Termelők, figyelem: idén is ellenőrzik a méhvédelmi előírások betartását

MTI   
  Megosztom
Termelők, figyelem: idén is ellenőrzik a méhvédelmi előírások betartását

A tavalyi nagyszámú méhpusztulásos eset miatt idén emelt mintaszámmal folytatódik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében - közölte a Nébih honlapján hétfőn.

Az elmúlt években országos szinten 50-100 növényi mintát vizsgált a hatóság, idén 123 mintavételt irányzottak elő. A szakemberek azt ellenőrzik, hogy a növényvédő szerek kijuttatásakor a termelők a méhvédelmi előírásokat betartották-e. Ha a szakemberek szabálytalanságot tárnak fel, eljárást indítanak az előírásokat megszegőkkel szemben.

A mintákat a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői veszik le, és a Nébih laboratóriumai vizsgálják. A Nébih arra kérte a termelőket, hogy tartsák be az előírásokat, és ne csak a virágzó kultúrnövénynél legyenek tekintettel a méhekre, hanem akkor is, ha a területet a méhek egyéb okból látogatják, például virágzó gyomnövények vannak a területen, levéltetvek, kabócák miatt mézharmat - édesharmat - található a növényeken, vagy ha a kezelni kívánt tábla a méhek napi gyűjtésének útvonalába esik. A monitoring program független a méhmérgezés gyanújáról tett bejelentéseket vizsgáló eljárásoktól - hívta fel a figyelmet a hivatal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méhek

méh

méhész

méhészet

előírások

méhvédelem

nébih

ellenőrzés