Fillérekért szedheted a szezon kedvencét: mutatjuk, vidéken hol keresd

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Fillérekért szedheted a szezon kedvencét: mutatjuk, vidéken hol keresd

Lassan, de biztosan közeleg a tulipán szezonja, a jövő héten már nyitnak az első Szedd magad virágfarmok. Csokorba szedtük, hol várnak Magyarország legszebb tulipános mezői, mennyibe kerül idén a belépő, és mennyiért kínálják szálát a tulipánnak.

A hűvösebb időjárás miatt idén egy kicsit csúszik a tulipánszüret, de hamarosan nyílnak az első virágok, április közepétől pedig már számtalan vidéki helyszínen gyönyörködhetünk a színes tulipánmezőkben. Szüretelhetünk egy csokorra valót akár a Balaton környékén vagy a Tisza-tónál is, de lesz, ahol a természet szépségein túl kézműves vásárokkal és egyéb programokkal csalogatnak a virágtermesztők. Indulás előtt azonban minden esetben nézzétek meg a hivatalos oldalakat, amiket a cikkben is megtaláltok, hogy lássátok az aktuális helyzetet.

Magyarországon 4-5 éve kezdődött a tulipánláz, előtte nem igazán működtek még a Szedd magad tulipánfarmok, leginkább holland képeslapokon gyönyörködhettünk a végtelennek tűnő tulipánmezőkben. Tavaly még csak 5 telephelyen lehetett tulipánozni, de idén a Tulipgarden már 13 partnerrel dolgozik együtt (közel egymillió hagymát ültettek), így lassan az ország minden vidékére jut egy tulipánfarm. Legutóbb épp egy fiatal házaspár mesélt a HelloVidéknek arról, hogyan is vágtak bele Vas megyében a tulipánteresztésbe.

Jellemzően a Szedd magad virágszüreteken telephelyenként több mint 30000 tulipánnal várják majd az érdeklődőket. A legtöbb farm majd csak április 15-én nyit, de van az országnak olyan szeglete, ahol már a héten szombattól várják a virág rajongóit.

Tulipános napok Csömödéren

A Zala megyei Csömödéren idén már második alkalommal nyitja meg kapuit a TulipGarden, ahol 50.000 tulipánhagyma köszönti a tavaszt. A rendezvény ideje alatt frissensültekkel, lángossal, kézműves TulipGarden kávéval, frissítőkkel várják a vendégeket, és lesz még játszótér is. Tulipános ajándéktárgyakat, csokoládét és levendulás termékeket is kínálnak a szedd magad vásáron.

 • Belépő: 500 Ft, a virágokat 270 Ft/szál áron kínálják.

Tulipánszüret a Dunakanyarban

A Váctól néhány kilométerre található Kosdon is hamarosan harmincezer virág bontja majd szirmait. A TulipGarden Dunakanyar csodálatos természeti környezetben helyezkedik el, pazar kilátással a Naszály hegyre. Ősszel 13 különböző fajtájú tulipán mintegy 50 ezer hagymáját ültették el a Szabó testvérek a Szedd magad! tulipánoskertjükbe, hogy tavasszal minél többen megcsodálhassák a tömegével nyíló pompás virágokat. Előreláthatóan májusig tudják majd a látogatókat fogadni a holland mezőket idéző kertjükben, mert a tavaszi meleg beköszöntével hamar virágba borulnak a tulipánok és néhány hét alatt el is virágoznak. Az érdeklődők szedhetnek különböző rózsaszín árnyalatú fajtákból, krémsárga árnyalatból, cirmos bíbor- és skarlátvörösből, de ültettek lazacos és lilás virágút, csíkosat, csúcsosabb és rojtos szirmút is. Speciális, tulipánszedéshez alkalmas kosarat és metszőollót is biztosítanak a helyszínen, de aki szeretne, hozhat magával sajátot.

Magyarország legnagyobb szürete a Balaton déli partján

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a már-már hagyományosnak is nevezhető Tulipánszüretet Kőröshegyen. A Kőröshegy eredetileg a levendula szerelmeseinek a fellegvára, de miért ne férne meg egymás mellet e két mesés virág, a levendula és a tulipán? Erre a Kőröshegyi Levendulásban is rájöttek, így egy ideje már nem csak lila szín árasztja el a Balaton déli partján meghúzódó Kőröshegyet, hanem a tavasz csodás hírnökeként a színes tulipánok is. Idén közel félmillió tulipánnal várnak. Vannak külön olyan részek, ahol fotózni lehet, külön erre a célra elhelyezett dekorelemekre is lehet számítani, és vannak olyan szekciók is, ahol folyamatosan nyílni fognak a tulipánok. Így szedni lehet őket, szakaszosan nyitják meg a területet a szervezők, ezzel biztosítva azt, hogy minden nap legyen mit szüretelni.

TulipGarden a Tisza-tónál

Másodszor van lehetőség arra, hogy tavasszal a TulipGarden Tisza-tó megnyissa kapuit. A termesztők 2022-ben még különlegesebb virágokat hoztak Hollandiából, több mint 120 000 tulipán, 5000 jácint és 2000 nárcisz fog virágozni nem is olyan sokára. A szüretek során a tulipánok 34 fajtáját szedhetjük le, de készülnek egy bemutató kerttel is, ahol plusz 32 fajtában gyönyörködhetünk.

