Ideje felkészíteni kertünket a zimankóra: ezeket a munkákat kell elvégezni a brutális fagyok előtt

HelloVidék   
  Megosztom
Ideje felkészíteni kertünket a zimankóra: ezeket a munkákat kell elvégezni a brutális fagyok előtt

A tél már a nyakunkon, a kertünkben azonban még mindig várnak ránk olyan last minute feladatok, amelyeket az első fagy beköszönte előtt el kell végeznünk – erre hívják fel a figyelmet a STIHL kertápolási szakértői legfrissebb podcast adásukban.

Utolsó fűnyírás és faültetés

Bár egyre korábban sötétedik, érdemes kihasználnunk még az időt, arra, hogy elvégezzük a szükséges kerti munkákat még az első fagy előtt

- mondja McMennemy Márk, a cég kertápolási szakértője a STIHL legfrissebb podcast adásában. Hozzáteszi, tulajdonképpen addig tudunk kertészkedni, amíg a talaj még ásható, így akár azokat a növényeket is átültethetjük, amik jelenleg nem a legoptimálisabb helyen vannak.

Beh Mariann szerint a fűnyírással lassan felhagyhatunk, hiszen a fű növekedése lelassul. Úgy véli, az utolsó fűnyíráskor is érdemes 4-5 centiméteres magasságra meghagyni a füvet, hogy aztán a karbantartási feladatok elvégzését követően eltegyük fűnyírónkat a fészerbe.

Az első fagyok előtt még gyorsan ültethetünk szabad gyökerű fákat is, amelyekből ilyenkor még széles a kínálat a kertészetekben

- mutat rá a szakértő.

Hozzátette, novemberre már leáll a fák biológiai működése, ültetés előtt azonban érdemes 10-12 órára vízbe áztatnunk a gyökereiket annak érdekében, hogy minimalizáljuk a vízveszteséget és csökkentsük a sokkhatást, ami ilyenkor éri őket.

Eljött az aprítás és a mulcsozás ideje

Bodor László, a cég műszaki marketing menedzsere szerint ebben az időszakban az aprítógépek a legjobb barátaink, ezek közül is a forgókéses eszközök, amelyekkel egyaránt tudunk zöldhulladékot és gallyakat is aprítani.

Van olyan kialakítású gép is, amin kapcsolóval tudjuk a forgásirányt változtatni, így egy mozdulattal át tudjuk állítani az eszközt például fás szárú növények aprításáról a lágy szárúakra

- magyarázza. Mint mondja, úgy véli, az így kapott nyesedéket mulcsozásra is felhasználhatjuk, McMennemy Márk azonban a Hügel-kultúrás magaságyások kialakításához alkalmazza.

Alulra jönnek a nagyobb ágdarabok, fölé pedig mindenféle zöld hulladék, ami összeér és jól táplálja majd a zöldségeket

- fűzi hozzá a podcast adásban a kertápolási szakértő.

Beh Mariann a mulcsozáskor a gyógynövényekre fordít különösen nagy figyelmet, így a rozmaring, a kakukkfű, a muskotály, a zsálya és az orvosi zsálya tövét érdemes védeni vele a fagyoktól.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

tél

zimankó

hideg

fagy

fagyok

időjárás

kert

kerti munka

kerti munkák