Akár fél milliót is elszórnak erre a tehetős magyarok: úri huncutság, vagy tényleg megéri?

HelloVidék   
  Megosztom
Akár fél milliót is elszórnak erre a tehetős magyarok: úri huncutság, vagy tényleg megéri?

Egyre népszerűbbek az úgynevezett ültetőládák, vagy más néven magaságyások, amik megkönnyítik a hobbi kertészek dolgát, főleg az olyan területeken, ahol a talaj nem igazán termékeny. A magaságyás többek között azért is praktikus találmány, mert a palántázás és egyéb munkák közben nem kell a földön térdelni, az ide ültetett növények gondozása egyszerűen kényelmesebb, továbbá mi magunk tudjuk összeállítani a növényeinknek leginkább megfelelő talajszerkezetet. És persze az sem utolsó szempont, hogy nem kell feltétlenül a boltban megvásárolni, hiszen akár mi magunk is könnyen megépíthetjük.

Sokan évről-évre próbálkoznak azzal, hogy bevessék kertjüket vagy meglévő földjeiket. Persze változó az is, hogy ki, milyen sikerrel végzi ezt. Sokszor előfordul, hogy a palánták nem kedvelik azt a talajt, amibe ültetik őket. Mivel a föld minősége és összetétele országrészenként változik, érdemes tisztában lenni, hogy kertünk talaja milyen növényeknek kedvezhet. Ha viszont nem akarunk ezzel kísérletezni vagy meguntuk a folyamatos próbálkozást, akkor érdemes a kertben összeütni néhány ültetőládát vagy magaságyat.

De nem csak ezért érdemes barkácsolni néhány magaságyat. Ahogy már említettük, ha kertünk talaja rossz minőségű, ajánlott ültetőládákkal kísérletezni. Ezekbe a boxokba, mi magunk keverhetjük ki a növényeknek a földet. Sőt, vásárolhatunk kifejezetten a növény igényeire szabott virágföldet, paláknak való földet is. A növények gondozása is könnyebb lehet, ha egy ládában cseperednek fel. Nem kell a földig hajolgatni gyomlálás közben, ezzel kímélhetjük a hátunkat és az ízületeinket is. Éppen ezért érdemes idősebb rokonaink kertjében is magaságyat építeni, hogy ne mondjanak le kedvelt időtöltésükről, a kertészkedésről sem. De ezzel védjük az ő egészségüket is.

Mennyi az annyi?

Természetesen a nagyobb kertészeti áruháhaz kínálatában is kaphatóak magaságyások, amik valamivel drágábbak, mintha saját magunk készítenénk el. Ennek az az oka, mert nem csak sima magaságyásak kaphatók már a piacokon, hanem egyes termékek már beépített öntözőrendszerrel és vízszintmérővel is fel vannak szerelve, hogy garantáltan eredményes legyen a palántázás! Mennyibe kerül most a boltokban egy készre szerelt magaságyás? Nézzük meg!

A Praktiker kínálatában találunk

  • 380 literes magaságyást, ennek ára 38 000 forint,
  • 137 literest, melynek ára 14 990 forint,
  • illetve kisebb, 47 literest 5999 forintért.
  • De egyszerű virágládák is vannak, ha csak virágokat nevelnénk, ezek ára 29 990-31 990 forint között mozog.

Az OBI kínálatában rengeteg magaságyás közül választhatunk, határ a csillagos ég, az árak tekintetében is:

  • A fából készült magaságyások ára 10 490-287 790 forint között mozognak.
  • A fém magaságyások ára 11 490-502 290 forint között található.
  • A műanyag magaságyások ára pedig 9999-54 990 forint között mozog.

A Bauhaus áruházaiban is bőven találunk magaságyásokat

  • itt a legolcsóbban 11 990 forintért vehetünk magaságyást, ez a legkisebb méret.
  • a legdrágábban pedig 391 990 forintért, ez pedig a legnagyobb méret.

Mit tehet, aki inkább elkészítené a magaságyását?

Először is tudnunk kell, miből és hogyan építsük meg a magaságyakat. A keretet mindenképpen kezeletlen fából kell összeállítani. Ez azért fontos, mert sok esetben a falapokat valamilyen olajjal lekezelik, amik viszont károsak lehetnek a növekvő zöldségekre, növényekre nézve. Sőt ránk nézve is, hiszen el szeretnénk fogyasztani majd a keretben nevelt növények terméseit. A hobbikertészek körében az egyik legnépszerűbb alapanyag az egyszerű fadeszka, aminek a vastagsága 5 cm körül mozog.

Mérete személy- és igényfüggő, az egészen pici, erkélyre szánt magaságyástól kezdve a 2 méter hosszúságú kivitelig számos variáció létezik, ennek tényleg csak a képzelet és a pontos szükségletek szabnak határt! Az biztos, hogy az ágyás magasságának 60 és 80 centi között érdemes mozognia, hiszen ilyen paraméterek mellett tudunk majd kényelmesen kertészkedni. További praktikus szempont, hogy ne legyen túl széles. Akkor ideális, ha kényelmesen át tudunk nyúlni rajta, nem kell megkerülni ahhoz, hogy a túloldalt elérjük.

A keret összeállítása után a profik legtöbbször kibélelik a keretet valamilyen fóliával, ezzel is távol tudják tartani a nedvességet a fától, így sokáig használható marad a magaságy. Persze ez a rész kihagyható, főleg akkor, ha még csak kísérletezünk, esetleg egy nyárra próbálnánk ki a magaságyást. Viszont, ha ezt a módszert alkalmaznánk és fóliával béleljük ki az ágyást, vegyük figyelembe ezt az öntözés során is, hiszen így több folyadék marad meg a láda alján, mivel nem tud a fóliából kifolyni a víz. Éppen ezért folyamatosan ellenőrizni kell a láda földjének nedvességét. Ha nem teszünk bele fóliát, figyelembe kell vennünk, hogy a magaságy földje könnyebben kiszárad, így ügyelni kell a rendszeres öntözésre.

Ezután jöhet a rétegezés, hiszen ezzel is szabályozhatjuk a ládánk víztárolását. Első körben tegyünk bele egy réteg kavicsot, ami segít majd a víz megtartásában. Erre jöhet egy durvább réteg, ebbe lehetnek fák- vagy bokrok ágai apróra vágva. Ezután jöhet egy kicsit finomabb réteg, ebbe a levágott, kigyomlált füvet rétegezzük. Ha ezzel végeztünk, jöhet a gondosan kiválasztott és a megfelelő tápokkal, összekevert föld. Ez lesz az a réteg, amibe ültetni kell a magokat, hagymákat, palántákat. Nagyon fontos, hogy tartsuk észben, a föld folyamatosan ülepedni fog, mivel a különböző rétegek között elkezdődik a bomlás. Pont ezért figyelni kell arra is, hogy a legfelső, termőföldes réteget tudjuk pótolni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magaságyás

magaságy

magaságyás készítés

magaságyás ára