Ez minden kertes ház tulajdonost érint: súlyos bírság jár, ha erre nem figyelnek tavasszal

HelloVidék   
  Megosztom
Ez minden kertes ház tulajdonost érint: súlyos bírság jár, ha erre nem figyelnek tavasszal

A legkisebb kerti etetőre is legalább három-négy faj jár rendszeresen, a nagyobb, évtizedek óta működő etetőhelyeken pedig akár tucatnyinál több különböző madár százas nagyságrendű csapatai fordulhatnak meg nap mint nap. Kevesen tudják, hogy kell helyesen etetni a madarakat, illetve, hogy talán ettől is fontosabb, hogy itatni tudjuk őket. Persze azzal kapcsolatban is ködös legtöbbünk tudása, hogy mikor kell befogni és ápolni egy sérült madarat, vagy épp miért nem kell összeszedni az utcán, kertben talált madárfiókákat. Cikkünkben ezeknek jártunk most utána. 

Először is, jó, ha tudjuk, hogy minden madár, amit a kertünkben látunk és felbukkan, védett! Éppen ezért nem árt tudni, hogy természetvédelmi értékük 25 000 forinttól fölfelé növekszik, egyedenként változik

- kezdte Orbán Zoltán a Magyar, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője. Mint mondta, egy átlagos kerti etetőn 6-8 madárfaj is megfordulhat Magyarországon. De az etetők 100 méteres körzetét figyelembe véve, az etetőkre járó madárfajok száma kb 50 faj is lehet.

A nagy kérdés: etessük a madarakat vagy sem?

Etetni nem kell a madarakat! Egyrészt azért, mert ők enékül is átvászelik a telet, másrészt, ha mégis megtöltjük az etetőket, azt csak saját magunk szórakoztatására tegyük, hogy gyönyörködjünk hazai madaraink látványában. Azt viszont ne feledjük el, hogy hasznos tevékenység is lehet a madáretetés, illetve, ha énekes madaraink felbukkannak a kertünkben, hiszen megeszik az áttelelő rovarokat, illetve azok utódait.

- mondta a szakember, majd hozzátette:

Itt kell megjegyeznem, hogy a vízimadarakat viszont nem kell etetni, soha, semmilyen körülmény között!

Na, és mi a helyzet az itatással?

Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a madarak itatásával, hiszen egyre több barkácsáruház kínál erre is lehetőséget: szinte minden nagyobb üzlet kínál madáritató edényeket, kutakat a kertes ház tulajdonosok számára.

A szakember szerint az itatás jobban segíti a madaraknak a megmaradását. Nagyon enyhék, illetve csapadékmentesek a teleink, így, ha nincsen csapadék, nincs pára, a madarak nem tudnak vizet csipegetve vízhez jutni. Ha nincsen tehát csapadék, eső se, akkor tehát egy klasszikus, téli időszakban, Magyarországon a vízhiány az akár jelentősebb lehet, mint akár egy júliusi aszályban. Ilyen szempontból, ha és amennyiben a települési madárvédelemnek az alapvető célja a természettől eltávolodott emberek természeti-madármegfigyelési élményhez való juttatása, akkor a madáritató erre a legmegfelelőbb eszköz. Mert, hogy itatni egész évben érdemes, míg etetni csak novembertől, március végéig szabad.

Tehát az itató és fürdő ilyen szempontból a legjobb madárvédelmi eszköz és módszer és talán a legolcsóbb is. Mivel erre a célra a legmegfelelőbb madáritató egy 45-51 cm átmérőjű műanyag virágalátét

- emelte ki Orbán Zoltán.

Mikor van veszélyben egy madár?

Mint mondta, vannak folyamatban ügyek, madármérgezések, csapdázások kapcsán. Ezek alapvetően vadásztársaságokhoz kapcsolódnak. De talán ettől is fontosabb lakossági szinten az, hogy mit tehetünk, ha sérült vagy beteg madarat találunk.

A költési időszakban rengetegen találkozunk madárfiókákkal, akik képességeik elérése előtt hagyták el a fészküket. Nem szabad őket hazavinni, teljesen értelmetlen. Sérült állat esetében viszont érdemes cselekedni. Ilyenkor hívjunk segítséget vagy vigyük be a legközelebbi madármentő helyre vagy értesíteni a területileg illetékes nemzeti parkot. De alapvetően, ha megnézzük, hogy a lakosság mivel szembesül, az a teljesen felesleges és értelmetlen fiókamentés viszi el az ilyen jellegű ember-madár találkozásoknak a körülbelül 70-95%-kát. A fiókákat nem kell hazavinni, nem kell otthon gondozgatni

- meséli a szakember, majd hozzáteszi:

Van még egy lakossági probléma, amivel többet találkozhatunk, ez az, amikor ablaknak ütközik a madár. Ilyen esetben, hogyha a madár látszólag akár mozdulatlan, mindenképp érdemes berakni egy nagyobb cipősdobozba, aljára tenni egy kis konyhai papírtörlőt, tenni a dobozra néhány légrést, és nem túl meleg helyre, garázsba elhelyezni, ahol nincs 10-15 foktól melegebb. Ez egy úgynevezett sokktalanítás után, ami túléli az ütközést, azt szabadon lehet engedni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magyar madártani egyesület

orbán zoltán

madárvédelem

madárbarát kert

madáretetés

madáritató