Farkasok tartják rettegésben a Mátrát: az emberek félnek, a szarvasok a házak közé menekülnek

MTI   
  Megosztom
Farkasok tartják rettegésben a Mátrát: az emberek félnek, a szarvasok a házak közé menekülnek

A Mátra és a Medves-vidék területein az elmúlt időszakban megszaporodtak a farkastámadások. Már az emberek közé menekülnek a farkasok elől az őzek is.

Ahogy pár napja a HelloVidék is hírt adott róla, a Mátra és a Medves-vidék területein az elmúlt időszakban megszaporodtak a farkastámadások.

Az ATV beszámolója szerint február 14-én egy gyönyörű, nyolcas trófeával rendelkező gímszarvas bika bemenekült be egy ház udvarára, az állatnak a hátsó combja sérült meg, dőlt belőle a vér. Az ingatlan tulajdonosa hívta a helyi vadásztársaságot, azonban mire a helyszínre értek, már csak a vérnyomokat találták. A sérül hímet másfél kilométerrel odébb találták meg, majd egy kegyelemlövéssel megszabadították a szenvedéstől. Az egyik vadász egy közösségi oldalon posztolt az áldozatul esett gímszarvasról, a hátsó két combjából megközelítőleg hat-hét kilogramm hús hiányzott.

-Az elsődleges jelek szerint farkas támadta meg, de várjuk még a Bükki Nemzeti Park vizsgálatának eredményét, csak azután tudok biztosat mondani

– válaszolta az atv.hu kérdésére Szebenyi László a Fénykő Vadásztársaság elnöke.

Tény, hogy mióta megjelentek a környéken a farkasok, a háziállatok eltűnését is nekik tulajdonítják. Szebenyi László ezzel kapcsolatban óvatosan fogalmaz. Ridegtartáson tartja a marháit, tavaly ilyenkor megellett az egyik tehene, de a borja nyomtalanul eltűnt. Lehet, hogy a farkas ragadta el, de a vadásztársaság elnöke szerint erre nincs bizonyíték, nem kizárt, hogy egy ember lopta el.

A polgármester asszonyt a vadásztársaság elnöke értesítette arról, hogy vélhetően ismét farkastámadás történt, tájékoztassa erről a falu népét. Ő pedig kirakatta a farkasveszélyre figyelmeztető plakátokat a hirdetőtáblákra.

- Ennél többet nem tehetek – tárta szép a kezét a polgármester. – Korábban mindig eljártam gombát szedni, kirándulni az erdőbe. Félek, mióta nappal is megmutatják magukat a farkasok. A helyi gazdák, akik ridegtartással nevelik a teheneket, a birkákat, kecskéket, mind aggódnak, mert közeledik az ellési szezon.

A szürke farkas egyébként Magyarországon fokozottan védett faj, mely nem ismeri az országhatárokat, így csak nemzetközi együttműködésekkel tartható fent az állománya, például az Európai Bizottság iránymutatása által. Az emberrel távolságtartó, ám megközelítése, követése semmiképpen sem ajánlott.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

farkas

mátra