A kártevők karácsonykor sem pihennek: így árasztják el a házat, ha nem figyelsz

HelloVidék   
  Megosztom
A kártevők karácsonykor sem pihennek: így árasztják el a házat, ha nem figyelsz

A frissen vágott örökzöld fák gyönyörűek, és csodálatos illatúvá varázsolják otthonunkat, elhozzák a karácsonyi hangulatot. Kevesen figyelnek viszont arra, hogy amikor hazaviszünk egy élő fát, azzal potenciálisan több rovart is meginvitálunk lakásunkba, amelyek a fa belsejében, ágai között hibernálódnak. Éppen ezért, a rovarok elleni védekezés részeként kezeljük elő a fát, mielőtt bevinnénk azt a házba. Hiszen gondoljunk csak bele, amikor a szunnyadó rovarok belépnek ünnepi, meleg otthonunkba, arra ébrednek, hogy tavasz van!

Semmi sem fogható ahhoz, amikor az ember megérzi a friss, fenyőfaillatot a lakásban. Persze, mielőtt nekilátunk a dekoráláshoz, legtöbbször pár napot még áll a karácsonyfa „becsomagolva”, ahogy elhoztuk az áruházból vagy fenyőárustól. Teljesen mindegy, hogy az erkélyen, garázsban, teraszon vészeli át ezt az időt a fa, míg a szobába kerül, van néhány lépés, amit érdemes végigzongorázni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket karácsony estéjén!

Hogy mire gondolunk meglepetés alatt?

Mivel a kivágott fák raktárakban, udvarokon, kertészetekben pihennek a kivágás után, így a növényen élő kártevők, rágcsálók és bogarak nem biztos, hogy azonnal eliszkoltak az ágak, kérgek közül. Amikor megvásároljuk a karácsonyfának szánt növényt, legtöbbször elvarázsolódva nézegetjük, csodálgatjuk, és megfeledkezünk arról, hogy a tűlevelek között akár kellemetlen vendégek is megbújhatnak.

A fenyőben megbújó állatok a következők lehetnek:

  • szúbogarak:

    A szú kicsi, pirula alakú, körülbelül egy rizsszem méretű rovar, rövid lábakkal és tömzsi antennákkal. A szú fertőzöttségének észlelése bonyolultabb lehet, mivel többnyire belefúrnak a fába, és a kéreg alól károsítják azokat. A fertőzöttség észlelésének egyik kívülről látható jele, ha azt vesszük észre, hogy a finom, fűrészpor szerű famaradványt találunk a földön a fa alatt.
  • levéltetvek:

    Míg a legtöbben azt feltételezik, hogy a levéltetvek nyári kerti kártevők , egyes fajok előszeretettel táplálkoznak és fészkelnek a tűlevelűekben. Ennek eredményeként a levéltetvek a karácsonyfák leggyakoribb "lakói". A legtöbb fafarm egész évben ellenőrzi a levéltetveket, és lépéseket tesz ezek megelőzésére, de az alkalmankénti fészek észrevétlen maradhat. A levéltetvekkel fertőzött fák jelei az elszíneződött, meglazult tűk, valamint a fehér, kormos penészgomba növekedése a törzs és a favégek mentén. Mielőtt hazavinnénk a fát, mindig alaposan vizsgáljuk meg a fertőzés jeleit.

  • pajzstetvek:

    Ezek a pikkelyes rovarok a legtöbb fenyő-, luc- és fenyőfajt megfertőzik, és e fák fő ökológiai kártevőinek számítanak. Ezeket a kártevőket nehéz észrevenni, mivel szabad szemmel megfigyelve testük kis, sárga-fehér dudorokra hasonlít a fenyőtűkön. Az általuk létrehozott ürülékek alapján azonban könnyebben azonosíthatók. Táplálkozásuk során fehér, viaszszerű anyagot termelnek, amely bevonja a fa tűinek egy részét. Ezek a fehér foltok nagy számban szinte teljesen bevonják a tűket, így penészes vagy foltos megjelenést kölcsönöznek nekik.

