Itt fillérekért megszedheted magad: 10+10 bakancslistás tulipános hely szerte az országban

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Itt fillérekért megszedheted magad: 10+10 bakancslistás tulipános hely szerte az országban

Ha sietsz, még elcsípheted a szezon legnépszerűbb szedd magad akcióit! Most összegyűjtöttük a magyar vidék toplistás tulipánfarmjait, de hozzuk a friss árakat is. Már a mostani hétvégén is lehet előre tervezni egy kis tulipános programozást! Így már a mostani hétvégén előre betervezheted magadnak ezt a remek, virággyűjtögető programot!


 


 

A hűvösebb időjárás miatt idén jócskán megcsúszott a tulipánszüret, de a húsvéti hosszú hétvégén már kinyitottak az első tavaszi szabadföldi virágosok, április közepétől pedig már számtalan vidéki helyszínen gyönyörködhetünk a színes tulipánmezőkben. Magyarországon nem több, 5-6 éve kezdődött az igazi nagybani tulipánláz. Előtte nem igazán működtek még a Szedd magad tulipánfarmok, leginkább holland képeslapokon gyönyörködhettünk a végtelennek tűnő tulipánmezőkben. Múlt héten Hegyi Tamással, a Kálnoki Levendulás tulajdonosával beszélgett a HelloVidék, miért is vág bele valaki a itthon a tulipántermesztésbe. A Szigetközben élő, Bécsben dolgozó fiatalember családjával szabadidejében foglalkozik virágtermesztéssel, a név pedig senkit se tévesszen meg, a levendulás mellett idén már 60 ezer tulipánt nevelgetnek.

A hazai vidéki tulipánfarmok a szokásos szedd magad helyektől nemcsak abban különböznek, hogy nem fogyasztásra szánt zöldség- és gyümölcsféléket lehet itt olcsóbban beszerezni, hanem jellemzően színes programokkal, kézműves vásárokkal is készülnek. Ráadásul a színes tulipánok mellet a tavasz legkedveltebb virágaival is szolgálnak. Helyektől függ, de jellemzően gyűjtögethetünk nárciszt és jácintot is.

Egy kis tulipán történelem

Bizonyára néhányan tudják, de nem árt az ismétlés, hogy a tulipánt 1555 körül a bécsi udvar követe hozta el Nyugat-Európába. III. Ahmed oszmán szultán szokása volt, hogy vendégeinek tulipánhagymákat ajándékozott, így került a diplomatához egy hagymacsomag, aki a bécsi udvarban ódákat zengett erről a csodás virágról. A tulipánhagymák ezután elkerültek egy flamand botanikushoz, és ő árasztotta el Hollandiát és a környező országokat tulipánokkal. Németalföldön aztán tekintélyes üzletág lett a tulipántermesztés.

Magyarországon már a 16. század óta termesztik ezeket a virágokat, hazánkban is a legnépszerűbb tavaszi virágok közé tartozik a tulipán, és bár lassan itt van a szezonja, a hagymáját már szeptember-október táján el kell ültetni. A magyar népművészet kedvelt motívuma annak ellenére, hogy nálunk a növény csak a 17. század közepén jelent meg török közvetítéssel. (Bár botanikus legyen a talpán, aki a stilizált ábrázolásokon megkülönbözteti a tulipán, a liliom és némelyik palmetta eredetét.) A neve is a turbán szóból ered, utalva a tulipánvirág muszlim fejfedőhöz hasonló alakjára. Magyarországon ugyan hamarabb ismerték ezeket a kellemes megjelenésű növényeket, de a tulipán Európa nyugati részén nagyobb karriert futott be. Mára több mint 3-4 ezer különböző termetű, színű és virágú fajtát nemesítettek. Hazánkban is fellelhető az egyik legkülönlegesebb, a fekete (vagyis inkább sötét ibolya színű) tulipán. A virágok szezonja áprilisban indul, és az egész hónapban tart.

Egyre több vidéki helyszínen, sok millió tulipán várja a gazdáját

Az első TulipGardent öt éve a Balatonnál, Szőlősgyörökön alakították ki, akkor 30 ezer tulipánhagymát elültetve. Jelenleg már 13 TulipGardenes kert működik az országban, ahol kétmillió tulipán nyílik majd. A tavalyi év tapasztalatai alapján a kertekben várhatóan háromszázezer látogatót látnak majd vendégül.

