Lassan kipusztul ez az ősi magyar madárfajta: egyre többen mentik a kis állatokat

Steiner Petra   
  Megosztom
Lassan kipusztul ez az ősi magyar madárfajta: egyre többen mentik a kis állatokat

Lakóhelytől függetlenül érzékelhetően megfogyatkoztak a magyarországi fecskefajok, két évtized alatt közel felére csökkent az egyedszámuk. Szó szerint a bőrünkön érzékelhetjük a hiányukat, hiszen számos bosszantó rovarnak, így például a vérszívó szúnyogoknak is ősi ellenségük. Éppen ezért a sokakat bosszantó fészkeket nem leverni kell, hanem meghagyni, sőt a meglévők mellé újakat telepíteni. A Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason élő és alkotó Császár Anna keramikusművész pont így tett, színes, dekoratív műfészkei a koronavírus idején adtak új reményt a magyar szárnyasoknak.

Amennyire hasznos jószágok a fecskék, annyian bosszankodnak miattuk, mert fészkükkel összesarazzák a ház oldalát, ürülékükkel pedig bepiszkítják a portát. Az emberi ostobaság pedig „csodákra” képes, hiszen nem gondolván a jövőre, a tettek rövid és hosszú távú következményeire, sokan egyszerűen leverik őket. Pedig fészket eltávolítani a költési időszaktól függetlenül egész évben illegális. A már meglévő fecskeotthonokat csak és kizárólag a megyei kormányhivatal illetékes főosztályának írásbeli engedélyével lehet leszedni, majd azt követően pótolni kell őket, hogy a szárnyas szerelmesek a következő időszakban is hazataláljanak. Aki elmulasztja jelenteni mindezt a területi hatóságok felé, és szomszédjában egy igazi állatvédő lakik, jó eséllyel borsos árat fizet a tettéért, mert akár negyedmillió forintra is büntethetik, ami még mindig karcsúbb összeg, mint a szomszédos Szlovákiában kirótt majd’ 10 ezer eurós bírság.

A konkrét cselekvés előtt érdemes tehát gondolkodni, mert rövid távon a pénzbüntetés, hosszú távon viszont a rovartöbblet okozhat problémát. A Magyar Madártani Egyesület mérési adataiból kiderül, hogy egy fecske a költési időszak alatt egy kilogramm repülő rovart fogyaszt el. Ha hihetünk a sajtóban megjelent rémisztő hírnek, miszerint 2 millió fecske hiányzik Magyarországról, és az 1 fecske/1 kilogramm adatot felszorozzuk a hiányzó egyedek számával, azt kapjuk, hogy 2 millió kilogramm, vagyis 2 tonna bogárral vagyunk „gazdagabbak”, mint 20 éve. Az emberi gyarlóság mellett a költöző madarak számának megfogyatkozásáért felelős a háztáji gazdálkodások visszaszorulása, a kemikáliák fokozott használata, a klímaváltozás és a nem megfelelően végzett szúnyoggyérítés is. És hogy mit tehet az átlagpolgár a hasznos madarak biztosabb jövője érdekében?

Az első és legfontosabb pont, amit nem lehet elégszer ismételni, hogy a már meglévő fészkeket nem szabad leverni. Aki az ablaknyílásba, földre potyogó „piszok” miatt bosszankodik, érdemes egy fecskepelenkát szereltetnie a fészek alá, ami felfogja a madarak ürülékét, nem mellesleg pedig egyszerűen tisztán tartható. Ha az otthonunk környékén vannak fészkek, sárgyűjtő helyek kialakításával kedveskedhetünk a madaraknak, sőt a meglévő „ingatlanok” mellé pár ezer forintért megvásárolható műfészkeket is kihelyezhetünk, mert a már területen mozgó fecskék látványa nagyobb eséllyel vonzza oda a fajtársakat, így bővíthető a kolónia. A DIY (do it yourself) térhódításának köszönhetően a repülő szárnyasok új otthona viszont akár saját kezűleg is elkészíthető, ahogy ezt egy Bács-Kiskun megyében élő alkotóművész munkái is bizonyítják.

A fecskék otthona mint a lakóingatlan éke

Császár Anna kiskunhalasi keramikus, volt óvodapedagógus több mint 30 éve készít plasztikákat, domborműveket az anyaság kifogyhatatlan témakörében, ezért egészen 2020-ig eszébe sem jutott, hogy műfészkek alkotására fordítja alkotói kreativitását. Az egész egy közel egy évig húzódó rendelés sikertelen történetével indult, mert a fazekasok által készített egyszerű darabok csak nem akartak megérkezni, a végső lökést azonban a koronavírus-járvány miatt csendessé vált alkotóműhely szolgáltatta.