  • atkák:

    A takácsatkák számos fajtája megfertőzheti a karácsonyfát. Némelyiken foltos, némelyik piros, és némelyik hálót fon, de megkülönböztető jegyeik nem fontosak, mivel szabad szemmel nem sok mindent lehet látni belőlük. az atkák által a fán okozott károk finomak, és gyakran apró, törtfehér foltokat eredményeznek a tűkön. A nagy fertőzések azonban sárga tűket eredményezhetnek. A takácsatkák észlelésének és eltávolításának legjobb módja az, ha az ágat vagy az egész fát papíron vagy nagy méretű rongyon rázza meg. Ha az atkák jelen vannak, akkor a ruhára vagy papírra esnek, és paprikaszerű, kis piros pöttyökként jelennek meg.

Ha nem díszítés közben akarunk meglepődni és nem akarjuk kidobni a feldíszített fát, érdemes néhány dolgot még az udvaron elvégezni, mielőtt a fa, bekerül a lakásba:

  • Miután megvásároltuk a fenyőt, hagyjuk kint a teraszon, udvaron, kertben legalább 24 órára. Ezzel barátságos módon megadtuk a lehetőséget a fán fészkelő kártevőknek, hogy elhagyják eddigi szálláshelyüket.
  • Ha azt vesszük észre, hogy néhány bogár jelen van, érdemes megrázogatni a fát. Ha ezzel sem tudtunk megszabadulni a bogaraktól, akkor fújjuk be valamilyen rovarírtó permettel. Fontos, ha ilyen terméket használunk, még egy napot legalább kint kell hagyni a fát a szabad levegőn, hogy minden illatanyag, ami esetleg irritációt okozna, elillanjon.
  • Sokan esküdnek arra is, hogy érdemes átporszívózni a fát. Elsőre furcsán hangzik, de nem kell félni, a fa ilyenkor erősen tarjta még leveleit, nem tudunk kárt tenni benne. Ha odaférünk az ágakhoz, tövekhez, ezt is ki lehet próbálni.
  • Ha semmi nem használ még mindig megpróbálkozhatunk házi készítésű szerekkel kezelni a fát, de fontos itt is hangsúlyozni, ha ilyesmivel permetezzük át a fát, legalább egy napot hagyjuk a szabad levegőn, hogy az illatanyagok elpárologjanak.

  • Ne használj rovarölő permetet vagy peszticideket. Bár a fa rovarölő szerrel való permetezése csábító lehet, nem ajánlott. A kereskedelmi és vegyi rovarirtó szerek irritálhatják az embert és veszélyesek a háziállatokra. Még rosszabb, hogy a legtöbb nagyon gyúlékony (különösen az aeroszolok), és tűzveszélyt okozhat.
  • +1 Tipp: Kovaföld! Ez a por számos mászó rovar ellen hatékony, nem foltosodik és szagmentes. A porral való érintkezés vagy lenyelés után a rovarok 48 órán belül elpusztulnak. Egyszerűen porold le a fát, amíg az még kint van, és rázd le a felesleget, mielőtt bevinnéd.

Bár nem gyakori, a kártevők megtalálása a karácsonyfán nyugtalanító lehet. Szerencsére a legtöbb nem veszélyes, és nem fenyegeti sem az otthonát, sem a vagyontárgyainkat (kivéve talán a szobanövényeket). Ha az ünnepi időszakban nemkívánatos "lakókra" bukkanunk, porszívózzuk fel őket, vigyük ki a fát, és jól rázzuk meg. Ha a kártevők túlságosan kitartóak, a kovaföld vagy a neemolaj biztonságos, olcsó és megbízható természetes rovarirtó szer lehet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

karácsonyfa

karácsonyfa kártevő

karácsonyfa kezelése

bogarak

rovarok

kártevők