Medvét láttak Nógrádban: figyelmeztetnek a szakértők, ezt sose tegyük, ha találkozunk az állattal

MTI   
  Megosztom
Medvét láttak Nógrádban: figyelmeztetnek a szakértők, ezt sose tegyük, ha találkozunk az állattal

Csütörtökön kora este röppent fel a hír a közösségi oldalon, hogy medvét észleltek a Nógrád megyei Szenténél. Portálunk felkereste a poszt íróját, aki elmesélte a félelmetes találkozás részleteit - számolt be róla a nool.hu.

Biciklizni voltam az erdőben, azon az útvonalon, amerre mindig járok. Már épp hazafelé tartottam kora este 18 óra körül, amikor arra lettem figyelmes, hogy valami mozog a földút közepén, ami nagy és sötét színű

- mesélte a portálnak a szentei Saliga Zsófia, aki először kutyának hitte azt, amit lát.

Köröbelül egy perc múlva megint megmozdult, felemelte a jobb első lábát, majd visszaengedte. Akkor már tudtam, hogy egy medve, nagyjából 30-40 méterre lehetettem az állattól. Azt hallottam, hogy ilyenkor mozdulatlanul kell maradni és nem szabad neki hátat fordítani. Újabb perc elteltével úgy döntöttem, hogy nem várok tovább és hátrafelé lépkedve, lassan elkezdtem távolodni tőle. Amikor már nem láttam őt a fáktól, másik úton tekertem haza

- részletezte Zsófia.

Idén ez a sokadik medveészlelés Nógrád megyében, először április közepén, a nyikom-bérci Gortva birtok közelében készült vadkamera felvétel egy anyamedvéről és bocsairól, egy hónappal később pedig valószínűleg ugyanezt a medvecsaládot látták Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen. Június végén Érsekvadkert erdős területén fotóztak le egy barnamedvét, melynek észlelését később a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is megerősített. Júliusban pedig Szanda bánya területén bukkantak egy medve talpnyomára

- olvasható a portál beszámolójában.

Az esettel kapcsolatban a lap megkereste a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát is.

Ha mégis medvével találjuk szembe magunkat, a konfliktusok elkerülése érdekében a Bükki Nemzeti Park szakértői az alábbiakat tanácsolják:

  • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.

  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről.

  • Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!

  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!

  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.

  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.

  • Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.

  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
    Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.

  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

medve

nógrád

nógrád megye

bükki nemzeti park

bükki nemzeti park igazgatóság

figyelmeztetés