Elképesztő, mit művel az időjárás: már márciusban érezhettük a furcsa változásokat

MTI   
  Megosztom
Elképesztő, mit művel az időjárás: már márciusban érezhettük a furcsa változásokat

Az átlagnál melegebb és kissé csapadékosabb volt az idei március - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szerdán.

A meteorológiai szolgálat elemzése szerint a márciusi középhőmérséklet országos átlagban 7,5 Celsius-fok volt, ami 1,7 fokkal haladja meg az 1991-2020-as átlagot, ezzel az idei volt a 17. legenyhébb március 1901 óta.

A csapadék országos átlaga az eddig beérkezett adatok szerint 41,2 milliméternyi volt, ami kevéssel átlag feletti. Az ország legnagyobb részén 40 milliméter körüli csapadék hullott, de délnyugaton és északkeleten többfelé meghaladta a 60 milliméternyit is.

Megjegyezték: eközben északnyugaton többnyire 20 milliméternyi alatt maradt a havi csapadék, így márciusban is Sopron térsége volt a legszárazabb.

Az elemzés szerint a tavalyi, nagyon száraz évkezdet után idén csapadékosabban kezdődött az év, március végéig országos átlagban mintegy 140 milliméternyi csapadék hullott, ez körülbelül 33 százalékkal több az éghajlati normálnál és több mint háromszorosa a múlt év első negyedévében mért értéknek.

Hozzátették: 2023 első negyedévében a csapadékosabb hegyvidékeken és a Dél-Dunántúlon többfelé 200 milliméter feletti volt a csapadék mennyisége, csak a továbbra is nagyon száraz Sopron térségében hullott a 2022-es év hasonló időszakánál alig több csapadék.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

országos meteorológiai szolgálat

időjárás

időjárás változás