Hihetetlen virágtenger a magyar pusztákon: milliónyi kamilla festi sárgára az Alföldet

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlen virágtenger a magyar pusztákon: milliónyi kamilla festi sárgára az Alföldet

A tavaszi esők kedveztek a vegetációnak, így a Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin május elejére sokszínű, látványos virágmezők alakultak ki. A kamilla különösen nagy területeket borít be - írta a Berek.hu.

Tavaly a csapadékhiány miatt ritkább volt a növényzet és nyíltabb, felszakadozottabb felületek is kialakultak. A szárazabb viszonyoknak meghatározó szerepe volt abban, hogy idén milyen növények kerültek előtérbe. Ilyen például a kamilla, amely most az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben van jelen a szikeseken.

A Kardoskúti-pusztán a kamilla több hektáros, hatalmas foltjai virítanak. A gyepi vegetáció igazodik a rendkívül mozaikossá vált élőhelyekhez. Érdekes megfigyelni, ahogyan a tavasz folyamán végig jelen vannak a különböző színek, de a virágzó fajok változnak. Április elején még a sziki madárhúr és az apró kőtörőfű adta a fehér színt, május elején viszont már az útszéli zsázsa és az osztrák zsálya hozza fehér virágait - írta a Berek.hu.

A sárga szín is folyamatosan jelen van a Kardoskúti-pusztákon: április elején a villás boglárkák és a fürtös repcsény, a hónap közepén a felemás zsázsa és a sziki pozdor virágai sárgállottak. Folyamatosan jelen vannak a szintén sárga kutyatej fajok, elsősorban a farkaskutyatej és a napraforgó kutyatej. A kék és lila színekről a bürök gémorr, a gólyaorr fajok, a hegyi len, s a jelenleg is virágzó ligeti zsálya és a lila ökörfarkkóró gondoskodik.

A Cserebökényi-pusztákon és a Szentes környéki Natura 2000-es területeken nagy számban virít a dél-tiszántúli puszták jellegzetes, ritka faja, az ilyenkorra piros színűre változó sziki varjúháj. A kamilla is összefüggő, több hektáros, nagy mezőket alkot. A vizenyős szikerekben két védett boglárkafaj a sziki és a buglyos boglárka fordul elő nagy tömegekben. A vakszikeken – amelyek a csapadékos idő után villámgyorsan kiszáradnak, s ezért sok a só a felszínükön -, vékony útifű, kamilla, kígyófarkfű és egérfarkfű virágzik.

A Csanádi puszták szikpadkás élőhelyein szintén több hektáros kamillafoltok virítanak. A mezőn sétálva ez nem is annyira feltűnő, ha viszont felmegyünk a Montág-pusztai kilátótoronyba, onnan nagyon látványos a tájkép. A szikes mocsarakban a vízi boglárka fajok sárga és fehér virágai nyílnak. A Kopáncsi-pusztán a sziki pozdorok sárga virágai a leglátványosabbak. Sokfelé díszlenek a pusztai sármák tiszta fehér virágai, a kék színt pedig a löszös felszíneken megjelenő hegyi len és kék atracél képviseli.

Helyzetjelentés a Hortobágyról

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

virág

vadvirágok

virágözön

nemzeti park