Lemaradtál az őszi vetésről? Ezeket ültesd most, hogy virágba boruljon a kerted tavasszal

HelloVidék   
  Megosztom
Lemaradtál az őszi vetésről? Ezeket ültesd most, hogy virágba boruljon a kerted tavasszal

A kertészek számára, akik egész télen arra vártak, hogy újra zöldelljen és virágba boruljon udvaruk, semmi sem örvendetesebb, mint a kora tavaszi virágok látványa. Ráadásul kevés növényt lehet olyan könnyen termeszteni, mint a tavasszal virágzó hagymás növényeket. A legtöbben már ősszel elültetik őket, majd várják, hogy a tavasz közeledtével előbújjanak, és színes virágokkal töltsék meg a kertet. Azok, akik nem gondolkodtak előre, vagy csak most van idejük a kertrendezésre, még mindig nem késtek el: ha szívesen gyönyörködnénk tavaszi virágokban, akkor mutatjuk, mit érdemes ültetni még most, februárban.

A tavasszal virágzó hagymákat a legjobb, ha ősszel ültetjük: így szép lassan gyökeret eresztenek, és a tél folyamán fokozatosan növekedhetnek. Persze nem késtünk még el, ha most vágnánk bele az ültetésbe, hiszen, ha betartjuk a legfontosabb ökölszabályokat, a hagymák szinte azonnal növekedésnek indulnak:

  • Válasszunk olyan helyet, ahol tavasszal sok napsütés éri majd a virágot.
  • Az ültetéskor érdemes egy kis szerves anyagot is keverni a földhöz.
  • A legfontosabb mindemellett, hogy rendszeresen öntözzük az elültetett hagymákat.

Most pedig nézzük meg, milyen fajtákat érdemes ültetni!

Sáfrány

A krókusznak több mint 80 faja létezik, de a legtöbben hibridek keverékét ültetik. A hibridek valamivel nagyobbak, és egy kicsit később virágoznak. A sáfrány azonban még mindig az egyik legkorábbi tavasszal megjelenő virág, gyakran még hó borítja a földeket, amikor virága megjelenik. A sáfrány nagyszerű választás a kertbe, hiszen könnyen termeszthető szabadföldön, de cserepekben is.

Nárcisz

Ültetéséhez olyan helyet keressünk, ahol a talaj megfelelően vízáteresztő, és tápanyagnak sincs híján, valamint a növény elég fényt kap. 5-10 centiméternél kötöttebb talajokon és későbbi ültetésnél sem kell mélyebbre vetni a hagymát. A laza homok talajokon és a kori ültetésnél, ami megfagyhat célszerű mélyebbre ültetni. Tápanyagellátást tekintve nagy mennyiségű szerves trágya igénye van.

Jácint

A jácintot teljes árnyék kivételével bárhova ültethetjük, napos, világos és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát. Talajok közül a jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag talajokat szereti leginkább. Túlságosan nedves talajban a hagyma károsodhat, megindulhat akár a rothadása is, ezért semmiképp se öntözzük túl a virágágyást.

Tulipán

A laza, jó vízáteresztő talajt szereti, napos helyen, de homokkal a kötöttebb talaj is lazítható. Fontos, hogy ne érje túl sok nedvesség, mert az károsítja a hagymákat. Ültetés után nem igényel locsolást, mivel a hagyma minden nedvességet tárol, és elég lesz számára a téli csapadék és a tavaszi eső. A hagymák ideális mérete nyolc-tíz centiméter, és tíz-tizenöt centiméter távolságra ültessük őket egymástól. Az ültetés mélysége ne legyen tíz centiméternél mélyebb, mert nem tudnak a felszínre törni.

Nem bajlódnál az ültetéssel?

Akkor érdemes beszerezni ezeket a növényeket valamelyik kertészeti áruházban. Ha nem bajlódnánk az ültetéssel, ha nincs időnk figyelni az időjárást, de szívesen gyönyörködnénk a tavaszi virágokban a teraszon vagy az erkélyen, akkor érdemes körbenézni a boltokban és itt megvásárolni a legszebb, legillatosabb fajták cserepes verzióit. Lássuk, milyen áron mozognak most a tavasz legkedveltebb virágai.

  • A Praktikerben vehetünk jácintot 329 Ft/db áron, tulipánhagymát 649 Ft/db áron, krókuszt 679 Ft/db áron és nárciszt 659 Ft/db áron.
  • Az Oázis Kertészet akciójának keretén belül cserepes, hajtatott hagymásokat már 495 Ft-tól vásárolhatunk.

Ennek mentén érdemes megfontolni, hogy mennyi időt és energiát tudunk szánni kertünk és növényeink gondozására. Hiszen, ha valóban kevés időnk van, akkor érdemesebb a cserepes fajtákkal próblálkozni, mert azok kevesebb gondozást, odafigyelést igényelnek, nem úgy mint a szabadföldbe vetett fajták, melyeknél nem csak a víz és talajidényre kell odafigyelni, de az időjárásra is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tavaszi hagymások

hagymások

hagymás virágok

virágültetés