedet alakítod át méhbaráttá: így nem csak a termésed lesz gazdagabb, hanem a pusztulástól is megmentheted a hasznos rovarokat. A HelloVidék összegyűjtött 23 növényt, amely a kertedbe csalogatja a méheket, és elegendő nektárt és pollent biztosít a zümmögő barátainknak.

Manapság napi szinten lehet hallani a méhek kipusztulásáról szóló hírekről, melyek azt vetítik előre, hogy a rovarok eltűnésével nem lesznek beporozva a haszonnövények és gyümölcsök, a terméscsökkenés pedig élelmezési problémákat okozhat. A globális felmelegedésen kívül a mezőgazdaságban használt vegyszerek és a rovarok élőhelyének átalakulása is szerepet játszik a beporzó-populációk csökkenésében. A kormányok különböző módon reagáltak erre a problémára, az Európai Unió tagállamaiban például betiltották a széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú rovarölőket.

Az is lényeges, hogy felismerd a méheket: ne keverd őket össze a darazsakkal és ne irtsd ki őket! Alakítsd át méhbaráttá a kertedet, és ha van rá lehetőséged, csalogasd be őket! Sok dolgot tehetsz annak érdekében, hogy a kertünk vonzóbb legyen a méhek számára, az egyik legegyszerűbb nektár és pollenben gazdag növények termesztése. Nem minden növény biztosítja a méhek számára ezt a két alapvető szükségletet, számos modern hibrid túl steril és nem kínál semmilyen táplálékot a méheknek.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a kutatók szerint a termőföldek egynegyedének virágzó növényekkel - fűszerekkel, takarmánynövényekkel - való benépesítése nemcsak a gazdák bevételét növeli jelentősen, hanem a gazdagítja a biodiverzitást is.

A HelloVidék összegyűjtött 25 gyönyörű és hasznos növényt, melyek kiváló táplálékforrást kínálnak a méhek számára. Ezekkel a növényekkel nem csak a saját veteményesed élelmiszernövényeit, hanem a Földet is megmentheted:

  • Ánizsmenta

    Az ánizsmenta, azaz ánizsillatú izsópfű nemcsak nektárban gazdag, hanem hetekig ontja a virágait, így több méhfajt is kiszolgál. Ettől a növénytől nagyon édes lesz a méhek méze.
  • Őszirózsa

    Mivel a szezon végén virágoznak, a hosszú tél előtt segítenek a méhek energiaellátásában.
  • Bazsalikom

    Ha ellenállsz a betakarításnak, és néhány hajtáson megvárod a virágzást, akkor a kerted hálás lesz érte.
  • Borzas kúpvirág

    Ez a növény az őszirózsafélék családjába tartozik: több fajtája létezik, az egészen alacsonyaktól a magasra növőkig. Sárga színük segít a méhek bevonzásában.
  • Orgona

    Az orgonának rendkívül sok fajtája van, de a kékes színű fajták különösen vonzóak a méhek számára.
  • Lóhere

    A lóherék a pillangósok családjába tartoznak, színben, nagyságban és formában pedig igen változatosak tudnak lenni. Mind a bíbor, mind a fehér lóhere kiváló a méhek számára, de gyepet is gazdag nitrogénforrással látja el.
  • Madárbirs

    Ha több madárbirsfajtát is ültetsz a kertedbe, azok felváltva fognak virágozni, így egész szezonban zümmöghetnek nálad a szorgos kis méhek.
  • Ribizli

    A ribizli és az unokatestvére, az egres korán virágoznak, így már akkor biztosítják a méhek energiaellátását, amikor a legtöbb növény még nem bontotta ki a szirmait.
  • Bodza

    Nemcsak az emberek, hanem a méhek is imádják a bodza virágát. Az a legjobb, ha nem egy túltenyésztett fajtát választasz, hanem a vadon élőt, ugyanis az sokkal több nektárt és pollent tartalmaz.
  • Levendula

    A levendula virága rendkívül gazdag nektárban, és éppen akkor virágzik, amikor a méhek a legaktívabbak. Csodálatos ízük van azoknak a mézeknek, amelyek készítői levendulanektárral táplálkoztak.
  • Szamárkenyér

    Bár a közönséges név egy nem túl kifinomult növényre utal, az őszirózsafélék családjába tartozó szamárkenyér lilás-kékes színe mágnesként vonzza magához a különféle méhfajokat és lepkéket.
  • Aranyvessző

    Ezek a növények a szezon utolsó virágzói közé tartoznak: a tél kezdete előtt rendkívül szükséges tápanyagforrásokat biztosítanak a méheknek.
  • Csillagfürt

    A csillagfürt azzal segíti a méhek munkáját, hogy a virágok közepén található fehér folt lilává változik a beporzás után. Ez azt üzeni az éhes méheknek, hogy nem érdemes már a virága felé venni az irányt.
  • Oregánó

    Sok fűszernövény vonzó lehet a méhek számára, ha hagyod virágozni őket. Az oregánó ezek közül is kitűnik, mivel ez a növény a méhek egyik nagy kedvence.
  • Bugatölcsér

    A bugatölcsér az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. A nektárral és pollennel gazdagon megáldott növényt azért szeretik különösen a méhek, mert a cső alakú formájának köszönhetően egyetlen csepp nektár sem megy kárba.
  • Kasvirág

    A kasvirágok mind a nektárt, mind a pollent biztosítják, ráadásul a szezon nagy részében virágoznak, ezért kitűnőek a méhek számára.
  • Rozmaring

    A rozmaring egy örökzöld évelő növény, amely kora tavasszal virágzik. Az apró kék virágok már messziről vonzzák a méheket, a rozmaring alapú méz pedig rendkívül ízletes.
  • Zsálya

    Mind a gasztronómiai, mind a díszzsálya népszerű tápnövény a méhek számára. Mivel a virágok a szárak aljáról felfelé virágoznak, a méhek könnyen meg tudják látogatni őket.
  • Mézontófű

    A mézontófű egy világoslila színű egynyári dísz- és haszonnövény, amely mágnesként vonzza a méheket. Legfőbb felhasználása a mézkészítés, de takarmánynak, zöldtrágyának és dísznövénynek is használatos.
  • Varjúháj

    Nem számít, hogy milyen típusú varjúhájat ültetsz: a rövid talajtakarókra és a magas kerti növényekre is jönnek a méhek és a pillangók.
  • Napraforgó

    Mind az évelő, mind az egynyári fajta a méhek beporzására támaszkodik. A napraforgó hatalmas virága olyan sokáig lefoglalja a méheket, hogy nem is kell virágról-virágra szállniuk, már egyetlen példány beborítja a méhet pollennel.
  • Repcsény

    A keresztesvirágúak családjába tartozó repcsény a szezon legelején virágzik, ezért különösen kedvező a méhek számára.
  • Rézvirág

    A rézvirágok nagyon intenzív virágzók, a méhek többször is visszamehetnek rá repetázni. Népszerű növény a zöldségkertekben, mivel a vibráló színe becsalogatja a méheket a veteményesbe, ahol a kevésbé látványos virággal rendelkező paradicsomot és a babot is beporozzák.

Via thespruce.com

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

növény

méh

méhek

beporzás

virág

zöldség

gyümölcs