Ezek a legfontosabb kerti munkák júniusban: itt a 9 pontos feladatlista

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb kerti munkák júniusban: itt a 9 pontos feladatlista

Az idei tavasz bőven tartogatott meglepetéseket. A meteorológusok szerint a héten már nem lesz okunk panaszra: remek kora nyári, kertészkedős, palántázós és fűnyírós napokra van kilátásunk! Soroljuk is az e havi teendőket!

Az elmúlt hetek hűvösebb és csapadékosabb időjárása miatt igazán csak most kezdjük élvezni, lassan de biztosan közeledik a nyár. Kezd beérni az eper, virágzik a bodza és a rózsa, kiskertünkben is megkezdődhet az első termények betakarítása. Ha szerencsénk van, és nem garázdálkodnak a házas étik vagy a meztelen csigák, már virítanak a tavasszal kiültetett egynyári virágok is. A növények intenzív növekedése még egy ideig nem fog alábbhagyni, ezért a következő hónapokban is akad bőven teendőnk.

A HelloVidék összegyűjtötte a legfontosabb kerti feladatokat, amikre most júniusban mindenképpen ajánlatos időt fordítanunk.

1. Fűnyírás

Első és legfontosabb júniusi kerti teendőnk a fűnyírás. A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját. (Úgyhogy, ha tehetitek, ne gereblyézzétek össze a levágott füvet, hagyjátok csak ott, ingyen tápanyag a földünknek!) Figyeljünk viszont arra, hogy a fűnyíró pengéi mindig legyenek jól kiélezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után.

2. Gyomirtás, gereblyézés

Nagyobb esők után vagy, ha többet locsolunk természetesen a gazok, gyomok is hamarabb nőnek ki a kertben, amikert érdemes rendszeresen kihúzni, hogy ne szaporodjanak el. A gyomláláson kívül a gereblyézést se felejtsük le, amivel felfrissíthetjük a talajt.

3. Még ültethetünk és palántázhatunk is!

A következő növényeket még hó elején bátran elvethetjük, ha nyár végén szeretnénk még szüretelni: csemegekukorica, bab, retek, cékla. Érdemes arra gondolni, hogy egy kis területű kert is képes szép mennyiségű termést hozni, csak oda kell figyelni a benne lévő növények gondozására. Kiszórhatjuk a spenót, sárgarépa, fehérrépa, kelkáposzta vagy saláta magjait, ha ősszel friss, saját nevelésű zöldséget szeretnénk szüretelni.

Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk és ültessük ki még a hónap elején: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt. Még mindig, ha eddig nem tettük volna, érdemes benépesíteni velük is a kertünk!

5. Egyre több a kártevő

Júniusban, főként, ha ennyire csapadékos marad az idő, a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Fontos például, hogy júniustól kezdi az almamoly a petéi lerakását. Ha feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, ezzel jelentősen csökkenthetjük a peterakást. Az elbujt lárvákat ilyenkor elcsíphetjük.

Általában elmondhatjuk, hogy a legjobb védekezés itt is a megelőzés. Erre alkalmazzuk a már jól bevált módszereinket, ha már vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. A Kertlap tanácsai alapján néhány dologra kell figyelnünk, hogy jó eséllyel megelőzzük a kártevők elszaporodását.

  • Válasszunk ellenálló fajtákat.
  • Tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása.
  • Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre.
  • Használjunk vegyszermentes permetleveket.
  • Ültessünk segítő, védő növényeket.
  • Ügyeljünk az öntözésre!

6. Kezdődhet a rendszeres öntözés

Júniusban szárazabb időszakok is előfordulhatnak, amikor kiemelten kell ügyelnünk a megfelelő, rendszeres öntözésre. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

A palántákat, cserepes, ablakládába ültetett növényeket, valamint a virágágyban pompázó egynyáriakat rendszeresen öntözzük, hiszen a júniusi melegben hamar kiszáradhatnak, kiéghetnek. Természetesen ügyeljünk a különböző növények igényeire.

7. Ápolás

Bálint gazda szerint a cserepes növényeket és az ablakládák növényzetét kéthetente tápoldattal kell megöntözni ahhoz, hogy szépen fejlődjenek. Érdemes azonban figyelnünk a fejlett növények levelét is, mivel tápanyaghiányukat itt jelzik a legjobban, illetve azért sem árt átvizsgálni őket, mert ilyenkor már javában megjelennek a kártevők. Megmenthetjük növényeinket, ha időben észleljük a problémát. Vizsgáljuk meg a növények leveleinek mind a két oldalát, mert sokszor a zöld levelek fonákán jelennek meg a lárvák és peték.

Az egynyári virágokról mindig csípjük le az elnyílott virágokat ahhoz, hogy őszig díszíthessék a kertünket. A gazdag virágzáshoz fontos, hogy figyeljünk erre mivel, így nem a terméseik és magjaik beérlelésére, hanem újabb virágok nyitására használják fel a rendelkezésükre álló, vízben oldott tápanyagokat a növények.

8. A hónap legnagyobb öröme: a betakarítás

Az előző hónapok munkája végre megtérülhet, lassan beérik saját kertünkben is a szamóca és a cseresznye. Figyeljünk rá, hogy a friss, érett példányokon kívül mindig távolítsuk el a lehullott gyümölcsöket is a növény közeléből. Erre azért van szükség, mert így elkerülhetjük, hogy a növény valamilyen gombás betegséget kapjon el. A szakemberek tanácsa alapján, júniusban mulcsozzuk a fák törzse körül a talajt. Ez azt jelenti, hogy akár a kertünkben levágott fűvel körbeterítjük a fa alatti területet, hogy az jobban tárolja a nedvességet.

9. UV: védjük kertünket és védjük magunkat!

Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a növények fényigényére és mivel ilyenkor nagyon erős lehet a napsugárzás jó, ha az ablakban vagy a teraszon, erkélyen tartott növények nem érintkeznek közvetlenül a déli órákban napfénnyel, hanem félárnyékos helyre tudjuk őket tenni. Amire érdemes még figyelni, hogy locsoláskor ne közvetlenül a növényre öntsük a vizet, hanem a cserép alá helyezett tálkába.

A kertben töltött idő remek hatással van az emberre, ám a nyári erős UV sugárzástól jobb, ha mi is óvjuk magunkat. Fűnyíráshoz húzzunk szalmakalapot, és használjunk naptejet! Állítsunk napernyőt, napvitorlát és árnyékoljuk a kert pihenésre szánt térségeit részeit.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

június

kert gondozás

kerti feladatok

veteményezés

palántázás

mucsolás

fűnyírás

trágyázás

metszés

rózsa

bodza