Nyílnak a hazai tulipános kertek: ennyiért szedheted idén a szezon sláger virágát

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Nyílnak a hazai tulipános kertek: ennyiért szedheted idén a szezon sláger virágát

A tavasszal együtt lassan, de biztosan közeleg a tulipán szezonja is. Ez a szép, színes virág április első heteiben már bontja a szirmait, így húsvét táján már csodás tulipánmezők között sétálhatunk, sőt az ország egyre több pontján magunk is szüretelhetünk egy csokorra valót, ha haza szeretnénk vinni az élményt. De honnan jött az ötlet, hogy a fiatal, kisgyermekes szombathelyi pár Vas megyében tulipánfarmot létesítsen? Guczogi Györggyel és feleségével, Guczogi-Hajnal Nikolettel beszélgettünk, akik tavaly vágtak bele a Szombathely közeli Váton a tulipánozásba.

Bizonyára néhányan tudják, de nem árt az ismétlés, hogy a tulipánt 1555 körül a bécsi udvar követe hozta el Nyugat-Európába. III. Ahmed oszmán szultán szokása volt, hogy vendégeinek tulipánhagymákat ajándékozott, így került a diplomatához egy hagymacsomag, aki a bécsi udvarban ódákat zengett erről a csodás virágról. A tulipánhagymák ezután elkerültek egy flamand botanikushoz, és ő árasztotta el Hollandiát és a környező országokat tulipánokkal. Németalföldön aztán tekintélyes üzletág lett a tulipántermesztés.

Magyarországon már a 16. század óta termesztik ezeket a virágokat, hazánkban is a legnépszerűbb tavaszi virágok közé tartozik a tulipán, és bár lassan itt van a szezonja, a hagymáját már szeptember-október táján el kell ültetni. A magyar népművészet kedvelt motívuma annak ellenére, hogy nálunk a növény csak a 17. század közepén jelent meg török közvetítéssel. (Bár botanikus legyen a talpán, aki a stilizált ábrázolásokon megkülönbözteti a tulipán, a liliom és némelyik palmetta eredetét.) A neve is a turbán szóból ered, utalva a tulipánvirág muszlim fejfedőhöz hasonló alakjára. Magyarországon ugyan hamarabb ismerték ezeket a kellemes megjelenésű növényeket, de a tulipán Európa nyugati részén nagyobb karriert futott be.

Mára több mint 3-4 ezer különböző termetű, színű és virágú fajtát nemesítettek. Hazánkban is fellelhető az egyik legkülönlegesebb, a fekete (vagyis inkább sötét ibolya színű) tulipán. A virágok szezonja áprilisban indul, és az egész hónapban tart. Hazánkban is évről-évre egyre több olyan szedd magad hely nyílik, ahol te is szüretelhetsz a tulipánok között, vagy csak sétálhatsz és gyönyörködhetsz a sokszínű mezőben. Közülük az egyik legújabb a váti Tulipgarden, amelyet egy fiatal házaspár Guczogi György és felesége, Guczogi-Hajnal Nikolett álmodott meg. De honnan jött az ötlet, hogy a fiatal, kisgyermekes szombathelyi pár Vas megyében tulipánfarmot létesítsen? Többek között erről is kérdezte őket a HelloVidék.

Ahogy Niki mesélni kezdi, ő volt az, aki először beleszeretett ezekbe a tavaszi tulipánszüretekbe:

Több alkalommal is jártam a Balatonnál, magam is rajongok a tulipánokért, imádom ezeket a szedd magad lehetőségeket! Innen jött az ötlet, hogy milyen jó lenne saját tulipánoskert, akkor nem kellene messzire utazni. A tulipánkert csodaszépen néz ki, vonzza az embereket. Amikor az ötlet szültetett, éppen a covidos időszak volt, és magunk is azt tapasztaltuk, a szedd magad akciók nemcsak hasznosak, hanem remek kikapcsolódások is. Aztán nézegettem a TulipGarden oldalát, ott olvastam, hogy franchise partnereket keresnek, így kerestük meg őket. Azóta franchise együttműkődésben vagyunk velük, magát a TulipGardent Mátrai Zoltán és Kalafatics Kata találta ki anno, ők is 30 ezer tulipánhagymával kezdték, mi is ennyivel vágtunk bele.

Az országban – ahogy mesélik – az elmúlt egy évben a TulipGardennek több vidéki tulipánoskertje is létesült, közös arculattal. A vátihoz a termőföldet Gyuri adta, ő foglalkozik ugyanis mezőgazdasággal.

Első körben 30 ezer tulipánhagymát ültettünk el, 12 sorban, 32 méter hosszan, kb. 350 nm-t vesz ez igénybe. Soronként 2500 hagyma van, több fajtát választottunk, többfajta virágzási idővel, ezáltal a szüretet is kicsit kinyújtjuk.

