Házimunka, kertészkedés: ez lenne a hosszú élet titka?

Liszkai Attila   
  Megosztom
Házimunka, kertészkedés: ez lenne a hosszú élet titka?

Az elmúlt években nagy divattá vált hazánkban az edzőtermek használata, melynek rendkívül sok pozitív hatása van, például fejleszti testünket és csökkenti a stresszt. Nem csak az edzőteremben tudunk fejlődni fizikailag és nem csak a súlyok alatt tudjuk kiereszteni a gőzt: egy friss kutatás szerint a rendszeresen végzett, közepesen megerőltető mozgásformák – mint például a kertészkedés – 20 százalékkal csökkenti az elhalálozási esélyt.

Egy friss kutatás szerint, mely a British Journal of Sports Medicine című lapban jelent meg, 20 százalékkal csökkentheti az elhalálozás esélyét, ha hetente legalább egyszer 10-60 percen keresztül közepesen megerőltető munkát végzünk, például takarítunk, táncolunk, vagy kertészkedünk.

Ez azt jelenti, hogy például a virágültetés, a gyomlálás, vagy más kertészeti munkák egyfajta terápiaként hatnak ránk; megnyugszunk tőlük, sőt erőnlétünk is fejlődik általa. A kutatók 88 ezer 40 és 85 év közötti amerikai felnőttet vizsgáltak meg. A kutatás alkalmával rájöttek, hogy azoknál, akik rendszeresen „szabadidős fizikai aktivitást” végeznek, jóval kevesebb a betegségek miatti elhalálozások száma. A tanulmánynál minden féle betegséget vizsgáltak, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a rák bizonyos típusait is, írja cikkében a TipHero.

A kutatás szerint azoknak, akik rendszeresen, hetente legalább egyszer 10-60 percet könnyű fizikai tevékenységgel töltenek – mint például kertészkedés, tánc – 18 százalékkal kevesebb az esélyük arra, hogy valamiféle betegség miatt halálozzanak el. Azoknak, akik hasonló tevékenységet folytatnak, de erre 2,5-5 órát szánnak hetente, 31 százalékkal csökken a betegségekből adódó elhalálozási esélye.

A tanulmány elkészítéséhez a kutatók 11 éven keresztül követték a résztvevőket, egészen a halálukig. Minden résztvevővel fizikai felméréseket készítettek, és abból vonták le a következtetéseket, hogy az adott személyek milyen hosszan bírták végrehajtani ezeket a testnevelési feladatokat. A kutatásban résztvevők minél edzettebbek voltak, annál kevesebb volt az elhalálozási arányuk.

Bár lehet, hogy nem is vesszük észre, de az intenzív kerti munka felér egy edzéssel: emeléssel, hajlítással, guggolással, ásással, ültetéssel és gereblyézéssel elérhetjük azt az eredményt, melyet az edzőteremben is. Amennyiben legalább néhány órát töltünk kertészkedéssel hetente, igen jót tehetünk mind fizikális állapotunknak, mind mentális egészségünknek. A kimutatások szerint azok, akik kertészkednek boldogabbak, kevésbé figyelhető meg náluk a depresszió, a szorongás és a stressz.

Ez a tanulmány a Betegségellenőrzési és -megelőzési központ (Centers for Desease Control and Prevention, CDC) Nemzeti egészségügyi felmérésének (National Health Interview Survey) részét képezte, amely a kutatási információkat közemberektől nyerte. A tanulmányban résztvevőknek nem volt olyan kedvezőtlen egészségügyi állapotuk, amely befolyásolta volna az eredményeket.

Jó hír a felnőtteknek: akik akár csak egy kis mozgást végeznek heti rendszerességgel, nagyban csökkentik a betegségek kialakulásának esélyét. Épp ezért ajánlott, hogy minél többen rászánják magukat egy kis kocogásra, vagy kertészkedésre, főleg abban az esetben, ha ülőmunkát végeznek.

A Betegségellenőrzési és -megelőzési központ megosztott néhány tippet azoknak, akik edzésként tekintenek a kertészkedésre:

  • Próbálj legalább 2-5 órát kertészkedni hetente, ha lehetséges a családod körében.
  • Védekezz az erős nap és a rovarok, különösen a kullancsok ellen.
  • Amennyiben túl megterhelőnek érzed a kertészkedést – például ha sokáig ülőmunkát végeztél –, próbáld meg fokozatosan csinálni: kezdetben vállalj kevesebbet, majd végezz egyre megterhelőbb műveleteket, egyre hosszabb ideig.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy be vagy oltva tetanusz ellen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kertészkedés

egészség

egészséges életmód

edzés

kutatás

kert