Gigabírság a felelőtlen gyűjtögetőknek: nagyon nem mindegy, mit viszel haza az erdőből

HelloVidék   
  Megosztom
Gigabírság a felelőtlen gyűjtögetőknek: nagyon nem mindegy, mit viszel haza az erdőből

Egyre népszerűbb őszi tevékenységnek számít a hétvégi séták, túrák mellett, az erdei termések gyűjtögetése. A szemfülesek, jártas gyűjtögetők idén is gazdagon megtölthetik kosaraikat. Nem árt azonban óvatosnak lenni, hiszen, ha néhány fontos aranyszabályt nem tartunk be, súlyos bírságot fizethetünk egy-egy adag begyűjtött terményért.

Mennyit gyűjthetünk egyáltalán?

Az ország erdeinek jelentős százalékát kitevő állami fenntartású területeken a gomba, a vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtése erdei haszonvételnek minősül, ahol szabad ugyan gyűjtögetni, de csak a meghatározott mennyiségben.

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény szerint állami erdőben - nem védett területen- mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiséget gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke a gyakorlatban nem haladhatja meg a napi 2 kg/fő mennyiséget és kizárólag, szigorúan az állami erdőkre vonatkozik. (Az erdők besorolásáról a hatóság interaktív erdőtérképéről lehet tájékozódni.)

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. Nagyon fontos rendelkezés ezen kívül, hogy az egyéni szükségletre gyűjtött "erdei kincsek" kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak, piacra nem vihetjük őket és házalni sem lehet velük.

Több százezres bírság járhat a figyelmetleneknek

Fontos tudni azt is, hogy védett természeti területen csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés vagy más hasonló tevékenység. Viszont a védett növényekkel kapcsolatban már egészen más a helyzet. A védelem alatt álló növények károsításáért, letépéséért és elpusztításáért a törvényben meghatározott eszmei érték összegéig terjedő bírság is járhat. A védett növények listáját a 13/2001. (V. 9.) Környezetvédelmi Minisztériumi rendelet foglalja össze.

A rendelet különbséget tesz védett és fokozottan védett növények között. A védett növények eszmei értéke -vagyis a bírság is- 5000-től 50000 forintig terjedhet, a különösen veszélyeztetett növények esetében pedig ez az összeg a 100, vagy akár a 250 ezer forintot is elérheti. A 2001-es rendelet szerint 646 növényféle számít védettnek, és további 87 fokozottan védettnek.

Na, de mit lehet most gyűjteni az erdőkben, mezőkön

Az őszi szezon számos kincset tartogat: az erdőkben érik

  • a berkenye,
  • a som,
  • a csipkebpgyó,
  • a fekete bodza,
  • a galagonya,
  • a kökény,
  • a sósborbolya
  • és a vadalma, vadkörte is.

Sok őszi termés kifejezetten egészséges és érdemes fogyasztani a téli időszak közeledtével. Ezeket az őszi séták alkalmával megkóstolhatjuk, sőt haza is vihetünk belőle, csak néhány szabályra fontos figyelnünk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

erdei gyűtögetés

gyűjtögetés

erdei termések

bogyók

bogyós termés

termés