Ezt az 5 dolgot mindenképp csináld meg a kertben: itt a szeptemberi feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt az 5 dolgot mindenképp csináld meg a kertben: itt a szeptemberi feladatlista

Épp, hogy elkezdődött a szeptember, de a jó kertész már most előre tervez. Ha azt gondolnád, ebben a hónapban már csak a megérett terményt falatozza a legtöbb gazda, akkor tévedsz. Egy rakás munkát kell még elvégezni ahhoz, hogy a következő évben is bőséges termést takaríthassunk be. Hogy melyek ezek? Mutatjuk!

Szeptemberben a kertünkben élő növények lelassulnak, egyfajta takarékos üzemmódra kapcsolnak, hogy átvészeljék a telet. Ahhoz viszont, hogy a következő évben is erősek, bő terméshozók legyenek, szükségük van a segítségünkre. Nem is gondolnánk, egy kis odafigyelés és gondoskodás mennyit jelenthet egy fa vagy cserje fejlődésében.

A következő listában összeszedtük, hogy miket érdemes még most elvégezni, a hideg, fagyos, nedves idő beállta előtt. Ha mindenképp arra vágyunk, hogy kertünk jövőre is gazdag legyen terményekben, akkor érdemes végigmenni a felsorolt kerti munkákon. Lássuk, melyek most a legfontosabb feladataink a kertben!

Általános tippek a hónapra:

  • Az őszi lombhullatással egyre több levél, faág és termés kerülhet a kerti tavunkba. Figyeljünk arra, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a vizet, hogy zavartalan maradjon a tó élővilága. A lehalászott növényi részeket beletehetjük a komposztunkba is. Sokan védekeznek fedőhálóval a szennyeződések ellen, de ez sok állatot elriaszthat.
  • Érdemes ellenőrizni a támasztékokat a fák, bokrok és kisebb virágok mellett is még a hideg beállta előtt.
  • Ajánlott egy pillantást vetni a csatornára is: mivel ilyenkor sokkal több csapadék hullik, jobb, ha nem közvetlenül egy növényre érkezik a lefolyó víz. Nézzük meg, hogy jó irányba áll-e a cső, nincs-e benne dugulás a lehulló levelektől, termésektől.
  • Hogy elkerüljük a fák, növények betegségét, rendszeresen távolítsuk el a lombok alá hullott terményt.
  • Mielőtt nekilátnánk az őszi vetésnek, érdemes a kertet „kitakarítani”. Ez azt jelenti, hogy azokat a szerszámokat, eszközöket, amelyeket ősszel nem fogunk használni, el kell tenni. Vetés előtt a kiszemelt területet érdemes kigyomlálni, felgereblyézni, kicsit átforgatni és így belevetni a magokat, hagymákat. Az egynyári növények részei szintén mehetnek a komposztba.

Virágoskert:

  • Ideje elültetni az évelőket és a tavasszal virágzó hagymákat, mint például a nárciszt, sáfrányt és a jácintot.
  • Érdemes elvégezni az őszi permetezést, viszont a tápoldatozást le folyamatosan csökkenteni kell.
  • Ahogy a hőmérséklet esik, úgy érdemes gondoskodni azokról a növényekről, melyek még nem merültek téli álomba. Ha szükséges, használjunk talajtakarót. A rózsa esetében is alkalmazható talajtakaró, ami elősegíti a talaj kiszáradását, javítja annak textúráját és megvédi a gyenge növényt.

Zöldség-gyümölcs:

  • Bármilyen furcsa még lehet olyan növényt ültetni, amit még tél előtt le is tudnunk szüretelni. Ilyen például a zöldsaláta, a brokkoli, a kelkáposzta és a káposzta is. Ilyenkor ültetik el a fokhagymát is - bár ez már csak jövőre fog termést hozni.
  • A fákról szüreteljük le a gyümölcsöket. A lehullott és fogyasztásra nem alkalmas darabokat, beledobhatjuk a komposztba, de előtte meg kell róla győződnünk, hogy a fa nem beteg.
  • A kertünkben található gyümölcsfákat érdemes mély locsolással öntözni, hogy ezzel is készítsük őket a télre.
  • Ilyenkor érdemes megmetsszeni a málna-és szederbokrokat. Ha szükséges, karózzuk is ki őket.

Üvegházak:

  • Az üvegházakban nevelt növényeket kora reggel kell öntözni, hogy estére ne maradjon bent nedvesség. Ha késő délután vagy este locsolunk az több kártevőnek, gombának is kedvez. Ilyen például a botritisz is.
  • Ezért fontos az is, hogy késő délután már zárjuk be az üvegház szellőzőnyílásait, hogy megőrizzük a növények fejlődéséhez szükséges meleg hőmérsékletet.
  • Ne tárolónak használjuk az üvegházat. A felszereléseket, cserepeket és eszközöket ne itt tartsuk, mivel könnyen átterjedhet róluk bármilyen betegség az üvegházban nevelt növényekre. Az így termesztett zöldségek, gyümölcsök nagyon nagy figyelmet és gondoskodást igényelnek.
  • A hónap végéhez közeledve érdemes az árnyékolókat is eltávolítani az üvegház ablakairól, mivel most már az lesz a cél, hogy a lehető legtöbb fény érje a növényeket.

Gyepgondozás:

  • Sokan tanácsolják azt, hogy ősszel érdemes újravetni udvarunkon a füvet. Kicsit meg kell mozgatni a földet, főleg azokon a részeken, ahol nyáron kipusztult a növényzet és az új fűkeverékkel ismét be lehet vetni. Szakemberek szerint az őszi időjárás kedvez a gyep növekedésének.
  • Ha nincs különösebben gond a gyepünkkel, akkor is ajánlott néhány dologra odafigyelni. Az első az, hogy a fűnyíró késeit magasabbra kell állítani, mivel lassabban nő a fű ősszel, könnyen túl rövidre nyírhatjuk, ha nem figyelünk.
  • Ilyenkor érdemes egy kicsit felfrissíteni, légteleníteni a pázsitot. Ehhez csak egy villa kell, amivel megszurkálhatjuk a föld felszínét.
  • Ha tehetjük, tápláljuk a gyepet olyan őszi műtrágyával, amely káliumban gazdag és alacsony nitrogéntartalmú.

(via: thompson-morgan.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szeptember

kerti munka

kert

munka

zöldséges

gyümölcsös

kerti tó

gyep

pázsit