Ideje felkészíteni kertünket a zimankóra: ezeket a munkákat kell elvégezni a brutális fagyok előtt

HelloVidék   
  Megosztom
Ideje felkészíteni kertünket a zimankóra: ezeket a munkákat kell elvégezni a brutális fagyok előtt

A tél már a nyakunkon, a kertünkben azonban még mindig várnak ránk olyan last minute feladatok, amelyeket az első fagy beköszönte előtt el kell végeznünk – erre hívják fel a figyelmet a STIHL kertápolási szakértői legfrissebb podcast adásukban.

Utolsó fűnyírás és faültetés

Bár egyre korábban sötétedik, érdemes kihasználnunk még az időt, arra, hogy elvégezzük a szükséges kerti munkákat még az első fagy előtt

- mondja McMennemy Márk, a cég kertápolási szakértője a STIHL legfrissebb podcast adásában. Hozzáteszi, tulajdonképpen addig tudunk kertészkedni, amíg a talaj még ásható, így akár azokat a növényeket is átültethetjük, amik jelenleg nem a legoptimálisabb helyen vannak.

Beh Mariann szerint a fűnyírással lassan felhagyhatunk, hiszen a fű növekedése lelassul. Úgy véli, az utolsó fűnyíráskor is érdemes 4-5 centiméteres magasságra meghagyni a füvet, hogy aztán a karbantartási feladatok elvégzését követően eltegyük fűnyírónkat a fészerbe.

Az első fagyok előtt még gyorsan ültethetünk szabad gyökerű fákat is, amelyekből ilyenkor még széles a kínálat a kertészetekben

- mutat rá a szakértő.

Hozzátette, novemberre már leáll a fák biológiai működése, ültetés előtt azonban érdemes 10-12 órára vízbe áztatnunk a gyökereiket annak érdekében, hogy minimalizáljuk a vízveszteséget és csökkentsük a sokkhatást, ami ilyenkor éri őket.

Eljött az aprítás és a mulcsozás ideje

Bodor László, a cég műszaki marketing menedzsere szerint ebben az időszakban az aprítógépek a legjobb barátaink, ezek közül is a forgókéses eszközök, amelyekkel egyaránt tudunk zöldhulladékot és gallyakat is aprítani.

Van olyan kialakítású gép is, amin kapcsolóval tudjuk a forgásirányt változtatni, így egy mozdulattal át tudjuk állítani az eszközt például fás szárú növények aprításáról a lágy szárúakra

- magyarázza. Mint mondja, úgy véli, az így kapott nyesedéket mulcsozásra is felhasználhatjuk, McMennemy Márk azonban a Hügel-kultúrás magaságyások kialakításához alkalmazza.

Alulra jönnek a nagyobb ágdarabok, fölé pedig mindenféle zöld hulladék, ami összeér és jól táplálja majd a zöldségeket

- fűzi hozzá a podcast adásban a kertápolási szakértő.

Beh Mariann a mulcsozáskor a gyógynövényekre fordít különösen nagy figyelmet, így a rozmaring, a kakukkfű, a muskotály, a zsálya és az orvosi zsálya tövét érdemes védeni vele a fagyoktól.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

tél

zimankó

hideg

fagy

fagyok

időjárás

kert

kerti munka

kerti munkák