Ingyen terem ez a fejedelmi étel: tart a szezonja, mégis horror áron kínálják a vidéki piacokon

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ingyen terem ez a fejedelmi étel: tart a szezonja, mégis horror áron kínálják a vidéki piacokon

Az utóbbi két év kedvezőtlen erdei gombás statisztikáin az idei ősz javítani látszik. Október közepére elözönlötték a vargányák és őzlábgombák a hazai erdőket és a mezőket. A csúcson, úgy tűnik, túl vagyunk, de a gombászok szerint még mindig találni kincseket, úgyhogy az elkövetkezendő pár munkaszüneti napban is érdemes lesz járni az erdőket! De mire figyeljünk, ha gombászni indulunk, mit kezdjük a felesleggel, hogyan tudjuk tartósítani az erdei gombát? Mennyibe kerül egyáltalán most a piacon az erdei gombák királynője, a vargánya?


 

A csapadékos szeptembernek, majd az enyhe októbernek köszönhetően a hazai erdőkben még mindig szép számban szedhető a vadon termő gomba. Aki keres, biztosan talál még az erdő kincséből egy kosárra valót. Igaz, mesélte a HelloVidéknek egy gombaszakértő, az elmúlt napok csapadékosabb időjárása például Vas megyében „megáztatta már a gombát”. Az elmúlt hetekben azonban akár a Vértesben, a Bakonyban, Velencei-hegységben vagy Zala erdőségeiben jártunk, mindenhol találkozhattunk ehető és szedhető példányokkal – és éppen ezért gombaszedő csapatokkal is.

Szeptembertől már gombadömping volt a hazai erdőkben, egy vasi erdőjáró gombász elmondása szerint az idei év sokkal jobbra sikerült, mint a tavalyi vagy az azelőtti. Idén ősszel remek szezont futott a vargánya és az őzlábgomba is. Tele volt az internet az óriás méretű pöffetegekkel, és egyéb, kevésbé ismert fajokkal. Mert ahogy a gombaszakértő elmagyarázta nekünk, a gombáknak nem fajtái, hanem fajai vannak, ezzel is különböznek a szabadon termelt gombák a termesztettektől, azoknak vannak fajtáik. A vasi gombász úgy látta, egyre többen és többen kerekednek fel, és járják az erdőket. Régebben többnyire csak a falusi emberek mentek ki az erdőre gyűjtögetni, manapság a városiak közül is egyre nagyobb divat lett a gombászkodás. A legnagyobb előnye, hogy a vadon termő erdei gomba íze páratlan, semmivel sem helyettesíthető, és ha a ráfordított időt nem számoljuk, rengeteg pénzt spórolhatunk meg vele. Itt az elején, magyarázatként csak annyit, a szombathelyi piacon:

Számos ehető faj megterem a hazai erdőkben: az ízletes vargánya, a nagy őzlábgomba, a csiperke fajok, a sárga gereben, a lila pereszke, a szürke tölcsérgomba, a rizike fajok, a vöröses nyálkásgomba – hogy csak néhányat említsünk, melyekből számos finomság készülhet. (Erről a HelloVidék itt írt bővebben!) A pörköltön kívül leves is készülhet belőle, de az erdei gomba jó hústöltelékhez, raguhoz, a nagyobbakat pedig ki is rántjuk.

Mielőtt azonban bárki nekiállna pörköltet csinálni, mindenképpen mutassa meg szakértőnek, mit szedett. Jó tudni, hogy a nagyobb városokban minden piaci napon, de másutt is hetente többször kint vannak a gombaszakértők a piacokon, és ingyen átvizsgálják a kosarak tartalmát. Ha ehető vadon termő gombáról van szó, akkor is fontos tudni, hogy az őszi gombák aromásak, erős ízvilágúak, ezért, figyelmeztet a gombaszakértő, az egyéni érzékenységre is fokozottabban figyelni kell.

Ezekkel a gombákkal TILOS ÖSSZESZEDNI!

Hazánkban a gombafajok 30-35 százaléka mérgező , némelyik elfogyasztása akár halálos is lehet, ezért nagyon fontos a hivatalos bevizsgáltatás.

1. Első számú közellenség: a gyilkos galóca

A gombaszakértők szerint, aki nem ismeri fel a gyilkos galócát, az ne is menjen el gombászni! Hazánkban a halálos kimenetelű mérgezések több mint 90%-át ugyanis ez az egyetlen faj okozza. Nem létezik olyan konyhatechnológiai művelet, ami közömbösítené azt a halálos mérget, amit ez a gomba hordoz.

