Igazi vitaminbomba: ez a természetes csodaszer a legtöbb betegségtől megvéd

Liszkai Attila   
  Megosztom
Igazi vitaminbomba: ez a természetes csodaszer a legtöbb betegségtől megvéd

A homoktövis az egyik legkeresettebb bogyóféle, és ez nem véletlen: mivel rendkívül egészséges, rengeteg termékhez felhasználják az élelmiszeriparban, ráadásul nem egy kozmetikum készül belőle, mivel gyógyítja a legtöbb bőrbetegséget is. A homoktövis rendkívül igénytelen növény, így könnyedén ültethetünk magunk is, mutatjuk hogyan.

A homoktövis egy bogyós gyümölcsféle, mely Európában és Ázsiában őshonos. A növény kétlaki, ami azt jelenti, hogy minden egyes homoktövis bokornak megvan a saját neme. Egyedül a női ivarú növényeken nőnek bogyók, általában 6 nőivarú bokor mellé egy hímivarú cserjét szoktak ültetni, ez elegendő a beporzás biztosításához – írja a Practical Self Reliance.

A homoktövis méretében valahol a cserjék és a kisebb fák között van, magassága általában 6 méter körüli. Ágai tüskések, a növény így tud védekezni a szarvasok, és más növényevő állatok ellen. Tüskésségüknek köszönhetően sok helyen a kerítés kiegészítéseként ültetik őket, ezzel fokozva a birtok biztonságát. Mivel a homoktövis képes megkötni a nitrogént, akár gyenge minőségű talajban is meg tud élni. Sokszor ültetik olyan területekre, ahol az erózió miatt meggyengült a talaj, mert a növény gyökerei lekötik a földet, meggátolva a további eróziót.

Bár a homoktövis szinte bármilyen zord körülmény között képes túlélni, még a kifejezetten száraz területeken is, mocsaras környezetben nem virágzik. Ahhoz, hogy minél több bogyót teremjen, ennek a szívós növénynek is szüksége van néhány környezeti adottságra, ilyen például a jó vízelvezetésű talaj, és a napsütötte hely.

Homoktövis szaporítása dugványokból

Mivel csak a nőivarú homoktövisek teremnek bogyókat, gyakran szaporítják őket dugványokból, hogy biztosak lehessenek a növény nemében. Vannak olyan homoktövis termesztők, akik minden nőivarú növényt beoltanak egy hímnemű ággal, így biztosítani tudják a beporzást, úgy, hogy nem kell külön helyet biztosítaniuk a hímivarú növényeknek.

Ahhoz, hogy dugványokból szaporítsunk homoktövist, használjunk tavalyi dugványokat, ezeket akkor érdemes levágni, mikor a növény nyugalmi állapotban van, ez az időszak késő ősztől kora tavaszig tart. Áztassuk vízbe a dugványokat úgy, hogy hosszuk kétharmada a víz alatt legyen. Ezután egy hétig áztatnunk kell a dugványokat, de fontos, hogy minden nap cseréljük ki a vizüket, mivel így meggátolhatjuk állapotuk stagnálását.

Egy hét után már megfigyelhetőek a dugványokon az apró gyökerek, mikor ezek elérik a 2,5-3 centiméter hosszúságot, a dugványokat már cserepekbe elültethetjük. Tartsuk homoktövis dugványainkat két hónapig a házban, cserepekben, csak azután szabad őket kivinni a szabadba, mikor a növény már teljesen gyökeret vert a cserépben.

Homoktövis ültetése magból

A homoktövis magból való ültetéséhez több módszer közül is választhatunk, az egyik szerint meg kell csiszolnunk a magokat, közepes csiszolópapírral, és aztán ősszel, vagy kora tavasszal elvethetjük őket odakint. A másik módszer alkalmazásakor ugyancsak meg kell csiszolnunk a magokat, aztán fagyasszuk le őket. 30-90 nap elteltével cserepekbe ültethetjük a magokat, egyelőre mindenképp tartsuk őket a házban (meleg környezetben). Ahogy nőnek, ültessük át őket nagyobb cserépbe, míg elég erősek és nagyok nem lesznek ahhoz, hogy kiültethessük őket a szabadba.

A magokat a csiszoláshoz helyezzük egy csiszolópapírra, majd egy másikkal takarjuk le őket és kezdjük meg a csiszolást. Addig dörzsöljük őket, míg a magok felső rétegét el nem távolítottuk. Ez a módszer leutánozza azt, mikor a mag áthalad egy madár emésztőrendszerén, és ezáltal elősegíti a magok kihajtását.

A homoktövis felhasználása

A homoktövisből rengeteg mindent készítenek, megtalálható élelmiszerekben, üdítőitalokban, de felhasználják kozmetikumokhoz is, például bőrápoló szerekhez. Rengeteg gyógyhatást társítanak a növényhez, de két területen kifejezetten hasznosnak minősült, ez a bőrápolás és a mentális betegségek kezelése. A homoktövis magok egy olyan olajat tartalmaznak, mely hatásosan gyógyítja a bőrön tapasztalható elváltozásokat, ráadásul napolajként is megállja a helyét.

A homoktövis bogyós termései gazdagok omega 3 zsírsavakban, aminosavakban, és antioxidánsokban is. A csipkebogyó után a homoktövis gyümölcseiben a legmagasabb a C-vitamin tartalom. A bogyók kifejezetten kesernyés ízűek, gyakran használják fel őket lekvár, vagy gyümölcslé készítéséhez.

A homoktövis bogyóiban a C-vitaminon kívül még sok más vitamin, és hasznos vegyület is megtalálható, ezek a következők:

  • A-vitamin – segít megőrizni a fogak és a csontok egészségét
  • B12-vitamin – segít a test energiaellátásában és a vörösvérsejt képzésben
  • E-vitamin – segít a vörösvérsejtképzésben
  • K-vitamin – döntő fontosságú a véralvadáshoz
  • Foszfor – fenntartja a test pH értékét
  • Kalcium – segít megőrizni a csontok és a fogak egészségét, és állandóan tartja a vérnyomást
  • Kálium – elengedhetetlen a folyadékegyensúly fenntartásához, és az izomfunkciók működéséhez
  • Likopin – egy antioxidáns fajta, mely védi a DNA-t és a proteinokat
  • Magnézium – szükséges a proteintermeléshez, és erősíti az immunrendszert
  • Vas – elengedhetetlen ahhoz, hogy a vér képes legyen oxigént szállítani a testben

Miért nem kapható a hazai piacon?

A kérdés jogosan merül fel, hiszen, mint láthatjuk, a homoktövis rengeteg tápanyagot és vitamint tartalmaz, mégsem kapható hazánkban. A homoktövisben C-vitaminból tízszer több van, mint a citromban, és bogyói E-vitamintartalma miatt antioxidáns hatásúak. Olaja négy különböző Omega-zsírsavat is tartalmaz. A homoktövisnek immunrendszer-erősítő és öregedésgátló hatást tulajdonítanak a világ számos országában. Nagyra értékelik a Közel-Keleten, de a skandináv és a balti államokban is. Az EU viszont nem ismeri el gyógyhatású terméknek – írja az Agrárszektor.

A fogyasztók bizonyára nem értenek egyet az unióval, mivel a homoktövis keresett cikk a patikákban. Így reményeim szerint mi is egyre több gyógyszertárnak tudjuk szállítani. Amíg ez a hazai értékesítési csatorna ki nem épül, továbbra is külföldre visszük a bogyót.

– mondta Csépe Balázs, az első Magyar Homoktövis Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

homoktövis

bogyó

gyümölcs

cserje

ültetés

termesztés

gyógynövény