- teszi hozzá.

Jelen pillanatban hol tartanak növekedésben a virágok?

A Szombathelyhez közeli váti tulipánoskertben 80-85 százaléka már kikelt a virágoknak, a korai fajták lassan elkezdik hozni a szárat is, a későbbiek már háromleveles állapotban vannak. Ahogy a tulajdonosok mondják, még pár hetet azért várni kell a szezon kezdetéig:

Az időjárás ezt nagyban befolyásolja, jelenleg az aszály miatt 1-2 naponta öntözünk, ahogy időnk van rá. Teljes szárazság, alkalmanként 1000-1500 liter vizet öntözünk ki! Most a meleg megjött, és nagyon reméljük, hogy húsvétkor jöhet az első nyitva tartásunk! De lehet változás, tényleg az időjárás függvénye.

- közli Gyuri, aki hozzáteszi: tavaly egy fokkal jobb volt a tavaszi időjárás, most hideg is volt reggelente, meg őrületesen kevés volt a csapadék, a földjeiken 40 napja nem esett. Ezért is, öntözés nélkül tulipánt most biztosan nem lehetne termelni.

Ébredezik a tulipán is
Ébredezik a tulipán is

Mióta lehet Magyarországon szedd magadban tulipánozni?

Magyarországon 4-5 éve kezdődött, a TulipGarden 2018 óta, 4 éve működik. Tavaly még csak 5 telephelyen működtek, de idén már 13 partnerrel dolgoznak együtt, lassan az ország minden vidékére jut egy tulipánfarm. Vas megyéhez legközelebb Zalában, Csömödéren, és a szlovák határ irányában Győrladaméron lehet majd tulipánvadászatra indulni.

Az anyacég ültette nekünk a hagymákat is. Ezek Hollandiából érkeznek, a TulipGarden szerzi be a nagy méretű, minőségi virághagymákat, hogy már az első évben virágozzanak. Ők voltak kint Hollandiában, hogy megnézzék, ott hogyan zajlik az ültetés. Egy kis traktorral és egy tulipánültető géppel ültették a megfelelő mélységre.

- tette hozzá Gyuri.

Március végén még ekkorák, de pár hét, és indul a szezon!
Március végén még csak ekkorák, de pár hét és indul a szezon!

A tulipán mennyire kényes a talajra?

Van, aki nagyon homokos talajba ültette, amit jobban szeret, a miénk kevésbé jó talaj. A tápanyag-utánpótlást megkapta, hogy rendesen fejlődhessen, tavasszal meg a legfontosabb neki a napfényes, meleg órák száma meg a csapadék.

- közli Gyuri, majd hozzáteszi, úgy veszi észre, hogy a tulipán a talajra nem annyira kényes.

A tulipántermesztésben, mint kiderül, az is a jó, hogy nem kell évente újra ültetni a hagymákat, marad a talajban három évig. Annyi csak, hogy ami már bent van a földben, a következő évben valószínűleg előbb fog kihajtani. A váti tulipánkert azt tervezi, hogy jövőre bővítik is majd az állományt.

Miért éri meg tulipánt termelni?

Ahogy mesélik, az elsődleges céljuk a szedd magad akció: „minél több embert megmozgassunk. Természetesen megkeresünk virágüzleteket is, ők nyitottak voltak a dologra. Bár egyelőre még senki nem telefonált, hogy szüksége lenne ekkora tulipánmennyiségre, de idővel ez is változhat.”

Niki még hozzáteszi, ők ezt egy családi – baráti programnak is gondolják, hiszen színpompásan néz ki ennyi sok színes tulipán egy telephely mellett, vonzza is az embereket, ezt maguk is megtapasztalhatták a Balatonon.

Ez egy szezonvirág, ami pont jókor virágzik, mert beleesik a húsvét, az Anyák napja. Ezek a virágok 60-80 centisre is megnőhetnek, nem olyan, mint az a csokor, amit egy élelmiszerboltban megkapsz. Meg maga az élmény is, hogy saját kezűleg szüretelhetik le. Emellett készülünk ajándéktárgyakkal is, húsvétkor csokitojással, lufival. Most az első évben belépőt sem szedünk, a bejáratnál kihelyezünk egy becsületkasszát, és a belépőre szánt összeget az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány részére ajánljuk fel. Lesz nálunk egy kézművespiac is, készül egy kis játszótér, lesz lehetőség étel-ital fogyasztásra. Kihelyezünk fotóelemeket, szelfikereteket, hogy a tulipánokkal lehessen fotózni. Kutyabarát hely is leszünk, a szabályok betartása mellett a kutyusokat is lehet hozni, úgyhogy ez egy nagyon jó hétvégi családi programnak ígérkezik. Én pl. minden évben ellátogatok több ilyen kertbe is, mert annyira szeretem a tulipánt, meg tartottunk egy kis piackutatást. Mindenhol nagy sikere volt ennek, az emberek mindenütt vidáman szedték a tulipánt.