2. Nem minden őzlábgomba ehető

Azt is jó tudni, hogy őzlábgombából is ezerféle van, ráadásul a kisebb méretűek súlyosan mérgezőek. Többféle dolgot érdemes figyelni, ha az erdőben őzlábgombát találunk. Például azt, hogy az őzlábgombának nincs bocskora, az ehető fajnak mozog a gallérja. Olyan ez, mint egy gyűrű, le lehet venni, nincs ránőve a tönkre.

3. Nem minden tyúkgomba, ami annak látszik!

A gombaszakértő szerint gyakran a tyúkgombák közé a laikusok beleszedik a mezei tölcsérgombát, más néven susulykát, ami nagyon hasonlít a tyúkgombára (más néven mezei szegfűgombára). Ugyanolyan törékeny, apró, tönkben szálas, fehéres színű. Viszont spermaillatú, íze azonban nem jellegzetes. Figyelem, ez is mérgező! Sokan azt hiszik, ismerik a tyúkgombát, aztán a gombaszakértő asztalánál lepődnek meg, hogy nem azt, hanem susulykát szedtek. Az elfogyasztás után 15-30 perc múlva hányás, hasmenés, erős nyálfolyás és izzadás, látászavar jelentkezik. (Méreganyaga a muszkarin. A beteg atropinnal gyógyítható.)

Hogyan használjuk?

Még egy jó tanács: az összeszedett gombákkal nem szabad várni, hamar fel kell dolgozni, ami nem kis feladat. Sokan gondolják, hogy főzés előtt tilos a gombát megmosni, helyette elegendő egy törlőkendővel vagy konyharuhával alaposan áttörölgetni, mert ha túl sok vizet szív magába, romlik az állaga, veszít az ízéből és a frissességéből. Igaz ugyan, hogy a gomba porózus állagú, egy rövid öblítéstől azonban nem szenved kárt, viszont áztatni tényleg nem szabad.

Mit csináljunk a gombával, ha túl sokat szedtünk belőle?

A gyümölcsök aszalásáról és szárításáról már mindenki hallott, a gombaszárítás azonban jóval kevésbé elterjedt, pedig nem túl bonyolult művelet. A boltokban sokan láttak már szárított gombát, azonban házilag valószínűleg nem sokan készítették még. Elég csak a online webáruházak áraira pillantani, láthatjuk, mennyi pénzt spórolhatunk vele, ha mi magunk állunk neki :

  • Szárított vargányagomba a Mátrából 40 g: 2950 ft
  • Vargánya Bio 25 g: 2.520 Ft Szárított Vargánya (50g): 3000 ft

Szinte minden vadgombafajt lehet szárítani, de a vargányának és a csiperkének bátran mindenki nekiállhat! A házi szárításnál viszont fontos, hogy válogassuk szét a gombákat, hiszen a száradási idejük különbözhet egymástól.

A házilag történő szárítás alapszabálya, hogy a szárítandó gombadarabok ne érjenek egymáshoz. Ennek a megvalósításához több módszer is a rendelkezésünkre áll. Felfűzhetjük őket cérnára, de ha egy textildarabra vagy zsírpapírra kiterítjük őket az is ugyanolyan jó megoldás. Fűtési időszakban jó szolgálatot tehet a radiátor, vagy a cserépkályha, ezek tetején remekül lehet szárítani

A kiszáradt darabok tárolására is nagy gondot kell fordítanunk, ugyanis könnyen megpenészedhetnek vagy megmolyosodhatnak. Mi szárítás után befőttes üvegbe szoktuk tárolni, nálunk ez lett a leginkább bevált megoldás.

Végezetül, íme a gombagyűjtés szabályai: hol, mennyit szedhetünk?

Állami tulajdonú erdőben (ami nem magánszemély tulajdona, szabadon látogatható) bárki szedhet gombát egyéni szükséglete szerint. Az „egyéni szükséglet” a valóságban 2 kilogramm gombát jelent (/fő/nap), bármilyen emberi fogyasztásra alkalmas fajtából. Ha ennél többet szeretnénk szedni, illetve, ha a gombát kereskedésre szánjuk, akkor viszont szükségünk van az erdészeti hatóság által kibocsájtott engedélyre. Természetvédelmi helyen csak külön engedéllyel lehet gombászni, magánterületen pedig a tulajdonos hozzájárulása szükséges. Mezőgazdasági és ipari területen nem szabad gombát szedni, mert a gombák magukba szívják és elraktározzák a káros anyagokat!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

erdei gomba

vargánya

gombaszezon

infláció

csiperke

tölcsérgomba

őzláb

erdőkóstoló

piaci árak