Ezt a legtöbb kiránduló nem tudja: gigabírság jár érte a magyar földeken

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a legtöbb kiránduló nem tudja: gigabírság jár érte a magyar földeken

Beköszöntött a tavasz, és egyre több természetkedvelő indul kirándulni, vagy túrázni a szabadba. A növények már előbújtak, több faj már virágzásnak is indult, azonban nem szabad elragadtatnunk magunkat: csúnyán ráfázhatunk, ha egy védett virágot szakítunk le. A HelloVidék összegyűjtötte azokat a növényeket, zuzmókat és gombákat, melyek védettek hazánkban.

Napjainkra fontos kérdéssé vált a természetvédelem, hiszen az elmúlt évszázadokban rengeteg faj kihalt az emberi beavatkozásoknak köszönhetően. Míg legtöbben az állatok védelmére kelnek, addig a növényekkel kevesen törődnek, pedig szerepük épp annyira fontos az ökoszisztémák szempontjából, mint az állatoké. Ahhoz, hogy természeti területeink egészséges működése fennmaradjon, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a növények védelmére is, ezért törvény írja elő azt, hogy mely növények, zuzmók és gombák számítanak védettnek, azaz mely fajok elpusztításáért jár pénzbírság.

Magyarországon 1974-től rendelnek eszmei értéket a védett élőlényekhez, a védett növények listáját a 13/2001. (V. 9.) Környezetvédelmi Minisztériumi rendelet foglalja össze. A védelem alatt álló növények károsításáért, letépéséért és elpusztításáért a törvényben meghatározott eszmei érték összegéig terjedő bírság is járhat. A természet egészséges működése már nem biztosított amennyiben egy életközösségből sok fontos faj hiányzik, épp ezért törekszik a törvény ezek védelmére. Védettnek minősülnek azok a fajok, melyek érzékenységüknek, vagy gyűjtésüknek köszönhetően mára csak kis létszámban találhatók meg élőhelyükön.

A rendelet különbséget tesz védett és fokozottan védett növények között. Míg az előbbi csoportba 5000-től 50000 forintig terjed az eszmei érték – azaz a bírság értéke –, addig a különösen veszélyeztetett növények esetében ez az összeg 100, vagy 250 ezer forintra tehető. A 2001-es rendelet szerint 646 növényféle számít védettnek, és további 87 fokozottan védettnek. Azok a növények tartoznak a fokozottan védett kategóriába, melyek védelme csak különleges intézkedésekkel biztosítható.

A zuzmók és a gombák között sok fajta védett, de fokozottan védettek egyáltalán nincsenek köztük. Előbbiből 17, utóbbiból 58 fajt véd a törvény. A rendelet értelmében 77 féle moha számít védettnek, fokozottan védett kategóriába egy sem került. A harasztoknál 44 faj védett, ebből 7 fokozottan védett. A nyitvatermők közül csupán egy faj szerepel a rendeletben, ez a csikófark, mely fokozottan védett minősítést kapott. Legnagyobb számban a zárvatermőket védi a törvény; 611 faj számít védettnek, ebből 87 fokozottan védett.

100000 forintos bírság:

Harasztok: hegyi szirtipáfrány (északi szirtipárfány), ágas holdruta, sokcimpájú holdruta, virginiai holdruta, tarajos pajzsika

Nyitvatermők: csikófark (közönséges csikófark)

Zárvatermők: szíveslevelű-hídőr (lápi szíveslevelű-hídőr), réti angyalgyökér, magyar gurgolya, magyar méreggyilok, Horánszky-cickafa, Tuzson-cickafark, magyar zörgőfű, nagy aggófű, fénylő zsoltina, vajszínű atracél, debreceni torma, tátorján (buglyos tátorján), halványsárga repcsény (Wittmann-repcsény), Vrabély-estike, széleslevelű harangvirág, hosszúfüzérű harangvirág, Lumnitzer-szegfű (beleértve az István király-szegfüvet), korai szegfű, sárgás habszegfű, homoki kikerics, magyar kikerics, gyapjas csüdfű, kunsági bükköny, büdös poloskavész, sárga sásliliom, szakállas orbáncfű, magyar nőszirom, illír szirtipereszlény, lápi hízóka, lápi rence, üzes liliom, halvány ujjaskosbor, karcsú nőszőfű, levéltelen bajuszvirág, tőzegorchidea (fiókás tőzegorchidea), pókbangó, gömböskosbor (karcsú gömböskosbor), magyar kökörcsin, fekete galagonya, tőzegeper (tőzegpimpó), rozsdás gyűszűvirág, gyapjas gyűszűvirág, bugás fürtösveronika (bugás veronika), lápi békabuzogány

250000 forintos bírság:

Harasztok: királyharaszt (óriás királyharaszt), cselling (déli cselling)

Zárvatermők: magyarföldi husáng, gyapjas őszirózsa, tornai vértő, csengettyűvirág (illatos csengettyűvirág), tartós szegfű, egyhajúvirág (tavaszi egyhajúvirág), Kitaibel-varfű, sápadt lednek, borsóképű lednek, mocsári kardvirág, osztrák sárkányfű, északi sárkányfű, borzas macskamenta, kónya zsálya, pilisi len (dolomitlen), rigópohár (erdei papucskosbor, Boldogasszony papucsa), bugaci nőszőfű, ciklámenlila nőszőfű (piacenzai nőszőfű), adriai sallangvirág, Janka-sallangvirág (bíboros sallangvirág), hagymaburok (lápi hagymaburok), méhbangó, Bertoloni-bangó, poszméhbangó, Holuby-bangó, légybangó, szarvas bangó, bánáti bazsarózsa, keleti bazsarózsa, óriás útifű, cifra kankalin (medvefül kankalin), lisztes kankalin, volgamenti hérics, tátogó kökörcsin, magyar vadkörte

A védett növények teljes listája itt tekinthető meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

növény

védett fajok

természet

környezetvédelem