Érik a kullancskrízis: soha nem volt ennyire rossz a helyzet, drága lehet a kezelés

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Érik a kullancskrízis: soha nem volt ennyire rossz a helyzet, drága lehet a kezelés

Az éghajlatváltozás következtében nemcsak a parazitaaktivitás növekedett meg egész évben, de új kullancsfajok is megjelentek, így egyre gyakoribbá válnak a társállatok életét veszélyeztető megbetegedések, amit idejében kezelni kell, különben nemcsak a pénztárcánk bánhatja, de kedvencünk is az életével fizethet érte.

Az egész országban elterjedtek a vérszívó paraziták, és bár a nagy meleget nem szeretik, a kellemes ősz és az enyhe telek nekik kedveznek. Így mostanára elmondhatjuk, hogy egész évben kullancsszezon van, vagy hogy egyáltalán nincs már kullancsszezon, ha úgy jobban tetszik.

Általában a tavaszi, nyári eleji időszakban szokás tartani a kullancsoktól, a kora őszi hidegfronttal újra támadásba lendülnek, a kullancsok ugyanis nem szeretik a tűző napot, a talajmenti fagyokat és a vastag hótakarót sem, de az elmúlt évtizedek enyhe téli időjárása nem korlátozta a számukat.

Átrendeződött a kullancsszezon, lassan a tél, a tavasz és az ősz lesz a főszezon és nyáron találkozhatunk a legkevesebb élősködővel. Nem túlzás azt állítani, hogy tizenkettő hónapos lett a védekezés időszaka. A globális felmelegedéssel egyidőben ráadásul a kullancs által terjesztett betegségek is veszélyesebbé váltak. Itt van például a babézia, amit egy vérben élősködő egysejtű parazita okoz a kutyáknál. A tudomány jelenleg több mint száz fajtáját ismeri, de hazánkban eddig csak néhányat ismertünk. Most azonban újabb újabb babézia fajták jelentek meg; olyanok, amelyek eddig csak Dél-Európában fordultak elő. Sajnos úgy tűnik, hogy az eddig ismert gyógykészítmények ezekre nem hatnak, mert a vérszívók rezisztensebbek, ellenállóbbak lettek

– hangsúlyozta korábban Dr. Szinesi András, ajkai állatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara szervezeti elnöke a HelloVidéknek.

A kullancsoknak több faja van, támadás-áldozatkeresési stratégia tekintetében két csoportra oszthatóak.

  • A szemmel rendelkező, látó kullancsfajok a gyepi növényzetben a fűszál árnyékos fonákának hegyéről lesik szó szerint az arra bóklászó áldozatukat, akire alulról másznak fel.
  • A szemmel nem rendelkező, vak kullancsok azonban, amelyek biológiai radarja az elülső pár csápjukon található, a bokrok árnyékot adó levélfonákáról „radarozzák be” az arra bóklászó kirándulót, és egy-másfél méter magasságból vetik – felülről – rá magukat.

A két kullancsfaj egyedei fertőzött házi vagy vadállatok vérét szívva veszik magukhoz a kórokozót. Ilyenkor a fertőzött kullancsok petéiből kikelő utódaik továbbadják a fertőzést a gazdaállatoknak, amelyeken élősködnek. Illetve a fertőzött kullancs peterakás nélkül maga is továbbadhatja a babézia kórokozóját.

Dr. Nagy Anna állatorvos elmondta a HelloVidék kérdésére, hogy valóban nem érdemes manapság kullancsszezonról beszélni így szeptember elején, hisz tavaly december 31-én is kezelt még kutyát kullancs okozta betegség miatt. Ráadásul ilyenkor, ősszel és télen atipikus tüneteket produkálnak a kutyák, vagyis elsőre nehéz kiszúrni, hogy baj van, azt meg pláne, hogy mi a probléma gyökere.

A babézia tünetei

A babézia lappangási ideje általában 2 naptól 1 hétig terjed, de az is előfordul, hogy csak a fertőzést követő 2-3 hét után jelentkeznek a betegség jelei. A babéziás kutya láza magas, 41-42 fok. Sokszor számolnak be a gazdik arról, hogy megváltozik a babéziás kutya viselkedése, például az amúgy jó étvágyú kutya étvágytalan lesz, vagy egyszerűen nem olyan, mint amilyen szokott lenni.

A babézia tünetei kutyáknál:

  • bágyadtság, levertség, kimerültség,
  • étvágytalanság, fogyás,
  • láz,
  • szapora légzés és pulzus,
  • duzzadt nyirokcsomók,
  • sötét, barnás vizelet,
  • a nyálkahártyák színe elhalványul,
  • súlyosabb esetben hányás, hasmenés,
  • gyulladások a nyálkahártyákon,
  • bőr alatti bevérzések,
  • vérszegénység,
  • sárgaság,
  • valamint idegrendszeri problémák és ennek következtében mozgászavarok, remegés is előfordulhat.

