Érik a kullancskrízis: soha nem volt ennyire rossz a helyzet, drága lehet a kezelés

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Érik a kullancskrízis: soha nem volt ennyire rossz a helyzet, drága lehet a kezelés

Az éghajlatváltozás következtében nemcsak a parazitaaktivitás növekedett meg egész évben, de új kullancsfajok is megjelentek, így egyre gyakoribbá válnak a társállatok életét veszélyeztető megbetegedések, amit idejében kezelni kell, különben nemcsak a pénztárcánk bánhatja, de kedvencünk is az életével fizethet érte.

Az egész országban elterjedtek a vérszívó paraziták, és bár a nagy meleget nem szeretik, a kellemes ősz és az enyhe telek nekik kedveznek. Így mostanára elmondhatjuk, hogy egész évben kullancsszezon van, vagy hogy egyáltalán nincs már kullancsszezon, ha úgy jobban tetszik.

Általában a tavaszi, nyári eleji időszakban szokás tartani a kullancsoktól, a kora őszi hidegfronttal újra támadásba lendülnek, a kullancsok ugyanis nem szeretik a tűző napot, a talajmenti fagyokat és a vastag hótakarót sem, de az elmúlt évtizedek enyhe téli időjárása nem korlátozta a számukat.

Átrendeződött a kullancsszezon, lassan a tél, a tavasz és az ősz lesz a főszezon és nyáron találkozhatunk a legkevesebb élősködővel. Nem túlzás azt állítani, hogy tizenkettő hónapos lett a védekezés időszaka. A globális felmelegedéssel egyidőben ráadásul a kullancs által terjesztett betegségek is veszélyesebbé váltak. Itt van például a babézia, amit egy vérben élősködő egysejtű parazita okoz a kutyáknál. A tudomány jelenleg több mint száz fajtáját ismeri, de hazánkban eddig csak néhányat ismertünk. Most azonban újabb újabb babézia fajták jelentek meg; olyanok, amelyek eddig csak Dél-Európában fordultak elő. Sajnos úgy tűnik, hogy az eddig ismert gyógykészítmények ezekre nem hatnak, mert a vérszívók rezisztensebbek, ellenállóbbak lettek

– hangsúlyozta korábban Dr. Szinesi András, ajkai állatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara szervezeti elnöke a HelloVidéknek.

A kullancsoknak több faja van, támadás-áldozatkeresési stratégia tekintetében két csoportra oszthatóak.

 • A szemmel rendelkező, látó kullancsfajok a gyepi növényzetben a fűszál árnyékos fonákának hegyéről lesik szó szerint az arra bóklászó áldozatukat, akire alulról másznak fel.
 • A szemmel nem rendelkező, vak kullancsok azonban, amelyek biológiai radarja az elülső pár csápjukon található, a bokrok árnyékot adó levélfonákáról „radarozzák be” az arra bóklászó kirándulót, és egy-másfél méter magasságból vetik – felülről – rá magukat.

A két kullancsfaj egyedei fertőzött házi vagy vadállatok vérét szívva veszik magukhoz a kórokozót. Ilyenkor a fertőzött kullancsok petéiből kikelő utódaik továbbadják a fertőzést a gazdaállatoknak, amelyeken élősködnek. Illetve a fertőzött kullancs peterakás nélkül maga is továbbadhatja a babézia kórokozóját.

Dr. Nagy Anna állatorvos elmondta a HelloVidék kérdésére, hogy valóban nem érdemes manapság kullancsszezonról beszélni így szeptember elején, hisz tavaly december 31-én is kezelt még kutyát kullancs okozta betegség miatt. Ráadásul ilyenkor, ősszel és télen atipikus tüneteket produkálnak a kutyák, vagyis elsőre nehéz kiszúrni, hogy baj van, azt meg pláne, hogy mi a probléma gyökere.

A babézia tünetei

A babézia lappangási ideje általában 2 naptól 1 hétig terjed, de az is előfordul, hogy csak a fertőzést követő 2-3 hét után jelentkeznek a betegség jelei. A babéziás kutya láza magas, 41-42 fok. Sokszor számolnak be a gazdik arról, hogy megváltozik a babéziás kutya viselkedése, például az amúgy jó étvágyú kutya étvágytalan lesz, vagy egyszerűen nem olyan, mint amilyen szokott lenni.

A babézia tünetei kutyáknál:

 • bágyadtság, levertség, kimerültség,
 • étvágytalanság, fogyás,
 • láz,
 • szapora légzés és pulzus,
 • duzzadt nyirokcsomók,
 • sötét, barnás vizelet,
 • a nyálkahártyák színe elhalványul,
 • súlyosabb esetben hányás, hasmenés,
 • gyulladások a nyálkahártyákon,
 • bőr alatti bevérzések,
 • vérszegénység,
 • sárgaság,
 • valamint idegrendszeri problémák és ennek következtében mozgászavarok, remegés is előfordulhat.

