Az év leglátványosabb égi jelensége közeleg: érdemes lesz az eget kémleni!

HelloVidék   
  Megosztom
Az év leglátványosabb égi jelensége közeleg: érdemes lesz az eget kémleni!

Augusztus 12-éről 13-ára virradó éjszaka tetőzik a Perseida meteorraj, ekkor láthatjuk az éjszakai égbolton a legtöbb hullócsillagot. A látványos csillagászati esemény apropóján országos programsorozat is várja az érdeklődőket.

Augusztus 12-éről 13-ára virradó éjszaka tetőzik a Perseida meteorraj, ekkor láthatjuk az éjszakai égbolton a legtöbb hullócsillagot. A szakemberek szerint augusztus 12-én, csütörtökön éjfél után érdemes az eget vizsgálni, ugyanis óránként 50-60 hullócsillagot is látni lehet majd. Azt tanácsolják, hogy a településektől, a fényszennyezéstől távol eső helyet válasszunk ehhez, szoktassuk a szemünket a sötéthez (ennek érdekében a mobiltelefonunk képernyőjére se pillantsunk rá), majd 30-40 percen keresztül kémleljük az eget szabad szemmel, nem számít, hogy milyen irányban. Kis szünetet követően ismét visszatérhetünk ehhez a tevékenységhez. Legalább egy órát érdemes a megfigyelésre áldozni!

Országos csillagászati programsorozatot szerveznek

Az Egy hét a csillagok alatt című programsorozat részeként országszerte több mint ötven távcsöves bemutató várja az érdeklődőket, a legtöbb esemény csütörtök, péntek és szombat éjjel lesz.

Mint az MTI írja, a kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét. Minderre jó alkalom kínálkozik a héten, ugyanis csütörtökön tetőzik a Perseida meteorraj, amely fényektől védett helyen szabad szemmel is rendkívüli látványt nyújt. A hullócsillagokon kívül is bőven lesz látnivaló az égbolton: megfigyelhető lesz majd egyebek mellett a Jupiter, a Szaturnusz, számos csillaghalmaz és galaxis, valamint a Tejút is.

A programsorozat részeként többek között Baján, Balatonföldváron, Hajdúböszörményben, Salgótarjánban, Szegeden és Zselickisfaludon szerveznek egyebek mellett csillagászati előadásokat, távcsöves bemutatókat, hullócsillaglest, valamint lézeres csillagképtúrákat.

Az Egy hét a csillagok alatt közhasznú és ismeretterjesztő kezdeményezés, amelynek programjaihoz csillagvizsgálók, egyesületek és szakkörök, valamint amatőr- és kutató csillagászok járultak hozzá. A programok vasárnapig tartanak, melyekről bővebb információk az esemény Facebook oldalán találhatók - áll az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csillaghullás

perseida

meteorraj