Ezt rengeteg kutyatartó rosszul tudja: meglepő dolog derült ki a száraztápokról

MTI   
  Megosztom
Ezt rengeteg kutyatartó rosszul tudja: meglepő dolog derült ki a száraztápokról

Akárcsak az embereknél, a betegségek zömét az állatoknál is a nem megfelelő étrendre és a mozgáshiányra lehet visszavezetni. Bár a száraztáp praktikus, cseppet sem egészséges kedvenceink számára. De mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt vagy kezeljük, ha már kialakult?

Kutyák között sajnos gyakori a visszatérő vendég az állatorvos rendelőjében: jellemzően cukorbetegség, allergia és daganatok miatt kezelik őket. A krónikus belgyógyászati betegségeket az ő esetükben is az helytelen életmódra lehet visszavezetni, mint kétlábú társaiknál

- véli Dr. Varga Miklós állatorvos, a HerbalVet alapítója. Mint mondja, kedvencünkre főzni olyan, mintha egy sajátos diétás igényű családtagra főznénk. Legtöbben ezt szeretnék megúszni a száraztáp etetéssel, még ha nem is tudnak róla.

A kutyák-macskák számára a száraztáp praktikus, de sajnos nem egészséges. Jellemző, hogy néhány év múltán megjelennek a rendelőben daganattal, allergiával, cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással

- teszi hozzá az állatorvos.

Mivel etessük tehát a négylábúakat?

A válasz egyszerű: olyan állati eredetű étkekkel, ami legjobban hasonlít a prédaállatra. Persze, ezért nem kell feltétlenül nyulat tartani. Elég az úgynevezett BARF etetés elveit követni: feldolgozatlan, nyers húst és belsőségeket adni nekik.

Az állati zsírt nem tudjuk túladagolni, a kutya szervezete előnyben részesíti a cukrokhoz képest. A természetes ételekkel a kutyák ráadásul maximum 10 százalék szénhidrátot visznek be, míg az átlagos tápokban ennek 50 százalék feletti az aránya.

Elég, ha a legolcsóbb belsőséget, húsféleségeket szerezzük be a hentesnél. Én a BARF- szerű étrendet javaslom E szerint a napi adagokra darabolt húst 1-2 percre lobogó forró vízbe dobjuk felhasználásig majd a mélyhűtőben tároljuk. Mindez talán kissé macerásabb, mint a száraztápot kiönteni a zacskóból, ám nem kerül többe, mint a jó minőségű készen kapható kutyaeledel. Sőt, ami a hentesnél a legdrágább, nem is feltétlenül jó a kutyának.

Emelett az állatorvos szerint kiemelt szerepet kell kapnia az aktív életmódnak is: minden kutyának legalább napi fél órát kéne szabadon futnia, nem csak pórázon sétálnia a betondzsungelben. De mi a helyzet, ha felüti a fejét a betegség?

A hisztamin-termeléssel járó krónikus gyulladások a szervezetben a daganatok melegágyát jelentik. Ilyenkor rá kell jönni, mi áll a tünetegyüttes hátterében: az allergiát például általában külső élősködő, például bolha váltja ki vagy takarmány eredetű. A legelső lépés meggyőződni róla, hogy hatásos élősködőirtó szert használunk-e a kutyán

- mondja Dr. Varga Miklós.

Ígéretes eredmények gyógygombákkal

Az állatorvos 2010 óta foglalkozik a többezer éve ismert gyógygombák hatásaival, amelyeket főleg a kínai-japán irodalom örökített meg. Ezeket a spórákat már a 70-es évek óta mesterséges körülmények közt termesztik, az eredmény így igazi bio gomba, amely nem szív magába káros anyagokat, például nehézfémet a környezetéből.

A ganoderma vagy reishi gombák hatékonysága közismert, itthon talán egyedül a HerbalVetnél foglalkoznak a gyógygombák kisállatokon való egészségvédő hatásával. A Naja Forest Kft által kifejlesztett kétfázisú kivonatolási technikával a HerbalVet receptúrái szerint készült termékekekkel eredményesen kezelhető például a forl, a macskák fogfelszívódási zavara is. Hogy a cicának is legyen esélye.

Ez nagyon gyakori, a röntgenen az látszik, hogy felszívódott a fog belseje, míg az idegek, erek megmaradnak és minden érintésre fájnak. Senki nem tudja, mitől alakul ki, mivel gyógyítható. Ilyenkor a fogakat jellemzően kihúzzák. A gombának hála gyakran kedvező, gyors változások érhetőek el: előfordul, hogy 2-3 hét után már újra ropogtat a macska a fogaival

- magyarázza az állatorvos, majd hozzáteszi, a gombák alkalmazása nem csak cicáknál eredményes.

Ma a 10 év fölött elpusztult kutyák fele daganat beteg volt. A kemoterápia ugyan megviseli a szervezetet, de sokszor segít. Van olyan kutatás amelyben 40-45 százalékos sikert hozott, ahol a maitake gyógygomba 55-60 százalékosat. A kettő együttes alkalmazása viszont 80-90 százalékos eredményre vezetett

- teszi hozzá az állatorvos, aki nincs a kemoterápia, sem a szteroidok, fájdalomcsökkentők vagy antibiotikumok használata ellen. Épp csak úgy véli, többre megyünk gyógygombákkal, mint nélkülük.

Egyes súlyosabb allergiás esetekben a kutya minden testrészét véresre harapdálja, nyalogatja, ilyenkor természetesen kellenek a szteroidok, az antibiotikumok átmenetileg. Ezek azonban csak ideiglenes javulást hoznak: a kórképen nem javítanak, ráadásul hosszabb idő után súlyos mellékhatásokkal járhatnak. A gyógyulás hosszú folyamat lehet, amikor különösen fontos gyógygombák mellett a helyes, változatos táplálkozás a kedvencünk számára, hogy a kutyának is legyen esélye

- zárja az állatorvos.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

háziállatok

allergia

kutya

macska

gomba

gyógygomba