6+1 érdekesség, amit nem biztos hogy tudtál a fákról: pedig boldogabbá tehetnek

HelloVidék   
  Megosztom
6+1 érdekesség, amit nem biztos hogy tudtál a fákról: pedig boldogabbá tehetnek

Mire képes egy fa? Árnyékot nyújt, szén-dioxidot köt meg, megnyugtat – ezeken a köztudott tulajdonságain kívül azonban sokkal több rejlik ezekben a csodálatos növényekben. A K&H, amely hűsítő ligetek programjával óvodás és iskolás gyerekek számára biztosítja a természet közelségét, összegyűjtötte, milyen előnyökkel jár, ha fákat telepítünk közvetlen környezetünkbe.


 


 

Ha egy nyugtató és feltöltő helyet kell elképzelni, a legtöbb ember a természetbe, növények közelébe helyezi el magát. A fák iránti vonzódásunk a génjeinkben van, de a városiasodás miatt a zöld felületek egyre inkább visszaszorulnak. Pedig a növények jótékony hatásai nemcsak minket tesznek boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá, de egy élhetőbb környezetet is teremtenek. A szabadgyökerű fák ültetésének időszaka most kezdődik, október végétől áprilisig ideális. A K&H most ősszel hűsítő ligetek programjával is tesz a fenntartható fejlődésért a 10 millió Fa Alapítvánnyal együttműködve, ezért összegyűjtötte, miért is érdemes minél több fát ültetünk.

  • Boldogságfokozás: az emberben kódolva van a fák szeretete. Már szimplán a látványuk miatt is nyugodtabbnak, boldogabbnak és kreatívabbnak érezhetjük magunkat. Ez a fák által kibocsátott illóolajok, a fitoncideknek is köszönhető, amelyek csökkentik a vérnyomást, mérséklik a stresszt, emelik a fájdalomküszöböt, sőt, még a rákellenes fehérjék termelését is segítik.
  • Szén-dioxid feldolgozása, káros anyagok megkötése: a fák levelei megkötik a levegő szén-dioxid tartalmát, amelyből víz és a fotoszintézis segítségével oxigént termelnek. Emellett lombkoronájuk a káros anyagok kiszűrésére is alkalmas: leveleiken megtapad a por, korom, olajszármazékok, amelyek így nem szennyezik tovább környezetünket.
  • Hűtés: a fák árnyéka és a növények párolgása akár 20-25 fokkal is hűtheti környezetüket. Nyáron nemcsak mi pihenhetünk és hűsölhetünk árnyékukban, de a házak mellett lévő növények mérséklik a falak felmelegedését is, így a klímaberendezések működtetésére is kevesebb szükség van. Télen pedig szélfogóként a hideg elleni védelmet segítik a növények.
  • Zajcsillapítás: mérések igazolják, hogy egy pázsitból, bokrokból és fákból álló növényfal jobban csökkenti a zajszintet, mint egy téglafal. Ez a levelek közti légréteg szigetelésének és a levelek rugalmas ellenállásának köszönhető. Emellett a levelek zizegése a fennmaradó zajt is elfedheti. Óvodák és iskolák közelében kifejezetten hasznos a zöld fal alkalmazása, hiszen a gyerekek fejmagasságában lévő cserjék és növények nemcsak a zajt szűrik meg, de a kipufogócsövek által kibocsátott káros anyagokat is.
  • Vízelvezetés: az egyre gyakoribb villámárvízre is megoldást nyújtanak a fák, ugyanis a nem lebetonozott részeken elnyelik a vizet, majd a csapadékot felszívva lombkoronájukba vezetik a nedvességet, amely aztán elpárolog.
  • Rezgéscsillapítás: a fák nemcsak a vizet, de a járművek által kibocsátott rezgéseket is elnyelik. A fák gyökérzete ugyanis csillapítja a rezgőhullámokat, így azok a közeli épületeket kevésbé rongálják meg.

A K&H hűsítő ligetek programunk pályázatára 487 iskola és óvoda adta be a jelentkezését, amelyből kitűnik, hogy nagy az igény az oktatási intézményekben a zöld felületek növelésére. Az, hogy végül hány udvarra tudunk kis oázisokat varázsolni, a K&H ügyfelein is múlik, hiszen október 31-ig minden digitális fizetés után 10 forint gyűlik a program megvalósítására. Tehát minél többet használják digitális bankkártyájukat, annál több fa árnyékában hűsölhetnek majd a gyerekek

– mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra kommunikációs vezető.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fák

gyógyító hatás

gyógyászat