A megbetegedést egy vérélősködő okozza, ami tönkreteszi a vérlemezkéket, a nyálkahártya pedig besárgul. A tünetei közé a nagyon magas láz, a bágyadtság, az étvágytalanság tartozik, és sok vizet iszik a kutya. Nem szabad elbagatellizálni a betegséget, de még jobb megelőzni a bajt. Nagyon jól lehet védekezni a kullancsok ellen tablettával, rácsepegtetős készítményekkel, de van bolha- és kullancsriasztó nyakörv is, a gazditól és a kutyától függ, melyiket választják

- sorolta Dr. Nagy Anna állatorvos a lehetőségeket.

Babézia ellen, ami a kutyákat veszélyezteti leginkább, nincs védőoltás, de Lyme-kór ellen létezik kutyák számára is, érdemes beoltatni őket időnként, különösen tavasszal, de a babézia elleni megelőző gyógyszert vagy cseppes kezelést havonta, háromhavonta ajánlott megismételni, készítménye válogatja.

A klímaváltozással egzotikus kullancsok is érkezetek, amelyek különösen veszélyesek emberre, állatra egyaránt. Korábban írtunk arról is, az embert hogyan veszélyeztetik egyes fajok. Ha viszont megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy időben cselekedjen az ember, de nem mindegy, hogyan.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy sem olajat, sem tejfölt nem szabad az érintett felületre kenni - sajnos még mindig előfordul ilyesmi -, és ne essünk neki szemöldökcsipesszel a kullancsnak. Ami méretesre is megnő, akár egycentisre is megszívhatja magát, így könnyűnek tűnhet az eltávolítása. Viszont ha nyomorgatjuk a testét, a kullancs agóniájában visszaöklendezi a babéziás vért. Kizárólag a bőrhöz közeli szájszervnél szabad megfogni, amire a boltban vásárolt kullancskiszedő tökéletesen alkalmas. Vagy ha valaki nagyon bizonytalan magában, inkább hozza el a rendelőbe a kutyáját

- részletezte Dr. Nagy Anna.

Jól kezelhető a babézia, van gyógyszer rá, de minél hamarabb be kell adni a kutyának, ha megtörtént a baj. Volt már példa a doktornő praxisában arra, hogy napokig infúziózni kellett a kutyát, mert nem vitték időben állatorvoshoz. Ha pedig kiderül, hogy a kutya immunrendszere valami miatt sérült, akkor különösen drága és elhúzódó lehet a kezelés, az immunterápia és a kiegészítő gyógyszerek, vitaminok. Ezért is hangsúlyozza, hogy inkább a megelőzésre fókuszáljanak az állatatartók, mert az mindig jóval olcsóbb, mint a kezelés maga, ami adott esetben akár több tízezer forintba is kerülhet, sőt időnként százezrekre is rúghat.

Vizsgálati díjak irányára 2021 (helységenként és rendelőnként változhat)

A vizsgálati díj nem tartalmazza az alkalmazott gyógyszerek árát, az esetleges laboratóriumi, vagy egyéb kiegészítő vizsgálatokat (pl. ultrahang, röntgen), valamint a bódítással/altatással járó beavatkozások költségét.

  • Alap vizsgálati díj (kutya, macska): 10 000 Ft
  • Kontroll vizsgálati díj: 5600 – 8000 Ft
  • Parvovírus elleni oltás (kutya): 8000 Ft
  • Kombinált oltás (kutya): 9000 Ft
  • Kombinált oltás (macska): 9 000 Ft
  • Kombinált + veszettség elleni oltás (kutya): 12500 Ft
  • Kombinált + veszettség elleni oltás (macska): 12500 Ft
  • Veszettség elleni oltás (kutya, macska): 8 000 Ft
  • Kennelköhögés elleni vakcina (Nobivac KC): 8 000 Ft
  • Lyme-kór elleni oltás: 10 000 Ft
  • Immunterápia: 45 000 – 65 000 Ft / 6 hó

Műszeres kiegészítő vizsgálatok díjai

  • Röntgenfelvétel (digitális) készítése és értékelése: 12 500 Ft
  • Ismételt röntgenfelvétel készítése: 8 000 Ft
  • Videóotoszkópos vizsgálat 7 000 Ft
  • Ultrahangvizsgálat (hasi): 14 000 Ft
  • Ultrahangvizsgálat (hasi ismételt): 8 000 Ft
  • Ultrahangvizsgálat (szív): 14 000 Ft
  • Ultrahangvizsgálat (szív és hasi): 25 000 Ft

A megyék közül pedig Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye a kiemelten veszélyes zónák. Ne feledjük: az ország más régióiban is fontos az elővigyázatosság!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kullancs

parazita

vérszívő

babézia

veszélyes

kullancsszezon

állatbetegségek

kutya

oltás

kezelés