Nem tétlenkedhetünk ősszel sem: itt a 6 pontos feladatlista, mit érdemes elvégezni a kertben

HelloVidék   
  Megosztom
Nem tétlenkedhetünk ősszel sem: itt a 6 pontos feladatlista, mit érdemes elvégezni a kertben

Itt van az ősz, és a tavaszi ültetést, majd a nyári betakarítást követően csábító lehet, hogy bezárjuk a kertkaput és hagyjuk, hogy a természet a maga útján haladjon a hidegebb időjárás közeledtével. De biztos, hogy jó ötlet ez? A válasz attól függ, mennyire szeretnénk, hogy a tavasz újbóli beköszöntével könnyebb legyen a dolgunk.

Pár most végrehajtott gondos lépés rengeteg fáradságot takaríthat meg. Az Euronics kertészeti szakértői összegyűjtöttek néhány fontos lépést, amivel megkönnyíthetjük a kertünk "téli álmát".

1. A talaj megtisztítása, táplálása

A veteményeskertet vagy a magaságyást érdemes a tél előtt kigyomlálni, a termés betakarítása után az elfonnyadt zöldségeket, gyümölcsöket eltávolítani a talajról, majd felásni a jobb vízelvezetés érdekében.

Az is fontos, hogy az invazív gyomnövényeket, amelyek a vegetációs időszak alatt megtelepedtek ne tegyük a komposztba, álljunk ellen a késztetésnek. A gyomok teljes eltávolítása az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk, hogy ezek később újra kihajtsanak.

Az őszi időszakhoz a virágos- vagy veteményeskert trágyázása, vagy komposzttal való dúsítása is hozzátartozik. Ezt a fenti munkálatok után tegyük meg. Ezekhez a munkákhoz egy gereblye mindenképpen jól jön. Ha komposztálni is szeretnénk, az Euronics szakértői a komposztáló láda mellett egy komposztaprító beszerzését is javasolják.

2. Az évelők visszavágása

Mielőtt a talaj megfagyna, a hidegebb időben is rendszeresen locsoljuk az évelő növényeket, hogy a nedvesség télen is elraktározódjon. A lágyszárú növényeinket szinte a földig, 5-10 centire vágjuk vissza, ez megakadályozza, hogy a téli zord, szeles időjárás kárt tegyen a növény gyökerében. A fásszárúakat, cserjéket, fákat is ilyenkor kell visszametszeni, ezek esetében a sárguló lelógó ágakat, elhalt levélzetet, törzsből eredő sarjakat távolítsuk el. A gyümölcsfák metszése különösen fontos, ez hozzájárulhat a következő évi nagyobb terméshozamhoz. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő ágvágó eszközt használjuk ehhez a művelethez. Ha van egy ágaprítónk, a levágott növényrészeket érdemes átküldeni rajta, mert így kiváló komposztalapanyagot nyerhetünk.

A talaj menti fagyok beköszöntével alakítsunk ki mulcs- és komposztgátat az érzékeny, de fagytűrő növények szárai körül, így védve azokat.

3. A növények átteleltetése

A tavaszi hagymákat is ki kell ültetni, mielőtt a tél beköszönt. A hóvirágoktól kezdve a krókuszokon át a nárciszokig számos növény a jól trágyázott, vízelvezető talajt kedveli, ezért ássunk be megfelelő tápszert az ültetés során, hogy az lassan felszabaduljon és hosszú ideig táplálja a hagymákat.

A hagymás, gumós növényeket a megfelelő távolságra és mélységre ültessük el. Célszerű megtervezni a virágoskertet és alakzatban ledugni a hagymákat, így tavasszal nem csak mi, de a szomszédok is gyönyörködhetnek a színes virágpompában. Cserépbe ültetve, rendszeres gondozás mellett, az otthonunkban meleg és napos helyet biztosítva neki, a karácsonyi ünnepekre vagy az év elejére virágzó növényünk lehet.

Nem csak a virágzó hagymákat, de a dughagymát és a fokhagymát is elvethetjük most, így már a tavasz legelején friss termést takaríthatunk be.

Vannak ugyanakkor olyan évelő hagymák, mint például a dáliák vagy a kálák, amelyek a hideg éghajlaton nem élik túl a telet. Ezeket a hagymafajtákat óvatosan távolítsuk el a földből, és tároljuk biztonságos, sötét, száraz helyen, majd a jó idő beköszöntével ültessük vissza őket a földbe.

A dézsás növényeket, amelyek nem bírják a hideget – tipikusan ilyen a leander – vigyük világos, fagymentes helyre. Fagyvédelem szempontjából, és az időjárás függvényében tegyük fadeszkára a nem fagytűrő növényeinket vagy tekerjük takaróba a virágcserepet. 2-3 hetente ne felejtsük meglocsolni őket.

4. A kerti eszközök megtisztítása

Bár a legtöbb kertész tudja, hogy a szerszámokat egész évben érdemes tisztán tartani, az aktív kertészkedés idején nehéz ezt a feladatot teljesíteni. Az ősz remek alkalom arra, hogy némi figyelmet fordítsunk az eszközeinkre.

A slagból figyelmesen távolítsuk el a vizet, mert a tél során a fagytól károsodhat. A szerszámokat gondosan mossuk le, alaposan távolítsuk el a szennyeződéseket. Ha rozsda van rajtuk, smirglivel vagy drótkefével távolítsuk el azt. A kapát és a lapátot egy egyszerű ráspollyal megélezhetjük, hogy ezzel tavasszal már ne kelljen foglalkoznunk. A metszőollóhoz ugyanerre a célra jól használható egy élezőkő, a fűnyíró kését viszont érdemes szakemberhez vinni. Ha mindezzel megvagyunk, az eszközök felületét kenjük be gépolajjal.

5. Legyen télen is állatbarát a kert

A kert élővilágában számos hasznos állatot is találunk, akiknek sokat segíthetünk a hideg idő átvészelésében. Az elhullott növényrészekből, száraz levelekből rakott halmok búvóhelyül szolgálhatnak a hasznos rovaroknak az áttelelésük során. Nézzük meg, hogy a tavalyi madáretetők még használhatók-e, vagy szerezzünk be újakat, és töltsük is fel őket. A tavasz beköszöntéig gondoskodjunk az eledelről. Tegyünk ki sünlakot, hogy ezek az állatkák is kényelmesen átteleljenek a kertünkben.

+1 Ideje átgondolni, mi vált be

A nehezén túl vagyunk, így itt az ideje, hogy egy pillanatra elgondolkodjunk azon, hogyan telt ez a szezon. Voltak fajták, amelyek különösen jól vagy rosszul termettek? Érdemes számba venni mindent, és a következő szezonig tartó időt arra használni, hogy a lehetséges megoldások után kutassunk, vagy megértsük, hol tehetnénk jövőre többet a növényeinkért.

A telet arra is érdemes felhasználni, hogy megtervezzük a tavaszi kertet, és ütemezést készítsünk arról, hogy mit, mikor és hova ültessünk. Így elegendő idő lesz a vetőmagok és a kertészeti eszközök, gépek beszerzésére.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

kertrendezés

kertápolás

őszi kert

téli kert

ültetés

betakarítás