Kész, vége?! Befellegzett a magyar kerteknek: lesz még, ami megterem bennük?

HelloVidék   
  Megosztom
Kész, vége?! Befellegzett a magyar kerteknek: lesz még, ami megterem bennük?

Az utóbbi 120 év legszárazabb évében járunk, számtalan hőhullám után, és sajnos komoly esély van rá, hogy a nyaraink ilyenek maradnak, vagy még ennél is keményebbek lesznek. Lehet/érdemes egyáltalán ilyen körülmények között kertet fenntartani? Ennek jártunk most utána.

Az elmúlt évszázad legaszályosabb nyarán vagyunk túl, erről a HelloVidék is részletesen írt. A KertTV legújabb epizódjában McMenemy Márk mesélt arról, hogyan érdemes ebben az aszályos időjárásban kerttel foglalkozni, kertet ápoli. Mint mondja, saját kertjében is hatalmas pusztítást végzett a forróság, több fa kiszáradt, és a gyepet is megégette a nap. A szakember szerint soha ekkora szükség nem volt még a kertekre, hiszen a körülöttünk lévő növények megkötik a szén-dioxidot, hűtik a levegőt, oxigént termelnek és megkötik a port. Nem utolsósorban menedéket nyújtanak az állatoknak is, és az emberek is.

McMenemy Márk szerint a helyzet nehéz, de nem reménytelen! Ha azt akarjuk, hogy a jövőben is életképesek maradjanak a kertjeink, át kell hangolni őket a szárazabb, aszályosabb időjárásra. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, hanem azokat az országokat kell követni, ahol eleve szárazabb az időjárás, ilyenek a spanyolok, nem az angolkerteket kell másolni, hanem ezeket.

A szakember még a következőket tanácsolja:

  • Pázsitot el kell felejteni, óriási luxus a gyepet öntözni, a gyep méretét le kell csökkenteni.
  • Évelőket kell ültetni, kevesebb törődést igényelnek, leárnyékolják magukat.
  • Okosabb megoldású öntözőrendszereket kell telepíteni.
  • Minden csepp vizet meg kell őrizni.
  • Mulcsoljunk!
  • Árnyékoljunk! Fákat kell ültetni, nem kivágni őket!

Miket tanácsol még a szakember? A videójából most kiderül!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

szárazság

forróság

aszály

kertrendezés

kertápolás

kert gondozás