Párt kapott Kamal: így lepték meg a vidéki állatkert ázsiai oroszlánját

HelloVidék   
  Megosztom
Párt kapott Kamal: így lepték meg a vidéki állatkert ázsiai oroszlánját

Az Oroszlánok Világnapja alkalmából párt kapott Kamal, a Debreceni Állatkert ázsiai oroszlánja!

2013 óta augusztus 10-én ünnepeljük az Oroszlánok Világnapját, amely e fenséges és pótolhatatlan csúcsragadozók szorult helyzetére hivatott felhívni a figyelmet. Az oroszlánok jelenleg egykori élőhelyük alig 5 százalékán fordulnak elő a száz évvel ezelőttihez képest tizedakkora egyedszámmal, elsősorban a zsákmányállatok megfogyatkozása, az élőhely-degradáció és az ember-állat konfliktusok miatti vadászat következtében. Mind az afrikai, mind az ázsiai alfaj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, az utóbbi ráadásul veszélyeztetett besorolással. Az egykor Európától (a Kárpát-medencét is beleértve) egészen Indiáig megtalálható ázsiai oroszlánok a XIX. század elején még a Közel-Kelettől India középső részéig előfordultak, ma azonban kizárólag az indiai Gir Nemzeti Parkban és környékén található meg mintegy 650-700 egyedük.

E jeles nap remek alkalmat ad arra, hogy a Debreceni Állatkert újabb jelentős szakmai előrelépésről és gyűjteményi gyarapodásról számoljon be, miután hosszú évek előkészítő munkájának eredményeként július 15-én nőstény érkezett a franciaországi Le Palból az intézmény hím ázsiai oroszlánjához, Kamalhoz. A Hima névre hallgató 2016-os születésű jövevény fokozatosan ismerkedett meg előbb új környezetével, majd társával, akivel immár együtt látható közös kifutójukban, akár a keddenként, csütörtökönként és szombatonként 13:30-tól tartott látványetetésük keretében.

- írta közleményében a Debreceni Állatkert.

E ritka és fokozottan fenyegetett oroszlánalfajt 2015 óta mutatja be a debreceni kert az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében; a másik hazai tartóintézményből, a Fővárosi Állat- és Növénykertből érkezett háromfős hímcsapatból ketten azóta más állatkertekbe költöztek, így az idei évben végre lehetőség nyílt arra, hogy a program következő lépcsőjeként az intézmény nőstényt fogadhasson.

A fajmegőrzési program számára komoly kihívást jelent az európai állatkerti populáció genetikai sokszínűségének fenntartása, ezért az újdonsült pár esetében egyelőre nem engedélyezett a tenyésztés, de a remények szerint a jövőben a sikeres szaporulat is kilátásba kerül majd

- közölték.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni állatkert

ázsiai oroszlán