A megbetegedést egy vérélősködő okozza, ami tönkreteszi a vérlemezkéket, a nyálkahártya pedig besárgul. A tünetei közé a nagyon magas láz, a bágyadtság, az étvágytalanság tartozik, és sok vizet iszik a kutya. Nem szabad elbagatellizálni a betegséget, de még jobb megelőzni a bajt. Nagyon jól lehet védekezni a kullancsok ellen tablettával, rácsepegtetős készítményekkel, de van bolha- és kullancsriasztó nyakörv is, a gazditól és a kutyától függ, melyiket választják

- sorolta Dr. Nagy Anna állatorvos a lehetőségeket.

Babézia ellen, ami a kutyákat veszélyezteti leginkább, nincs védőoltás, de Lyme-kór ellen létezik kutyák számára is, érdemes beoltatni őket időnként, különösen tavasszal, de a babézia elleni megelőző gyógyszert vagy cseppes kezelést havonta, háromhavonta ajánlott megismételni, készítménye válogatja.

A klímaváltozással egzotikus kullancsok is érkezetek, amelyek különösen veszélyesek emberre, állatra egyaránt. Korábban írtunk arról is, az embert hogyan veszélyeztetik egyes fajok. Ha viszont megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy időben cselekedjen az ember, de nem mindegy, hogyan.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy sem olajat, sem tejfölt nem szabad az érintett felületre kenni - sajnos még mindig előfordul ilyesmi -, és ne essünk neki szemöldökcsipesszel a kullancsnak. Ami méretesre is megnő, akár egycentisre is megszívhatja magát, így könnyűnek tűnhet az eltávolítása. Viszont ha nyomorgatjuk a testét, a kullancs agóniájában visszaöklendezi a babéziás vért. Kizárólag a bőrhöz közeli szájszervnél szabad megfogni, amire a boltban vásárolt kullancskiszedő tökéletesen alkalmas. Vagy ha valaki nagyon bizonytalan magában, inkább hozza el a rendelőbe a kutyáját

- részletezte Dr. Nagy Anna.

Jól kezelhető a babézia, van gyógyszer rá, de minél hamarabb be kell adni a kutyának, ha megtörtént a baj. Volt már példa a doktornő praxisában arra, hogy napokig infúziózni kellett a kutyát, mert nem vitték időben állatorvoshoz. Ha pedig kiderül, hogy a kutya immunrendszere valami miatt sérült, akkor különösen drága és elhúzódó lehet a kezelés, az immunterápia és a kiegészítő gyógyszerek, vitaminok. Ezért is hangsúlyozza, hogy inkább a megelőzésre fókuszáljanak az állatatartók, mert az mindig jóval olcsóbb, mint a kezelés maga, ami adott esetben akár több tízezer forintba is kerülhet, sőt időnként százezrekre is rúghat.

Vizsgálati díjak irányára 2021 (helységenként és rendelőnként változhat)

A vizsgálati díj nem tartalmazza az alkalmazott gyógyszerek árát, az esetleges laboratóriumi, vagy egyéb kiegészítő vizsgálatokat (pl. ultrahang, röntgen), valamint a bódítással/altatással járó beavatkozások költségét.

 • Alap vizsgálati díj (kutya, macska): 10 000 Ft
 • Kontroll vizsgálati díj: 5600 – 8000 Ft
 • Parvovírus elleni oltás (kutya): 8000 Ft
 • Kombinált oltás (kutya): 9000 Ft
 • Kombinált oltás (macska): 9 000 Ft
 • Kombinált + veszettség elleni oltás (kutya): 12500 Ft
 • Kombinált + veszettség elleni oltás (macska): 12500 Ft
 • Veszettség elleni oltás (kutya, macska): 8 000 Ft
 • Kennelköhögés elleni vakcina (Nobivac KC): 8 000 Ft
 • Lyme-kór elleni oltás: 10 000 Ft
 • Immunterápia: 45 000 – 65 000 Ft / 6 hó

Műszeres kiegészítő vizsgálatok díjai

 • Röntgenfelvétel (digitális) készítése és értékelése: 12 500 Ft
 • Ismételt röntgenfelvétel készítése: 8 000 Ft
 • Videóotoszkópos vizsgálat 7 000 Ft
 • Ultrahangvizsgálat (hasi): 14 000 Ft
 • Ultrahangvizsgálat (hasi ismételt): 8 000 Ft
 • Ultrahangvizsgálat (szív): 14 000 Ft
 • Ultrahangvizsgálat (szív és hasi): 25 000 Ft

A megyék közül pedig Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye a kiemelten veszélyes zónák. Ne feledjük: az ország más régióiban is fontos az elővigyázatosság!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kullancs

parazita

vérszívő

babézia

veszélyes

kullancsszezon

állatbetegségek

kutya

oltás

kezelés