Igazi vitaminbomba: ez a természetes csodaszer a legtöbb betegségtől megvéd

Liszkai Attila   
  Megosztom
Igazi vitaminbomba: ez a természetes csodaszer a legtöbb betegségtől megvéd

A homoktövis az egyik legkeresettebb bogyóféle, és ez nem véletlen: mivel rendkívül egészséges, rengeteg termékhez felhasználják az élelmiszeriparban, ráadásul nem egy kozmetikum készül belőle, mivel gyógyítja a legtöbb bőrbetegséget is. A homoktövis rendkívül igénytelen növény, így könnyedén ültethetünk magunk is, mutatjuk hogyan.

A homoktövis egy bogyós gyümölcsféle, mely Európában és Ázsiában őshonos. A növény kétlaki, ami azt jelenti, hogy minden egyes homoktövis bokornak megvan a saját neme. Egyedül a női ivarú növényeken nőnek bogyók, általában 6 nőivarú bokor mellé egy hímivarú cserjét szoktak ültetni, ez elegendő a beporzás biztosításához – írja a Practical Self Reliance.

A homoktövis méretében valahol a cserjék és a kisebb fák között van, magassága általában 6 méter körüli. Ágai tüskések, a növény így tud védekezni a szarvasok, és más növényevő állatok ellen. Tüskésségüknek köszönhetően sok helyen a kerítés kiegészítéseként ültetik őket, ezzel fokozva a birtok biztonságát. Mivel a homoktövis képes megkötni a nitrogént, akár gyenge minőségű talajban is meg tud élni. Sokszor ültetik olyan területekre, ahol az erózió miatt meggyengült a talaj, mert a növény gyökerei lekötik a földet, meggátolva a további eróziót.

Bár a homoktövis szinte bármilyen zord körülmény között képes túlélni, még a kifejezetten száraz területeken is, mocsaras környezetben nem virágzik. Ahhoz, hogy minél több bogyót teremjen, ennek a szívós növénynek is szüksége van néhány környezeti adottságra, ilyen például a jó vízelvezetésű talaj, és a napsütötte hely.

Homoktövis szaporítása dugványokból

Mivel csak a nőivarú homoktövisek teremnek bogyókat, gyakran szaporítják őket dugványokból, hogy biztosak lehessenek a növény nemében. Vannak olyan homoktövis termesztők, akik minden nőivarú növényt beoltanak egy hímnemű ággal, így biztosítani tudják a beporzást, úgy, hogy nem kell külön helyet biztosítaniuk a hímivarú növényeknek.

Ahhoz, hogy dugványokból szaporítsunk homoktövist, használjunk tavalyi dugványokat, ezeket akkor érdemes levágni, mikor a növény nyugalmi állapotban van, ez az időszak késő ősztől kora tavaszig tart. Áztassuk vízbe a dugványokat úgy, hogy hosszuk kétharmada a víz alatt legyen. Ezután egy hétig áztatnunk kell a dugványokat, de fontos, hogy minden nap cseréljük ki a vizüket, mivel így meggátolhatjuk állapotuk stagnálását.

Egy hét után már megfigyelhetőek a dugványokon az apró gyökerek, mikor ezek elérik a 2,5-3 centiméter hosszúságot, a dugványokat már cserepekbe elültethetjük. Tartsuk homoktövis dugványainkat két hónapig a házban, cserepekben, csak azután szabad őket kivinni a szabadba, mikor a növény már teljesen gyökeret vert a cserépben.

Homoktövis ültetése magból

A homoktövis magból való ültetéséhez több módszer közül is választhatunk, az egyik szerint meg kell csiszolnunk a magokat, közepes csiszolópapírral, és aztán ősszel, vagy kora tavasszal elvethetjük őket odakint. A másik módszer alkalmazásakor ugyancsak meg kell csiszolnunk a magokat, aztán fagyasszuk le őket. 30-90 nap elteltével cserepekbe ültethetjük a magokat, egyelőre mindenképp tartsuk őket a házban (meleg környezetben). Ahogy nőnek, ültessük át őket nagyobb cserépbe, míg elég erősek és nagyok nem lesznek ahhoz, hogy kiültethessük őket a szabadba.

A magokat a csiszoláshoz helyezzük egy csiszolópapírra, majd egy másikkal takarjuk le őket és kezdjük meg a csiszolást. Addig dörzsöljük őket, míg a magok felső rétegét el nem távolítottuk. Ez a módszer leutánozza azt, mikor a mag áthalad egy madár emésztőrendszerén, és ezáltal elősegíti a magok kihajtását.

A homoktövis felhasználása

A homoktövisből rengeteg mindent készítenek, megtalálható élelmiszerekben, üdítőitalokban, de felhasználják kozmetikumokhoz is, például bőrápoló szerekhez. Rengeteg gyógyhatást társítanak a növényhez, de két területen kifejezetten hasznosnak minősült, ez a bőrápolás és a mentális betegségek kezelése. A homoktövis magok egy olyan olajat tartalmaznak, mely hatásosan gyógyítja a bőrön tapasztalható elváltozásokat, ráadásul napolajként is megállja a helyét.

A homoktövis bogyós termései gazdagok omega 3 zsírsavakban, aminosavakban, és antioxidánsokban is. A csipkebogyó után a homoktövis gyümölcseiben a legmagasabb a C-vitamin tartalom. A bogyók kifejezetten kesernyés ízűek, gyakran használják fel őket lekvár, vagy gyümölcslé készítéséhez.

A homoktövis bogyóiban a C-vitaminon kívül még sok más vitamin, és hasznos vegyület is megtalálható, ezek a következők:

  • A-vitamin – segít megőrizni a fogak és a csontok egészségét
  • B12-vitamin – segít a test energiaellátásában és a vörösvérsejt képzésben
  • E-vitamin – segít a vörösvérsejtképzésben
  • K-vitamin – döntő fontosságú a véralvadáshoz
  • Foszfor – fenntartja a test pH értékét
  • Kalcium – segít megőrizni a csontok és a fogak egészségét, és állandóan tartja a vérnyomást
  • Kálium – elengedhetetlen a folyadékegyensúly fenntartásához, és az izomfunkciók működéséhez
  • Likopin – egy antioxidáns fajta, mely védi a DNA-t és a proteinokat
  • Magnézium – szükséges a proteintermeléshez, és erősíti az immunrendszert
  • Vas – elengedhetetlen ahhoz, hogy a vér képes legyen oxigént szállítani a testben

Miért nem kapható a hazai piacon?

A kérdés jogosan merül fel, hiszen, mint láthatjuk, a homoktövis rengeteg tápanyagot és vitamint tartalmaz, mégsem kapható hazánkban. A homoktövisben C-vitaminból tízszer több van, mint a citromban, és bogyói E-vitamintartalma miatt antioxidáns hatásúak. Olaja négy különböző Omega-zsírsavat is tartalmaz. A homoktövisnek immunrendszer-erősítő és öregedésgátló hatást tulajdonítanak a világ számos országában. Nagyra értékelik a Közel-Keleten, de a skandináv és a balti államokban is. Az EU viszont nem ismeri el gyógyhatású terméknek – írja az Agrárszektor.

A fogyasztók bizonyára nem értenek egyet az unióval, mivel a homoktövis keresett cikk a patikákban. Így reményeim szerint mi is egyre több gyógyszertárnak tudjuk szállítani. Amíg ez a hazai értékesítési csatorna ki nem épül, továbbra is külföldre visszük a bogyót.

– mondta Csépe Balázs, az első Magyar Homoktövis Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

homoktövis

bogyó

gyümölcs

cserje

ültetés

termesztés

gyógynövény