A Praktiker szakértője elárulta a titkot: így lehet pár négyzetméteren csodakertünk

HelloVidék   
  Megosztom
A Praktiker szakértője elárulta a titkot: így lehet pár négyzetméteren csodakertünk

Bárki megtermelheti saját zöldségét, ehhez többek között elég egy szaporítótálca, egy készen kapható magaságyás, palántaföld, palánta vagy vetőmag, néhány eszköz és egy balkon – bátorít veteményezésre a kert- és növényápolási szakértő. A közösségi kertekben ennél is több a lehetőség: tavasz elején tervezzük meg, mit és hova tudunk és szeretnénk ültetni, ellenőrizzük a szerszámokat, készítsük elő a talajt, vessük el az első magokat, később pedig ültethetjük az előnevelt palántákat is. Azzal is legyünk tisztában, hogy melyik haszonnövény bírja az árnyékot, vagy épp a sok napsütést. A Praktiker szakértője ad hasznos tanácsokat és tippeket, hogy a kiskertek meghálálják a beléjük fektetett munkát.

Itt a tavasz, egyre több a feladat a kertben: ha eddig nem tettük, ellenőrizzük és pótoljuk a kerti szerszámokat, tervezzük meg a kertünket, veteményesünket, készítsük elő a talajt az ültetéshez. Még március elején sem késő palántát nevelni: szaporítótálcán vagy akár tejfölös dobozban is előnevelhető a brokkoli, cékla, padlizsán, paprika, paradicsom, uborka, zeller vagy a karfiol. Emellett magról már elkezdhetjük vetni a hidegebb időben is jól csírázó zöldségeket, például a hagymásokat, valamint a gyökérzöldségeket, így a sárgarépát, a petrezselymet vagy a paszternákot. Korontos Ferenc, a Praktiker kert- és növényápolási szakértője szerint azoknak is érdemes belevágni a kertészkedésbe, veteményezésbe, akik városban élnek, és nincs saját kertjük. Erre bárkinek van lehetősége az egyre népszerűbb közösségi kertekben, amelyeknek több előnye is van: közelebb hoz a természethez, segít a kikapcsolódásban, közösségi élményt nyújt, és megtermelhetjük a szükséges zöldséget, gyümölcsöt, ráadásul így az ellátási láncot is jócskán lerövidíthetjük – emlékeztet rá a szakértő. Vele tekintjük át röviden, melyek a legfontosabb tennivalók tavasz elején, ha nemcsak virágokat, hanem veteményest is szeretnénk a kertben.

1. Pár négyzetméteren is termeszthetünk zöldséget: így alakítsuk ki hozzá az ágyást!

Veteményest kis helyen is ki tudunk alakítani, például közösségi kertben egy parcellán vagy akár egy teraszon nagy balkonládában, amelyben a zöldségpalánta is jól érzi magát – állítja az országos hálózattal rendelkező magyar barkácsáruház szakértője. Sőt, a Praktikerben egyszerűen összeilleszthető magaságyást is tudunk venni.

Szabadföld esetén pedig olyan területet keressünk, ahol a növény igényeihez igazodva van elég napfény, és megoldható a locsolás. Az ágyást érdemes nagyjából 1 x 1 méteres területen karókkal és madzaggal, vagy pedig deszkával kijelölni és határolni. Több ágyás esetén hagyjunk magunknak közlekedőutat, ahonnan könnyebben műveljük a veteményest. Amennyiben többfajta zöldséget szeretnénk, a nagy négyzetet tovább oszthatjuk kisebbekre, mindegyikbe más magot vagy palántát ültetve. Korontos Ferenc szerint erre alkalmasak a levélzöldségek, például a spenót vagy a fejessaláta, valamint a hagyma, a karalábé, a retek és a fűszerek. Fontos, hogy a kezdők kicsiben gondolkodjanak, mert az első idők inkább a kísérletezésről, tapasztalatszerzésről szólnak, és így a későbbiekben sem veszítik el lelkesedésüket. Termesztőtálca segítségével azok is kipróbálhatják a veteményezést, akik lakásban élnek és nincs sok helyük.

