Medvét láttak Nógrádban: figyelmeztetnek a szakértők, ezt sose tegyük, ha találkozunk az állattal

MTI   
  Megosztom
Medvét láttak Nógrádban: figyelmeztetnek a szakértők, ezt sose tegyük, ha találkozunk az állattal

Csütörtökön kora este röppent fel a hír a közösségi oldalon, hogy medvét észleltek a Nógrád megyei Szenténél. Portálunk felkereste a poszt íróját, aki elmesélte a félelmetes találkozás részleteit - számolt be róla a nool.hu.

Biciklizni voltam az erdőben, azon az útvonalon, amerre mindig járok. Már épp hazafelé tartottam kora este 18 óra körül, amikor arra lettem figyelmes, hogy valami mozog a földút közepén, ami nagy és sötét színű

- mesélte a portálnak a szentei Saliga Zsófia, aki először kutyának hitte azt, amit lát.

Köröbelül egy perc múlva megint megmozdult, felemelte a jobb első lábát, majd visszaengedte. Akkor már tudtam, hogy egy medve, nagyjából 30-40 méterre lehetettem az állattól. Azt hallottam, hogy ilyenkor mozdulatlanul kell maradni és nem szabad neki hátat fordítani. Újabb perc elteltével úgy döntöttem, hogy nem várok tovább és hátrafelé lépkedve, lassan elkezdtem távolodni tőle. Amikor már nem láttam őt a fáktól, másik úton tekertem haza

- részletezte Zsófia.

Idén ez a sokadik medveészlelés Nógrád megyében, először április közepén, a nyikom-bérci Gortva birtok közelében készült vadkamera felvétel egy anyamedvéről és bocsairól, egy hónappal később pedig valószínűleg ugyanezt a medvecsaládot látták Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen. Június végén Érsekvadkert erdős területén fotóztak le egy barnamedvét, melynek észlelését később a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is megerősített. Júliusban pedig Szanda bánya területén bukkantak egy medve talpnyomára

- olvasható a portál beszámolójában.

Az esettel kapcsolatban a lap megkereste a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát is.

Ha mégis medvével találjuk szembe magunkat, a konfliktusok elkerülése érdekében a Bükki Nemzeti Park szakértői az alábbiakat tanácsolják:

 • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.

 • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről.

 • Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!

 • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!

 • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.

 • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.

 • Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.

 • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.

 • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

medve

nógrád

nógrád megye

bükki nemzeti park

bükki nemzeti park igazgatóság

figyelmeztetés