Íme, a sztárkertészek zseniális trükkje: nem kell hozzá kiskert sem, hogy isteni krumplit termelj

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Íme, a sztárkertészek zseniális trükkje: nem kell hozzá kiskert sem, hogy isteni krumplit termelj

A legtöbben nem is sejtik, de a burgonya termesztés nem csak a kertesház-tulajdonosok kiváltsága, lehet egy szűk kis erkélyen is remekül termeszteni. Ráadásul cseréptől kezdve műanyag vödrön át, akár zsákba is ültethetjük. Másrészt aki saját burgonyát termeszt, rengeteg olyan színt, méretet és fajtát kipróbálhat, amelyek az élelmiszerboltokban nem is kaphatóak. Hogyan álljunk neki, milyen ízletes fajtákat érdemes választani? Most ebben segítünk!

Különösebb újdonságot senkinek sem árulunk el azzal, hogy az egyik legnépszerűbb hazai zöldségünk a burgonya. Nem véletlenül, hiszen a mi éghajlatunkon is igazán könnyen termeszthető, ráadásul roppant ízletes is tud lenni. Ezért érdemes saját kertünkben is vetni ebből a növényből is. A burgonya ültetése ráadásul nem is annyi bonyolult, és bőségesen meghálálja a gondoskodást. De mi van akkor, ha nincs saját kertünk? Akkor sincs semmi veszve! A krumpli zsákokba ültetése remek alternatíva lehet azoknak is, akik városi környezetben élnek, és csupán egy kis teraszuk vagy szűk erkélyük van – írja a CNN.

A burgonyát, ki hinné, de a világ minden táján termesztik és fogyasztják, ráadásul több mint 5000 fajtája létezik, és egyre több van belőle. Még a legjobb szupermarketek is csak szűk fajtaválasztékot kínálnak, jó ha kapni pirosat és fehéret, de már a salátának való kisebb méretű burgonyát sem mindenhol találni. De a burgonya nemcsak fehér, sárga és piros lehet, ezerféle egyéb színben is pompázhat: ízletes és finom a kék, a lila, a halvány rózsaszín változat is.

Burgonya ültetése

A burgonyát a világ minden területén tavasszal, enyhe éghajlaton pedig ősszel ültetik. Az érett gumók kis darabjaiból, az úgynevezett "vetőburgonyából", amelyek egy vagy két rügyet tartalmaznak. Dédszüleim még maguk válogatták ki a saját termésükből a vetőburgonyát, de a szakemberek azt tanácsolják, hogyha bőséges termést akarunk, akkor inkább minősített forrásból vásároljunk vetni való gumókat.

A burgonyának alapvetően hűvös időjárásra van szüksége - nem fagyosra, de nem is melegre. Az enyhe fagyokat elviseli, de a kemény fagyokat már nem bírja. Jellemzően a fagyveszély elmúltával, néhány héttel az utolsó fagypont előtt, de jóval a nyári meleg időjárás beállta előtt ideális elültetni. Fontos még, hogy a növényeknek napfényre van szükségük, ezért olyan területet válasszunk, ahol legalább 6 órán át kapnak napsütést naponta. A burgonya ültetésének ideje a következő napokban, hetekben kezdődik. A szélsőséges talajok kivételével mindenütt megterem, de legjobban a közömbös vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalajokat kedveli. Igényes növény, amely különösen meghálálja a káliumtrágyázást.

  • A korai szezonú burgonyafajtákat tavasszal ültetik el, és 60-80 nap múlva már be is takaríthatjuk. Ezek viszont csak néhány hétig tárolhatók.
  • A középidőszaki fajták 80-100 nap alatt érnek be. Ezek általában körülbelül egy hónapig tárolhatók.
  • A késői szezonú burgonyafajták 100-130 nap alatt érnek be. Néhány hónapig bátran tárolhatók.

A vetőburgonyát ültetés előtt érdemes hagyni kicsírázni, ami hasznos lehet azokon a területeken, ahol a tenyészidőszak hideg és rövid.