2. Ültetés előtt lazítsuk a talajt, és növeljük tápanyagtartalmát

Miután kijelöltük a veteményes helyét, kezdődhet a talaj előkészítése, hogy a föld szerkezete, összetétele, tápanyagtartalma és víztartó képessége minél jobban kedvezzen a termeszteni kívánt növényeknek – emlékeztet rá a szakértő. Ha ősszel nem ástuk fel a földet, tavasszal a gyomlálás után inkább ásóvillával forgassuk át a talajt, hogy ne bolygassuk meg fölöslegesen a rétegeket. Illetve, ha elmaradt a talaj javítása, most pótolhatjuk tőzeg, szerves vagy műtrágya, esetleg komposzt hozzáadásával.

A szakértő szerint a baromfi- és galambtrágyát ősszel érdemes alkalmazni, ami tavaszra érik meg, márciustól viszont az istállótrágya az egyik legjobb választás, ami segíti a növények fejlődését. Kötöttségtől függően a talajt lazíthatjuk kvarchomokkal, valamint javíthatjuk alginittel, vagyis talajjavító sóval.

A föld tápanyagtartalmát természetesen komposzttal is növelhetjük, amit a Praktikerben akár készen is vehetünk, és ahol egyúttal tanácsot is kérhetünk az áruházi szakértőktől, ha még nincs tapasztalatunk a veteményezésben, vagy nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

3. Szebb lesz a termés, ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk

Már tervezéskor fontos figyelembe venni kertünk tájolását és adottságait. Egy közösségi kertben szűkebb a mozgásterünk, hiszen parcellánk helye fix, a veteményes kialakításakor jobban kötve vagyunk a körülményekhez. Ha sok az árnyék, érdemes árnyéktűrő zöldséget választani, például céklát, brokkolit, répát, karfiolt, babot. Ugyanakkor, ha reggeltől estig süt a nap, szükség lesz árnyékolásra. Erre alkalmas például a Raschel háló, amely szövéssűrűségtől függően szűri a napsugarakat, és amelyet az ágyás oldalán feszesen érdemes kihúzni. Sőt, az ágyás fölé helyezve a jégkároktól is megóvhat.

A szebb termés érdekében a palántákat ne ültessük túl sűrűn, hagyjunk elég helyet a fejlődésükhöz, és védjük a betegségektől, kártevőktől

– javasolja a kert- és növényápolási szakértő. A gombabetegség megelőzésében segít, ha a vizet nem hagyjuk sokáig a leveleken állni, emellett gombaölőszert is alkalmazhatunk.

Rovarok ellen hatásos a vegyes ültetés: ha a paradicsom és fűszernövények közé büdöskét, eper mellé pedig fokhagymát ültetünk, elvonjuk a bogarak figyelmét. A levéltetvek ellen pedig természetes, csalánalapú levéltrágyával is védekezhetünk. Mivel hajnali talajmenti fagyok akár a májusi fagyosszentekig is előfordulhatnak, a palántákat vékony mulcsréteggel is óvhatjuk, de természetesen az időjárás alakulásától függően ehhez is érdemes szakember tanácsát kérni, valamint böngészni a Praktiker weboldalát, ahol palántázásról is olvashatunk hasznos cikkeket a barkácsáruház online magazinjában.

4. Közösségi kertben vannak szabályok: tartsuk rendben parcellánkat és működjünk együtt!

Akinek megjött a kedve a kertészkedéshez, első dolga, hogy átgondolja, belefér-e az idejébe a vele járó munka, a kert ugyanis tavasztól ősz végéig folyamatosan feladatokat ad, és egyúttal sok örömöt is szerez

– hívja fel a figyelmet a Praktiker szakértője.

Azt is fontos tudni, hogy egy közösségi kertben nincs mindig szabad parcella, általában évenként hosszabbítják a bérlést, ezért időben el kell kezdeni a tájékozódást. A legjobb, ha otthonunkhoz vagy munkahelyünkhöz közeli kertet választunk, hiszen nyáron például gyakrabban kell locsolni, nem árt, ha a közelben vagyunk. Ha új tagok vagyunk, fontos tisztában lenni a kert szabályzatával, megismerni a többi parcellabérlőt, és együttműködni velük. Tekintettel kell lenni egymás ágyásaira, munkájára, hiszen a kert a közösségről és közösségépítésről is szól. Azzal is tisztában kell lennünk, mit szabad ültetni (például mérgező növényeket nem), és törekedjünk a vegyszermentes növényvédelemre. A folyamatos gyomlálás, locsolás, művelés pedig nemcsak saját konyhakertünkre nézve fontos, hanem a többi parcella szempontjából is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

praktiker

tavasz

kert

kertész

palántázás