Pozsgásokat nevelnél? Íme 4 kertészbaki, ami akár a növény életébe is kerülhet

HelloVidék   
  Megosztom
Pozsgásokat nevelnél? Íme 4 kertészbaki, ami akár a növény életébe is kerülhet

A növénypiacokon egyre több fajta pozsgást találunk, nem csoda, hiszen egy kis odafigyeléssel gyors sikert érhetünk el a nevelésükben. Szépen és gyorsan cseperednek, ha minden szempontot figyelembe veszünk az igényeiket tekintve. Most annak jártunk utána, milyen igényei vannak ezeknek a növényeknek és kiderítettük azt is, hogy melyek a leggyakrabban elkövetett kertészbakik, ami miatt gyorsan kipusztulhatnak.

Egyre többen adják rá a fejüket, hogy pozsgás növényeket neveljenek lakásukban, mivel sok helyen olvasható, hogy könnyen és egyszerűen tarthatók. Ez viszont nem teljesen állja meg a helyét. Minden növény más és más, eltérő igényekkel rendelkeznek ezért, ami működik az egyik fajtánál, nem biztos, hogy a másiknak is megfelelő lesz. Sőt, ha nem vigyázunk, könnyen kipusztíthatjuk a legkedvesebb pozsgásunkat is.

Egy szó, mint száz: nem a legegyszerűbb növények a pozsgások, de egy kis odafigyeléssel akár egy kezdő kertész is megbírkózhat a tartásával. Éppen ezért adunk néhány gyakorlati tippet, hogy lehet ezekkel a csodás és különleges növényekkel boldogulni. Valamint elmondjuk azt is, hogy melyek a leggyakoribb hibák, amiket a legtöbb növénytartó elkövet ezekkel fajtákkal.

Nem jutnak elég fényhez a növények

A legnehezebb feladat megtalálni azt a helyet a lakásban, ahol növényeink elegendő fényt kapnak. Míg az átlag szobanövények még félárnyékban is egészen jól elvannak, addig a legtöbb pozsgás inkább a napfényes helyeket szereti. Ha ilyen fajtát választunk, keressük meg a legnaposabb, legmelegebb pontot a lakásban, és helyezzük oda a cserepet. A pozsgások szeretnek napfürdőzni, meg fogják hálálni, ha jó helyen tartjuk őket.

Túl sokat öntözzük őket

A kaktuszok és pozsgás növények nagyon jól raktározzák a vizet, hiszen gondoljunk csak bele, természetes élőhelyükön, sivatagi környezetben csak nagyon ritkán esik az eső – ha viszont esik, akkor nagyon nagy mennyiség hullik le egyszerre. Éppen ezért a rendszerességre kell törekednünk, ha egy héten egyszer öntözzük meg, akkor adjunk a növénynek bőséges folyadékot. Ha azt látjuk, hogy a föld csont száraz, akkor jött el a locsolás ideje. Jó tudni és figyeljünk is rá: akkor elég a növény számára a víz, ha alul, a cserépből kiszivárog a víz. Fontos, hogy a felesleges vizet a pozsgás cserepéből, tálcájából eltávolítsuk, mivel a vízben való áztatás csak rothadáshoz vezethet.

Nem minőségi talajba ültetjük őket

A legtöbb bolti virágföld ugyan abból a talajkeverékből áll, amely szinte minden növény számára használható, a páfrányoktól egészen a különféle virágokig . A pozsgások viszont nagyon szívós növények, ellenállnak a legdurvább környezeti hatásoknak is, így az sem mindegy milyen földbe ültetjük őket. Miután megvásároltuk őket, érdemes azonnal átültetni őket és kaktuszok számára összeállított földbe tenni őket. Ajánlott egy kis perlitet is keverni a pozsgás talajába, ez segíti majd a növényt a fejlődésben. Hogy miért fontos a megfelelő talaj? A kaktuszok számára összeállított föld szuper jó vízelvezető, alacsony tápanyagtartalmú talaj, éppen ezért a legtöbb pozsgás növény számára használható, függetlenül attól, hogy szoktak-e virágozni vagy sem.

Túlzsúfolt cserepek

A pozsgás növények általában imádnivaló kis cserepekbe vagy üveg kaspókba vannak ültetve. Pedig elhihetjük, nem sok növény kedveli ezt az elrendezést, beleértve a pozsgás növényeket is. A túlzsúfolódás az egyik leggyakoribb oka a penész- és rovarfertőzés kialakulásának. Ha sok növény van összeültetve egy cserépbe, a víz sem egységesen jut el hozzájuk, így némelyik már alapból hátrányból indul. Ha szépen fejlődő növényeket akarunk a lakásunkba, érdemes minden pozsgást külön cserépben nevelgetni.

(Forrás: goodhousekeeping.com)

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pozsgás

pozsgások

pozsgás növények

növénygondozás

növényápolás

szobanövény

lakás

beltéri növények

gondozás

beltéri kertészkedés