Március 15-én egyik napról a másikra befejeztük a munkát a műhelyben. Éppen, amikor rendet tettem, takarítottam a stúdióban, megláttam az asztalon azt a hatalmas kupac agyagot, amit nem használtunk fel. Ekkor határoztam el, hogy fecskefészkeket készítek belőle. A régi házunknál voltak molnárfecskék, amiknek a fészke apró kis golyókból tevődik össze, ami teljesen egybevág az én stílusommal, ezért rögtön 30 darab fészket készítettem

– beszélt az első darabokról Császár Anna keramikus.

A kész műfészkek a szomszéd segítségével végül az alkotóműhely falára kerültek, azóta pedig a kiskunhalasi alkotó szerint függetlenül attól, hogy valaki gyalogosan, biciklivel vagy autóval megy el az épület mellett, előbb-utóbb mindenki tekintete a színes, díszes alkotásokra téved. Az induló darabokat a közösségi oldalon is megosztotta, mintegy apró örömet csempészve a koronavírus-járvány lelkileg megterhelő időszakába, amellyel soha nem tapasztalat sikert aratott a lakosság körében. A kezdet óta eddig Császár Anna becslése szerint 100 egyedi fecskefészek talált gazdára, amelyek többsége Szegeden, Szentesen, Bácsalmáson, Hernádon, Kecskeméten és Pesten is megtekinthető, de a legtöbb darabot kétségkívül a szomszédos településen, Kunfehértón találni.

Készíthettem volna ennél többet is, de nem akarok sokat csinálni. Meg akarom tartani magamnak azt a privilégiumot, hogy én csak örömmel, kedvtelésből készítem őket

– fűzött megjegyzést az eddig elkészült darabok számához a keramikus.

A kiskunhalasi művész álláspontja érthető, mivel az alkotóműhely nem a sorozatgyártás, hanem a belső sugallatra születő alkotások bölcsője. Éppen ezért a még újdonságnak számító fecskefészkekből sem készül kettő ugyanolyan darab, ahogy ez Császár Anna több mint három évtizednyi alkotásaira is igaz. Bár a forma kötött, azonban az apró darabokból megkomponált építmény a végtelenségig variálható mind az elemek nagyságával, alakjával, mind a samott anyagok színvilágával. A fagyálló kerámiák több évig is jól helytállnak kültéren, amik mintájukkal és színükkel igazi dekorációi lehetnek akár a kertes, panel- vagy társasházaknak.

A technikám áttevődött a fecskefészkekre, amiknek a készítése nem igényel különösebb elmélyülést, mély gondolkodást, ezért kezdtem el ezekkel foglalkozni a vírus alatt, mert csak rutinszerűen készítettem őket. Végtelen szeretettel és nyugalommal töltött el a munka, feloldotta azt a stresszt, ami a koronavírus-járvány első heteiben ránk zuhant. Nem mindegy, hogyan éljük az életünket, egy hirtelen jött trauma hatja át, vagy az alkotás öröme

– emelte ki a fecskefészkek készítésének mintegy gyógyító hatását a Bács-Kiskun megyei alkotó. Noha a június elején az alkotóműhely oldalára kifüggesztett fészkeknek még nincs gazdája, Császár Anna reméli, előbb-utóbb odatalálnak a közelben most kikelt fiatal fecskepalánták. Ha a kiskunhalasi alkotó nem is, az ismeretségi körébe tartozó lokálpatrióták annál ügybuzgóbbak, így már egy közelben lévő óvoda és a kórház kapcsán is felmerült, hogy az oda telepíthető kerámiákkal ugrásszerűen megugorhatna a településen kihelyezett fészkek száma, ami végső soron a kiskunhalasi alkotó legfőbb célja.

A HelloVidék kérdésére, miszerint több mint harmincéves alkotói munkát követően miért pont ezzel a projekttel sikerült berobbanni a köztudatba, a kiskunhalasi keramikus a következőt felelte: „Őszintén szólva fel nem foghatom. Ha találgatnom kellene, talán azért, hogy mert annyira egyszerű. A mai világban az a menő, hogyha valaki annyira bagatell, banális egyszerűséget tud kitalálni, nem? Azt hiszem, pont az egyszerűsége tehet róla. Ugyanakkor ez a kis semmiség, ha ránézünk, örömet szerez mindenkinek, elmosolyodunk.”

Császár Anna jelenleg nem tervez potenciálisan hasonló népszerűségnek örvendő projektbe belevágni, mert mint mondja, jelenleg még a fészkek keltette pozitív visszhangot éli meg, művészként pedig vallja, hogy majd úgyis a megfelelő időben talál rá vagy pattan ki a fejéből egy újabb sokak által szerethető gondolat. Az alkotótáborokba viszont már becsempészte a fecskefészek-építés szépségét, hogy a gyerekek mihamarabb megtanulják értékelni ezeket a szárnyas madarakat, így talán a felnövekvő generációk segítségével még, ha meg nem is állítható, de lelassítható a hazai fecskeállomány pusztulása.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fecske

fecskefészek

keramikus

kerámia