Rengeteg magyar kertben van ilyen kút: gigabírság lehet a vége, ha erről nem tudsz

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg magyar kertben van ilyen kút: gigabírság lehet a vége, ha erről nem tudsz

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában az Agrárminisztérium – közölte közösségi oldalán Nagy István. Az agrártárca elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett, mondta el a miniszter. Ennek érdekében korábban módosult a vízgazdálkodásról szóló törvény is.

Az új előírások megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezési eljárást is. De itt még nem állhatunk meg, ezért további újításokat és könnyítéseket kezdeményezünk

– tette hozzá. Hangsúlyozta, az adminisztratív költségek visszaszorítása érdekében kezdeményezzük a kutak vízmérő-órával történő felszerelési kötelezettségének eltörlését. Ezzel az 50 méternél nem mélyebb és védett vízbázissal nem érintett területek vonatkozásában minden költség nélkül, egy egyszerű bejelentéssel legalizálhatóak lesznek a kutak.

Így továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat. A szabályozás célja az, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak. Most erre kínálunk újabb megoldásokat

– emelte ki a miniszter.

Ami valóban fontos, és erre kérdéseinkre adott válaszukban külön kitérnek: “a jegyzői hatáskörbe eső ásott és vert kutak esetében nem kell a szakember által kiállított tervdokumentáció, így ezeknek a kutaknak az engedélyeztetése díjmentes, számolt be róla tegnap az infostart.hu.

A kút-tulajdonosoknak tehát december 31-ig van idejük lépni, addig kell a bejelentést megtenni. Ha valaki nem profi, de legalábbis amatőr kútfúró, és felelősségteljesen jár el, akkor az internetes információk alapján a kút engedélyeztetése nagyjából 50 ezer forintba kerülhet, de ez függ a kút és a dokumentáció paramétereitől is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárminisztérium

nagy istván

agrárminiszter

vízgazdálkodás

kút

fúrt kutak

üzemeltetés