  1. Előkészítés: A burgonya legjobban lazított, gazdag talajban nő. Készítsd elő a talajt a burgonya ültetéséhez, lazítsd fel és keverj bele komposztot vagy rothadt trágyát a tápanyagok pótlására.
  2. Vágd fel a burgonyát: Ha a burgonyád nagyobb, vágd fel őket úgy, hogy minden darabban legyen legalább egy csíra vagy „szem”. Hagyd őket néhány napig száradni, hogy meggyógyuljanak a sebek.
  3. Ültetés: Ha a talaj felkészült, áss mélyedéseket vagy árkot a burgonya számára. Helyezd el a burgonyadarabokat a mélyedésekbe, úgy, hogy a csírák felfelé nézzenek. Ügyelj arra, hogy megfelelő távolságot hagyj a növények között, általában 30-40 centiméter ajánlott.
  4. Tápanyag és öntözés: A burgonyanövények igénylik a tápanyagokat a megfelelő növekedéshez. Készíts elő egy jó minőségű műtrágyát, és "etesd" meg vele a burgonyát az ültetés után néhány héttel. Ne felejtsd el rendszeresen öntözni a növényeket, különösen száraz idő-szakokban.
  5. Óvakodj a betegségektől és a kártevőktől: A burgonyanövénynek számos betegsége és kártevője van. Ezek közül legnagyobb kárt a burgonyavész, a vírusok és a burgonyabogár okozzák. Ha gyanús tüneteket észlelsz, lépj gyorsan, hogy megelőzd a terjedést.
  6. Gyomlálás és megfelelő támasztás: A gyomok versenyezhetnek a burgonyanövényekkel a tápanyagokért és a vízért. Rendszeresen gyomláld ki a kertet, hogy megszabadulj a konkurensektől. Emellett fontos, hogy támogasd a növényeket, különösen akkor, amikor elkezdenek nagyobbak és nehezebbek lenni, hogy ne hajoljanak meg.
  7. Vetés után gondozás: Amikor a burgonya szára 20-25 cm hosszúságúra nő, fel kell töltögetni és ezt a műveletet még háromszor meg kell ismételni.
  8. Betakarítás: A burgonyát akkor kell betakarítani, amikor a növények már elhalványultak és elszáradtak. Ne várj túl sokáig, mert a gumók a földben tovább romolhatnak. Használj villát vagy lapátot a gumók óvatos kibányászásához, és szárítsd meg őket alaposan a napfényben, mielőtt hosszú tárolásra tennéd őket.

Ezerféle burgonya létezik, mégis melyiket ültessük?

Bár minden burgonyát alapvetően azonos módon termesztenek, a növények termőképessége és betegségekkel szembeni ellenállóképességhez, valamint a gumók alakja, mérete, színe és főzési minősége nagyon eltérő lehet.

6 alapvető burgonyafajta létezik, mindegyiknek számos fajtája van:

  • Russet (keményítős)
  • Sárga (minden célra alkalmas)
  • Piros (viaszos)
  • Fehér (viaszos)
  • Kék (általános célú)
  • Ujjnövény (viaszos)

Mindegyiknek vannak bizonyos tulajdonságai, amelyek alkalmassá teszik őket a különböző főzési módokhoz. A hat típus a főzéshez a keményítőtartalom alapján a következő kategóriákba sorolható: keményítős, viaszos és mindenre alkalmas vagy közepes.

  • A keményítőtartalmú burgonya lisztesebb, és inkább sütéshez, pürésítéshez, valamint sült krumpli vagy chips készítéséhez használják.
  • A viaszos burgonya kevesebb keményítőt tartalmaz, és szilárdabb, jobb levesekhez, burgonyasalátákhoz, rakott ételekhez vagy gratinokhoz.
  • Az általános burgonya a kettő között helyezkedik el.

Fontos kérdés: tényleg, vannak a burgonyának virágai?

Igen! A burgonyanövények kis virágokat hoznak. Amikor a növények virágozni kezdenek, az jó jel arra, hogy újra öntözzük és trágyázzuk őket, mivel a növények érnek. Hűvös éghajlaton a burgonyanövények bogyókat is termelhetnek, amelyek mérgezőek, ezért hagyja őket békén. Nem minden burgonyafajta hoz virágot a növekedési szakaszban, de a virágzás általában pozitív jele annak, hogy a föld alatti gumók egészségesek és fiatal burgonyává fejlődnek.

Termeszthetjük konténerben vagy termesztőzsákban is

A burgonya mindenféle nagyobb edényben megterem, a terrakotta cserépedényektől a zsákokon át a horganyzott tartályokig. A burgonya konténerekben történő termesztése egyszerűvé teszi a betakarítást - csak ki kell üríteni a tartalmát, hogy megtaláljuk a díjnyertes burgonyát.

Kipróbálhatunk speciális burgonyatermesztő zsákokat is, ezek kiváló megoldást jelentenek kis helyigényű vagy teraszos kertekben. Íme, egy hasznos videó, ami ebben is segtíhet:

@elmenykertesz Hirdetes| Krumplitermesztés otthon zsákban!? Évek óta termesztem zsákban a burgonyát a kert egy kietlen részén. Csak egy zsák, föld, meg csírázott krumpli kell hozzá és az otthon termett krumplinál nincs jobb! Idén kipróbálom a burgonyaültető cserepet is, amit hosszú évekig lehet majd használni krumpli termesztéshez. Most április 11-18. között 20% kedvezménnyel tudjátok beszerezni a BURGONYA20 kuponkóddal a Gardino. hu webshopjában a kumpli termesztéséhez kiváló burgonyaültető cserepet. Tavaly sokan kipróbáltátok ezzel a módszerrel a krumpli termesztését otthon, aminek nagyon örülök, szóval idén is kell, hogy legyen burgonya a kertben!?#élménykertész #kert #kertészkedés #veteményes #burgonya #krumpli ♬ A versatile, simple acoustic song - Ai stock music.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

burgonya

fajták

hobbikert

erkély

krumpli