Ősszel se mondj le a virágos kertről: most fillérekből megúszhatod az ültetést

HelloVidék   
  Megosztom
Ősszel se mondj le a virágos kertről: most fillérekből megúszhatod az ültetést

Az időjárás egyre hűvösebb lesz, a napos órák száma is csökken, a kertünk lelassul, átalakul a hidegebb hónapok közeledtével. Mielőtt viszont lemondanál arról, hogy ősszel is virágos kerted legyen, érdemes kicsit kutakodni a témában. Éppen ezért, most összegyűjtöttük azokat a növényeket, amelyek ebben az időszakban borulnak virágba, de azokat is megmutatjuk, amiket most érdemes elültetni, hogy tavasszal is virágoktól pompázzon a kerted.

Ha te is az őszi színek szerelmese vagy, és imádod, ha a kerted is pompázik a nyárutó beköszöntével, érdemes előre tervezni az ültetéssel, növénygondozással is. A lombos fák, cserjék fantasztikusan néznek ki ősszel, de a virágok még több színt adnak a kerthez. Annak érdekében, hogy kellőképpen kiélvezhessük a pompájukat, most érdemes velük tervezni. Ezzel kapcsolatban adunk most néhány tippet a The Spruce cikke alapján.

Ezekkel a virágokkal dobhatjuk fel az őszi kertünket

  • Krizantém: az ősz utolsó virágai, de számos, korábban (akár májusban is) nyíló változatuk is ismert. Fajtái között egynyáriak, évelők és félcserjék egyaránt előfordulnak. A túlzott meleget nem kedveli, a 30 °C feletti hőmérséklet már károsíthatja. Az őszi fajták jellemzően októberben virágoznak, de takarással ez novemberig kitolható. Az őszi krizantémok úgynevezett „rövid nappalos” növények, azaz virágzásukhoz napi 13–14 óra sötétre van szükség.
  • Őszirózsa: nemzetségükbe mintegy kétszáz faj sorolható, hatalmas szín- és méretválaszték jellemzi őket. Többségük jól tűri a szárazságot, főként a napos helyeket kedvelik. Ha túlzottan árnyékos, nyirkos helyre ültetjük, sajnos könnyen megtelepszik rajtuk a lisztharmat Erkélyen is remekül megél, a nyár második felében kezd el virágozni.
  • Árvácska: a fagyokig nyílik, tavasszal ad igazi színes virágszőnyeget. A hűvös, csapadékos éghajlatú országokban tavasztól őszig virít, Magyarországon az aszályos, száraz meleg nyáron hamar elviszi. Ahhoz, hogy a téli fagyokat ténylegesen átvészelje, késő ősszel (időjárástól függően októberben, novemberben) ajánlatos lassan rothadó (pl. fenyő) lombokkal, valamint földdel takarni a töveket.
  • Pompás varjúháj: nagyon kedvelt termesztett növény, mivel jól tűri a szárazságot és emiatt talajtakaróként használható. Természetes előfordulási helyei eredetileg Oroszország délkeleti vidéke, Kína északi és keleti részei, valamint a Koreai-félsziget voltak. Csillag alakú rózsaszín virágai 15 centiméter átmérőjű, lapos virágzatba tömörülnek.
  • Őszi napfényvirág: eredetileg Észak-Amerikából származik, augusztustól október végéig találkozhatunk virágzó fajtájával. A fészekvirágzatok jellegzetes alakúak. A gömb alakú, a kissé lefelé álló sugárvirágok csúcsuk felé kiszélesedők, sárga, barnássárga vagy barnásvörös színűek. Egyes fajtái vágott virágként is használhatóak.

Íme néhány tipp, hol szerezd az őszi kerti virágokat

Aldiban már rengeteg színben kaphatók kertbe, erkélyre, vagy teraszra is elhelyezhető őszi virágok.

@spuranyu #ősz #kertiviragok #krizantem #cserepesvirág #meteng #csarab ♬ eredeti hang - SpurAnyu

Ha minden kertészet és áruház kínálatára kíváncsi vagy, akkor érdemes mindig csekkolnod a Pénzcentrum akciós újság gyűjteményét, mely folyamatosan frissül, így a legújabb ajánlatokat mutatja. Itt néztünk körbe mi is, ennek mentén azt láthajtuk, hogy

  • A Lidlben a csarab ára 1199 Ft/cserép, a nagyobb cserép 3999 Ft/db illetve van krizantém tál is, aminek az ára 1999 Ft/db.
  • A Praktiker újságban az árvácska ára 259 Ft.
  • Az OBI akciós újságban a krizantém ára 499 Ft/cserép, az árvácska pedig 399 Ft/cserép áron kapható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

őszi kert

őszi virágok

őszi kerti virágok

ültetés

ősz