A tulipánszüret tervezett időpontja 2022 április 15-16-17-18, április 22-23-24, április 29-30 május 01, május 6-7-8, (09:00-17:00 óráig) Ez változhat, hiszen a virágzást az időjárás jelentősen befolyásolhatja. Bejelentkezés nem szükséges.

 • A belépés 18 éven felülieknek: 500 Ft
 • A virágok fajtánként eltérő áron vásárolhatóak meg: tulipán: 250 Ft/db, jácint: 350 Ft/db, nárcisz: 200 Ft/db

Tulipánmánia Vas megyében, Váton

A nyitás előreláthatóan április 16. szombat 10:00 óra lesz (szombat és vasárnap 10:00 órától 16:00 óráig). A váti kertbe ingyenes belépést biztosítanak, becsületkasszát működtetnek. Egy adománygyűjtő ládát helyeznek majd ki. Az adományok teljes összegét az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány javára ajánlják fel. Száláért a tulipánnak 250 forintot kérnek.

Tulipánszüret Decsen

A decsi virágoskertben 34.000 tulipánhagyma köszönti a tavaszt. A virágzás várható időpontja április, melyet az időjárás azonban jelentősen befolyásolhat. A nyitva tartás ideje alatt óriás palacsinta – sós, fűszernövényekkel gazdagított, és édes változatban – kemencés pizza biztosítja a jóllakottságot, házi szörpöt, limonádét kínálnak frissítőnek, kézműves csokoládéval és egyéb ajándéktárgyakkal várják a vendégeket. Kisebb játszóteret alakítottak ki, és nagy szabad zöld terület áll rendelkezésre a pihenésre, feltöltődésre vágyóknak. Plédet érdemes magukkal hozni!

 • A belépés 18 év felett 1000 Ft/fő, amely összeg legalább 10 szál tulipán megvásárlása esetén teljes egészében levásárolható.
 • A virágok 250 Ft/szál áron szedhetőek.
 • Tulipánszüret időpontok: április 14 , 15, 16, 17, 18, 21, 22, 23, 24, 28, 29, 30. május 1,
 • Nyitva tartás 10-17 óra

Még további helyszínek és időpontok

Április 9-étől, azaz szombattól már látogatgató a TulipGarden Csákvár, ahol 1 000 Ft-ba kerül a belépőjegy, amiért 2 szál levásárolható virágot is kapunk.

Balaton és a IV. Tulipánszüret

A “Szedd Magad” szüret eredményességét az ősszel gondosan elültetett mintegy 120 000 darab virághagyma garantálja a IV. balatoni tulipánszüreten is A virágzás várható időpontja április, melyet az időjárás jelentősen befolyásolhat.

 • Nyitva tartás április 9-től (szombat: 10:00-16:00, vasárnap: 10:00-16:00 (kivétel húsvét vasárnap)
 • Belépő: 18 év felett 500 Ft/fő, mely levásárolható vágott virágra.

04.15-től nyitnak még további tulipános kertek is:

 • Tulipánszüret Mórahalom (10:00 – 17:00): Szedd magad tulipánszüret Mórahalmon a Bivalyrezervatummal szemben. A belépő 500 Ft/ fő (felnőtt).
 • TulipGarden Nagykőrös: 09:00 – 17:00
 • TulipGarden Homokhátság: Minden nap 10-17 óráig lesznek nyitva.

Végezetül egy kis tulipán történelem

Bizonyára néhányan tudják, de nem árt az ismétlés, hogy a tulipánt 1555 körül a bécsi udvar követe hozta el Nyugat-Európába. III. Ahmed oszmán szultán szokása volt, hogy vendégeinek tulipánhagymákat ajándékozott, így került a diplomatához egy hagymacsomag, aki a bécsi udvarban ódákat zengett erről a csodás virágról. A tulipánhagymák ezután elkerültek egy flamand botanikushoz, és ő árasztotta el Hollandiát és a környező országokat tulipánokkal. Németalföldön aztán tekintélyes üzletág lett a tulipántermesztés.

Magyarországon már a 16. század óta termesztik ezeket a virágokat, hazánkban is a legnépszerűbb tavaszi virágok közé tartozik a tulipán, és bár lassan itt van a szezonja, a hagymáját már szeptember-október táján el kell ültetni. A magyar népművészet kedvelt motívuma annak ellenére, hogy nálunk a növény csak a 17. század közepén jelent meg török közvetítéssel. (Bár botanikus legyen a talpán, aki a stilizált ábrázolásokon megkülönbözteti a tulipán, a liliom és némelyik palmetta eredetét.) A neve is a turbán szóból ered, utalva a tulipánvirág muszlim fejfedőhöz hasonló alakjára. Magyarországon ugyan hamarabb ismerték ezeket a kellemes megjelenésű növényeket, de a tulipán Európa nyugati részén nagyobb karriert futott be.

Mára több mint 3-4 ezer különböző termetű, színű és virágú fajtát nemesítettek. Hazánkban is fellelhető az egyik legkülönlegesebb, a fekete (vagyis inkább sötét ibolya színű) tulipán. A virágok szezonja áprilisban indul, és az egész hónapban tart.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tulipán

tulipánszüret

szedd magad

tavasz