A Praktiker szakértője elárulta a titkot: így lehet pár négyzetméteren csodakertünk

HelloVidék   
  Megosztom
A Praktiker szakértője elárulta a titkot: így lehet pár négyzetméteren csodakertünk

Bárki megtermelheti saját zöldségét, ehhez többek között elég egy szaporítótálca, egy készen kapható magaságyás, palántaföld, palánta vagy vetőmag, néhány eszköz és egy balkon – bátorít veteményezésre a kert- és növényápolási szakértő. A közösségi kertekben ennél is több a lehetőség: tavasz elején tervezzük meg, mit és hova tudunk és szeretnénk ültetni, ellenőrizzük a szerszámokat, készítsük elő a talajt, vessük el az első magokat, később pedig ültethetjük az előnevelt palántákat is. Azzal is legyünk tisztában, hogy melyik haszonnövény bírja az árnyékot, vagy épp a sok napsütést. A Praktiker szakértője ad hasznos tanácsokat és tippeket, hogy a kiskertek meghálálják a beléjük fektetett munkát.

Itt a tavasz, egyre több a feladat a kertben: ha eddig nem tettük, ellenőrizzük és pótoljuk a kerti szerszámokat, tervezzük meg a kertünket, veteményesünket, készítsük elő a talajt az ültetéshez. Még március elején sem késő palántát nevelni: szaporítótálcán vagy akár tejfölös dobozban is előnevelhető a brokkoli, cékla, padlizsán, paprika, paradicsom, uborka, zeller vagy a karfiol. Emellett magról már elkezdhetjük vetni a hidegebb időben is jól csírázó zöldségeket, például a hagymásokat, valamint a gyökérzöldségeket, így a sárgarépát, a petrezselymet vagy a paszternákot. Korontos Ferenc, a Praktiker kert- és növényápolási szakértője szerint azoknak is érdemes belevágni a kertészkedésbe, veteményezésbe, akik városban élnek, és nincs saját kertjük. Erre bárkinek van lehetősége az egyre népszerűbb közösségi kertekben, amelyeknek több előnye is van: közelebb hoz a természethez, segít a kikapcsolódásban, közösségi élményt nyújt, és megtermelhetjük a szükséges zöldséget, gyümölcsöt, ráadásul így az ellátási láncot is jócskán lerövidíthetjük – emlékeztet rá a szakértő. Vele tekintjük át röviden, melyek a legfontosabb tennivalók tavasz elején, ha nemcsak virágokat, hanem veteményest is szeretnénk a kertben.

1. Pár négyzetméteren is termeszthetünk zöldséget: így alakítsuk ki hozzá az ágyást!

Veteményest kis helyen is ki tudunk alakítani, például közösségi kertben egy parcellán vagy akár egy teraszon nagy balkonládában, amelyben a zöldségpalánta is jól érzi magát – állítja az országos hálózattal rendelkező magyar barkácsáruház szakértője. Sőt, a Praktikerben egyszerűen összeilleszthető magaságyást is tudunk venni.

Szabadföld esetén pedig olyan területet keressünk, ahol a növény igényeihez igazodva van elég napfény, és megoldható a locsolás. Az ágyást érdemes nagyjából 1 x 1 méteres területen karókkal és madzaggal, vagy pedig deszkával kijelölni és határolni. Több ágyás esetén hagyjunk magunknak közlekedőutat, ahonnan könnyebben műveljük a veteményest. Amennyiben többfajta zöldséget szeretnénk, a nagy négyzetet tovább oszthatjuk kisebbekre, mindegyikbe más magot vagy palántát ültetve. Korontos Ferenc szerint erre alkalmasak a levélzöldségek, például a spenót vagy a fejessaláta, valamint a hagyma, a karalábé, a retek és a fűszerek. Fontos, hogy a kezdők kicsiben gondolkodjanak, mert az első idők inkább a kísérletezésről, tapasztalatszerzésről szólnak, és így a későbbiekben sem veszítik el lelkesedésüket. Termesztőtálca segítségével azok is kipróbálhatják a veteményezést, akik lakásban élnek és nincs sok helyük.

