Lemaradtál az őszi vetésről? Ezeket ültesd most, hogy virágba boruljon a kerted tavasszal

HelloVidék   
  Megosztom
Lemaradtál az őszi vetésről? Ezeket ültesd most, hogy virágba boruljon a kerted tavasszal

A kertészek számára, akik egész télen arra vártak, hogy újra zöldelljen és virágba boruljon udvaruk, semmi sem örvendetesebb, mint a kora tavaszi virágok látványa. Ráadásul kevés növényt lehet olyan könnyen termeszteni, mint a tavasszal virágzó hagymás növényeket. A legtöbben már ősszel elültetik őket, majd várják, hogy a tavasz közeledtével előbújjanak, és színes virágokkal töltsék meg a kertet. Azok, akik nem gondolkodtak előre, vagy csak most van idejük a kertrendezésre, még mindig nem késtek el: ha szívesen gyönyörködnénk tavaszi virágokban, akkor mutatjuk, mit érdemes ültetni még most, februárban.

A tavasszal virágzó hagymákat a legjobb, ha ősszel ültetjük: így szép lassan gyökeret eresztenek, és a tél folyamán fokozatosan növekedhetnek. Persze nem késtünk még el, ha most vágnánk bele az ültetésbe, hiszen, ha betartjuk a legfontosabb ökölszabályokat, a hagymák szinte azonnal növekedésnek indulnak:

  • Válasszunk olyan helyet, ahol tavasszal sok napsütés éri majd a virágot.
  • Az ültetéskor érdemes egy kis szerves anyagot is keverni a földhöz.
  • A legfontosabb mindemellett, hogy rendszeresen öntözzük az elültetett hagymákat.

Most pedig nézzük meg, milyen fajtákat érdemes ültetni!

Sáfrány

A krókusznak több mint 80 faja létezik, de a legtöbben hibridek keverékét ültetik. A hibridek valamivel nagyobbak, és egy kicsit később virágoznak. A sáfrány azonban még mindig az egyik legkorábbi tavasszal megjelenő virág, gyakran még hó borítja a földeket, amikor virága megjelenik. A sáfrány nagyszerű választás a kertbe, hiszen könnyen termeszthető szabadföldön, de cserepekben is.

Nárcisz

Ültetéséhez olyan helyet keressünk, ahol a talaj megfelelően vízáteresztő, és tápanyagnak sincs híján, valamint a növény elég fényt kap. 5-10 centiméternél kötöttebb talajokon és későbbi ültetésnél sem kell mélyebbre vetni a hagymát. A laza homok talajokon és a kori ültetésnél, ami megfagyhat célszerű mélyebbre ültetni. Tápanyagellátást tekintve nagy mennyiségű szerves trágya igénye van.

Jácint

A jácintot teljes árnyék kivételével bárhova ültethetjük, napos, világos és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát. Talajok közül a jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag talajokat szereti leginkább. Túlságosan nedves talajban a hagyma károsodhat, megindulhat akár a rothadása is, ezért semmiképp se öntözzük túl a virágágyást.

Tulipán

A laza, jó vízáteresztő talajt szereti, napos helyen, de homokkal a kötöttebb talaj is lazítható. Fontos, hogy ne érje túl sok nedvesség, mert az károsítja a hagymákat. Ültetés után nem igényel locsolást, mivel a hagyma minden nedvességet tárol, és elég lesz számára a téli csapadék és a tavaszi eső. A hagymák ideális mérete nyolc-tíz centiméter, és tíz-tizenöt centiméter távolságra ültessük őket egymástól. Az ültetés mélysége ne legyen tíz centiméternél mélyebb, mert nem tudnak a felszínre törni.

Nem bajlódnál az ültetéssel?

Akkor érdemes beszerezni ezeket a növényeket valamelyik kertészeti áruházban. Ha nem bajlódnánk az ültetéssel, ha nincs időnk figyelni az időjárást, de szívesen gyönyörködnénk a tavaszi virágokban a teraszon vagy az erkélyen, akkor érdemes körbenézni a boltokban és itt megvásárolni a legszebb, legillatosabb fajták cserepes verzióit. Lássuk, milyen áron mozognak most a tavasz legkedveltebb virágai.

  • A Praktikerben vehetünk jácintot 329 Ft/db áron, tulipánhagymát 649 Ft/db áron, krókuszt 679 Ft/db áron és nárciszt 659 Ft/db áron.
  • Az Oázis Kertészet akciójának keretén belül cserepes, hajtatott hagymásokat már 495 Ft-tól vásárolhatunk.

Ennek mentén érdemes megfontolni, hogy mennyi időt és energiát tudunk szánni kertünk és növényeink gondozására. Hiszen, ha valóban kevés időnk van, akkor érdemesebb a cserepes fajtákkal próblálkozni, mert azok kevesebb gondozást, odafigyelést igényelnek, nem úgy mint a szabadföldbe vetett fajták, melyeknél nem csak a víz és talajidényre kell odafigyelni, de az időjárásra is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tavaszi hagymások

hagymások

hagymás virágok

virágültetés