- meséli Niki, aki azért még azt is elárulta, hogy

Az biztos, szedd magad keretében így olcsóbban is hozzájutunk, mintha máshol vásárolnának.

Milyen színű tulipánok a most a legkeresettebbek?

Rózsaszín, sárga, vörös fehér csíkkal a szélén, mélybordó, majdnem fekete, aminek csipkézett a széle. 8 fajta fog nyílni Váton, fajtánkként 2500-5000 darab lesz. A fehér nagy kedvenc volt, ahogy látták tavaly a Balatonnál, szinte elsőre azt vitték el. Lesznek különlegesebbek is, lazac, sárgás színű. Ahogy mesélték:

Igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy mindenki igényének megfeleljünk. Ez az első évünk, majd kiderül, hogy melyik lesz a legszimpatikusabb a vevőknek.

A tulipán termesztéséről még megtudtuk, hogy a gyomok miatt tisztán kell tartani a területet, kártevővel viszont még nem találkoztak. A tulipán egyik legfőbb ellensége a vaddisznó meg a szarvas, akik előszeretettel eszik meg a hagymáját. Épp ezért Váton körbekerítették már a terület, de a TulipGarden franchise partnerei közül tudnak olyanról, akinek a vadak szétdúlták az ültetvényét.

Ezzel a kerttel – fogalmaz Niki – az is céljuk, hogy szeretnék a tulipánnal megmutatni azt az embereknek, hogy a növénytermesztésnek is vannak szépségei. Sok munka van benne, meg nem lehet előre kiszámítani, de van benne sok szépség és öröm is.

Az aszály miatt mi a helyzet most az egyéb földeken?

Ahogy Gyuri meséli, aki egyébként is az agráriumban dolgozik, hatalmas problémát jelent Vas megyében is a nagy a szárazság.

Nekünk őszi búza, őszi árpa, repce van, lesz még kukorica és szója. Kb. 40 napja nem volt csapadék, ezt tetézték a hűvös, mínuszos márciusi reggelek, úgyhogy egyelőre nagyon lassan indulnak be a növények. A tulipánnál annyi a szerencsénk a terület méretéből adódóan, hogy azt tudjuk öntözni.

- arra azonban még nem tud válaszolni, hogy milyen termés várható gabonából az idén, Függ attól is, hogy most mennyi eső lesz, meg utána mikor lesz a következő csapadék.

Tulipán ültetése és gondozása a saját kertben

A tulipán ültetési ideje ősszel van, a legideálisabb, ha a hagymák szeptember, október hónapokban kerülnek a földbe. A laza, jó vízáteresztő talajt szereti, napos helyen, de homokkal a kötöttebb talaj is lazítható. Fontos, hogy ne érje túl sok nedvesség, mert az károsítja a hagymákat. Ültetés után nem igényel locsolást, mivel a hagyma minden nedvességet tárol, és elég lesz számára a téli csapadék és a tavaszi eső.

  • A hagymák ideális mérete nyolc-tíz centiméter, és tíz-tizenöt centiméter távolságra ültessük őket egymástól. Az ültetés mélysége ne legyen tíz centiméternél mélyebb, mert nem tudnak a felszínre törni. A fagyok ellen csak nagyon hideg tél (-10 celsius foknál hidegebb) esetén kell védekezni, ha nincs hótakaró. Ilyenkor célszerű betakarni a talajt.
  • A tulipán hagymáit nem szükséges minden évben felszedni, a botanikai eredetű kistermetű és virágú tulipánok edzettek. Virágoznak évről évre, nem igényelnek évenkénti átültetést.
  • Ahhoz, hogy minden fontos tápanyag visszahúzódjon a hagymába, hagyjuk a növényt elvirágzás után teljesen elszáradni. Az idő előtti visszavágás megakadályozza, hogy jövőre virágot hozzon a növény.
  • Amikor felszedjük a hagymákat, válogassuk át, nagyságuk és színük szerint, a fertőzött hagymákat szedjük ki, semmisítsük meg. Rakjuk hűvös, száraz helyre, hogy megelőzzük a rothadást, becsomagolhatjuk újságpapírba is. Ősszel ültessük ki a kertbe. Első évben a kisméretű hagymák még nem hoznak virágot, és ha tavasszal letörjük a szárát, serkenthetjük vele a hagymák növekedését.
  • A tulipán hagymáit elég háromévente felszedni, akkor szedjük le a sarj leveleket, melyekből új egyedeket tudunk nevelni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szedd magad

szedd magad akció

növénytermesztés

virág

tulipán

agrár

mezőgazdaság