2. Ültetés előtt lazítsuk a talajt, és növeljük tápanyagtartalmát

Miután kijelöltük a veteményes helyét, kezdődhet a talaj előkészítése, hogy a föld szerkezete, összetétele, tápanyagtartalma és víztartó képessége minél jobban kedvezzen a termeszteni kívánt növényeknek – emlékeztet rá a szakértő. Ha ősszel nem ástuk fel a földet, tavasszal a gyomlálás után inkább ásóvillával forgassuk át a talajt, hogy ne bolygassuk meg fölöslegesen a rétegeket. Illetve, ha elmaradt a talaj javítása, most pótolhatjuk tőzeg, szerves vagy műtrágya, esetleg komposzt hozzáadásával.

A szakértő szerint a baromfi- és galambtrágyát ősszel érdemes alkalmazni, ami tavaszra érik meg, márciustól viszont az istállótrágya az egyik legjobb választás, ami segíti a növények fejlődését. Kötöttségtől függően a talajt lazíthatjuk kvarchomokkal, valamint javíthatjuk alginittel, vagyis talajjavító sóval.

A föld tápanyagtartalmát természetesen komposzttal is növelhetjük, amit a Praktikerben akár készen is vehetünk, és ahol egyúttal tanácsot is kérhetünk az áruházi szakértőktől, ha még nincs tapasztalatunk a veteményezésben, vagy nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

3. Szebb lesz a termés, ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk

Már tervezéskor fontos figyelembe venni kertünk tájolását és adottságait. Egy közösségi kertben szűkebb a mozgásterünk, hiszen parcellánk helye fix, a veteményes kialakításakor jobban kötve vagyunk a körülményekhez. Ha sok az árnyék, érdemes árnyéktűrő zöldséget választani, például céklát, brokkolit, répát, karfiolt, babot. Ugyanakkor, ha reggeltől estig süt a nap, szükség lesz árnyékolásra. Erre alkalmas például a Raschel háló, amely szövéssűrűségtől függően szűri a napsugarakat, és amelyet az ágyás oldalán feszesen érdemes kihúzni. Sőt, az ágyás fölé helyezve a jégkároktól is megóvhat.

A szebb termés érdekében a palántákat ne ültessük túl sűrűn, hagyjunk elég helyet a fejlődésükhöz, és védjük a betegségektől, kártevőktől

– javasolja a kert- és növényápolási szakértő. A gombabetegség megelőzésében segít, ha a vizet nem hagyjuk sokáig a leveleken állni, emellett gombaölőszert is alkalmazhatunk.

Rovarok ellen hatásos a vegyes ültetés: ha a paradicsom és fűszernövények közé büdöskét, eper mellé pedig fokhagymát ültetünk, elvonjuk a bogarak figyelmét. A levéltetvek ellen pedig természetes, csalánalapú levéltrágyával is védekezhetünk. Mivel hajnali talajmenti fagyok akár a májusi fagyosszentekig is előfordulhatnak, a palántákat vékony mulcsréteggel is óvhatjuk, de természetesen az időjárás alakulásától függően ehhez is érdemes szakember tanácsát kérni, valamint böngészni a Praktiker weboldalát, ahol palántázásról is olvashatunk hasznos cikkeket a barkácsáruház online magazinjában.

4. Közösségi kertben vannak szabályok: tartsuk rendben parcellánkat és működjünk együtt!

Akinek megjött a kedve a kertészkedéshez, első dolga, hogy átgondolja, belefér-e az idejébe a vele járó munka, a kert ugyanis tavasztól ősz végéig folyamatosan feladatokat ad, és egyúttal sok örömöt is szerez

– hívja fel a figyelmet a Praktiker szakértője.

Azt is fontos tudni, hogy egy közösségi kertben nincs mindig szabad parcella, általában évenként hosszabbítják a bérlést, ezért időben el kell kezdeni a tájékozódást. A legjobb, ha otthonunkhoz vagy munkahelyünkhöz közeli kertet választunk, hiszen nyáron például gyakrabban kell locsolni, nem árt, ha a közelben vagyunk. Ha új tagok vagyunk, fontos tisztában lenni a kert szabályzatával, megismerni a többi parcellabérlőt, és együttműködni velük. Tekintettel kell lenni egymás ágyásaira, munkájára, hiszen a kert a közösségről és közösségépítésről is szól. Azzal is tisztában kell lennünk, mit szabad ültetni (például mérgező növényeket nem), és törekedjünk a vegyszermentes növényvédelemre. A folyamatos gyomlálás, locsolás, művelés pedig nemcsak saját konyhakertünkre nézve fontos, hanem a többi parcella szempontjából is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

praktiker

tavasz

kert

kertész

palántázás