1. Az ország legdélebbi tulipánfarmja Mórahalmon

A Nagyszéksósi Bivalyrezervátum szomszédságában fekvő kertjét Mórahalmon három éve hozták létre 50 ezer virághagymát, a tulipánok mellett jácintokat és nárciszokat is elültetve. Tavaly megduplázták a hagymás virágok számát, és ötszáz bazsarózsát is telepítettek, melyek két év múlva válnak termővé, idén tavasszal pedig egy csaknem 900 tőből álló rozáriumot hoznak létre. A bemutatókertben 44 virágfajtában gyönyörködhetnek a látogatók, az ágyásokban pedig több mint harmincfajtából szedhetnek is. A kert fejlesztését a látogatók száma is visszaigazolta: az első esztendőben 7 ezer, tavaly 12 ezer vendéget fogadtak a kertben, a szervezők reményei szerint ez a létszám idén elérheti a 20 ezret is.

  • Nyitva tartás: április 15-16., április 22-23., április 29-30 és május 1.

2. Tulipánszüret Csömödéren

A Zala megyei Csömödéren idén már harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a TulipGarden, ahol 50.000 tulipánhagyma köszönti a tavaszt. A rendezvény ideje alatt frissensültekkel, lángossal, kézműves TulipGarden kávéval, frissítőkkel várják a vendégeket, és lesz még játszótér is. Tulipános ajándéktárgyakat, csokoládét és levendulás termékeket is kínálnak a szedd magad vásáron.

3. Tavaszi virágözön a Dunakanyarban

A Váctól néhány kilométerre található Kosdon is harmincezer virág bontja hamarosan szirmait. A TulipGarden Dunakanyar csodálatos természeti környezetben helyezkedik el, pazar kilátással a Naszály hegyre. Ősszel 13 különböző fajtájú tulipán mintegy 50 ezer hagymáját ültették el a Szabó testvérek a Szedd magad! tulipánoskertjükbe. Előreláthatóan májusig tudják majd a látogatókat fogadni a holland mezőket idéző kertjükben. Az érdeklődők szedhetnek különböző rózsaszín árnyalatú fajtákból, krémsárga árnyalatból, cirmos bíbor- és skarlátvörösből, de ültettek lazacos és lilás virágút, csíkosat, csúcsosabb és rojtos szirmút is. Speciális, tulipánszedéshez alkalmas kosarat és metszőollót is biztosítanak a helyszínen, de aki szeretne, hozhat magával sajátot.

  • Tulipán: 300 Ft/szál

4. Magyarország legnagyobb szürete - Kőröshegyi Levendulás

Immár 7. alkalommal rendezik meg a már-már hagyományosnak is nevezhető Tulipánszüretet Kőröshegyen. A Kőröshegy eredetileg a levendula szerelmeseinek a fellegvára, de miért ne férne meg egymás mellet e két mesés virág, a levendula és a tulipán? Erre a Kőröshegyi Levendulásban is rájöttek, így egy ideje már nem csak lila szín árasztja el a Balaton déli partján meghúzódó Kőröshegyet, hanem a tavasz csodás hírnökeként a színes tulipánok is. Idén közel félmillió tulipánnal várnak. Vannak külön olyan részek, ahol fotózni lehet, külön erre a célra elhelyezett dekorelemekre is lehet számítani, és vannak olyan szekciók is, ahol folyamatosan nyílni fognak a tulipánok. Így szedni lehet őket, szakaszosan nyitják meg a területet a szervezők, ezzel biztosítva azt, hogy minden nap legyen mit szüretelni.

  • 2023. április 13-23. (minden nap) 9:00-17:00 óra között. Ez változhat az időjárás és a virágzás függvényében.
  • Belépődíj: 790 Ft/fő
  • Tulipán ára: 300 Ft/szál

5. Tulipánözön a Tisza-tónál

Harmadszor van lehetőség arra, hogy tavasszal a TulipGarden Tisza-tó megnyissa kapuit. A termesztők 2022-ben még különlegesebb virágokat hoztak Hollandiából, több mint 120 000 tulipán, 5000 jácint és 2000 nárcisz fog virágozni nem is olyan sokára. A szüretek során a tulipánok 34 fajtáját szedhetjük le, de készülnek egy bemutató kerttel is, ahol plusz 32 fajtában gyönyörködhetünk.

6. Balatoni virágszüret

2018-nyarán született meg az ötlet egy szőlősgyöröki (Balatonboglár melletti kis település) irodájában, hogy Hollandiához hasonlatosan Magyarországon is meghonosodjon a színpompás tulipánmezők látványa és a tulipán szeretete.

Megközelítés: Szőlősgyörök a Balaton déli partjától, Balatonboglártól mintegy tíz kilométerre fekszik. Autóbusszal és vonattal nem, autóval viszont könnyen megközelíthetőek vagyunk, hisz Balatonboglárnál az M7-es autópályáról lekanyarodva 5-10 perc alatt el is juthatunk a TulipGardenbe.

  • Tervezett nyitvatartás: április 1., 7-10., 15-16., 22-23., 10.00-16.00 óráig

7. A Vértes lábánál, Csákváron is tulipánozhatunk

A „Vértes fővárosa”, Csákvár mindig is kedvelt turista célpont volt. A Vértes nyújtotta élmények, a természeti környezet, a turisztikai attrakciók — akár az Esterházy kastélyparkra, vagy éppen a Báracházi-barlangra, sőt akár a híres csákvári fazekasságra gondolunk — méltán tették népszerű turistacélponttá. Ide, a Vértes erdőségeinek szomszédságába álmodták meg tulipános kertet!

A kert a Vértes oldalában, a Zöldhegyben helyezkedik el. Kedvező időjárási viszonyok esetén innen a Vértes déli nyúlványai mellett a Velencei-hegység, az Etyeki-dombság, a Budai-hegység, a Zámolyi-medence teljes területe is megfigyelhető. Ennek a panorámának a nagyszerűségére teszi fel a koronát 2022 tavaszától a mintegy 50 000 tulipán színpompás virágzása! Kertben 17-féle tulipán-, két nárcisz- és két jácintfajta került elültetésre 2021 őszén.

  • A belépő 1000 Ft/fő, melyben 3 szál virág benne foglaltatik!

8. Tulipános a Decsi hegyen

Unyi Mária a Decsi hegyen a szekszárdi borvidék frekventált részén él családjával, három gyermekével. Gazdaságuk 5,5 hektár, ahol gyümölcsök és virágok termesztésével foglalkozik. Főként természetes technológiákat használ a növénytermesztésben. Tavaly újra telepítették és növelték a szamócát, 23 000 tövet palántáztak el. 6000 négyzetméteren málna ültetvényük van. Resa, sugána, fertődi zamatos és himbotop fajtákkal. Így júniustól egészen a fagyokig terem náluk a málna. Virágos kertjeikben 800 tő rózsa illatozik a 400 tő levendula mellett, s az idei évtől a 34 000 szál tulipán termesztése a fő irány

  • Tervezett nyitvatartás: április 6-tól május 7-ig

9. Több mint 30 fajta tulipán nyílik Győrladaméron

A TulipGarden Győrladamér idén már másodszor várja majd a virágok szerelmeseit Győrladaméron, a helyi sportpálya mögött. Kertünk ősszel újabb fajtákkal bővült, így már 34 tulipán fajta 65000 hagymája varázsolja színes kis ékszerdobozzá a ladaméri szántóföldet.

  • A belépő 18 év felett: 500 Ft
  • A tulipán ára: 300 Ft/szál

10. Tulipánmánia Vas megyében, Váton

A Szombathelyhez közeli váti tulipánoskertben - ahol tavaly a HelloVidék is körbenézett - idén a tulipánok mellett már jácintot is lehet majd szedni, 32500 darab tulipán és 3000 darab jácint várja az érkezőket.

  • Tervezett nyitvatartás: április 15-16, 22-23, 29-30, május 6-7. (Szombat-Vasárnap 10:00-17:00)
  • Belépő: Támogatói jegy az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány javára – 500 Forint/fő

+ 10 tulipános farm, amit érdemes lesz felkeresni

  • Tázlár –Soltvadkert, Homokhátság (TulipGarden): ): Homokhátságon is nagyon várják már a szezont. Ébredeznek a nárciszok, és természetesen idén is lesz Tulipánszüret.
  • Mórahalom (TulipGarden): 120.000 szál virág nyílik a kertben, ebből 31 fajta szedhető, és 44 fajta a bemutatókertben látható. Nyitva: április 7-10., 15-18., 23-24., 30., május 1., 9.00-17.00 óráig
  • Nagyvenyim (TulipGarden): A szüret eredményességét az ősszel gondosan elültetett mintegy 30 000 darab virághagyma garantálja.
  • Máriakálnok : Kálnoki Levendulás és Tulipánfarm. Tervezett nyitvatartás: április 10-től május 7-ig , 15.00-17.00 óráig
  • Pannonhalma: Pannonhalma Provence
  • Nagykőrös (TulipGarden). Tervezett nyitvatartás: április 7-8-9-10., 15-16., 22-23., 29-30., május 5-6-7.
  • Pilisborosjenő : Kevélyhegyi Levendulás
  • Bálványos: Kincsek-Völgye. Tervezett nyitvatartás: április 7-8-9., 13-16., 20-23., 27-30., május 1., 10.00-17.00 óráig
  • Kékcse Rétköz – Kisvárda (TulipGarden)
  • Nyírtelek: A kertben található 4.000 tő francia levendula, 30.000 tő tulipán és 3500 tő nárcisz. Tervezett nyitás április közepe.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tulipán

szedd magad

szedd magad akció

tavaszi akció

tavaszi virágok