Őrület, mi most a sláger: ez a hobbikertészek titkos trükkje a bőséges termésért

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Őrület, mi most a sláger: ez a hobbikertészek titkos trükkje a bőséges termésért

A gombakomposztot talajjavítóként és talajtakaróként használják. Magas szervesanyag-tartalma javítja a talaj szerkezetét, és tápanyagot biztosít az egészséges növények számára. Hogyan érdemes használni? Mire jó? Mennyibe kerül? Ennek jártunk most utána!

Mi az a gomba komposzt?

A GardenersWorld cikke szerint a gombakomposzt, amelyet gyakran letermett komposztnak is neveznek, az ehető gombaipar mellékterméke. Két vagy három gombatermés betakarítása után a komposztot magas hőmérsékleten sterilizálják, hogy eltávolítsák a kártevőket, betegségeket vagy gyomokat. Ezt követően ömlesztve vagy zsákokban, talajjavítóként és talajtakaróként dísz- és veteményeskertekben egyaránt értékesítik.

Miért érdemes gombakomposztot használni?

Használj gombakomposztot a talaj javítására, hogy biztosítsd azt a levegőt, nedvességet és tápanyagokat, amelyekre a növényeknek szüksége van a megfelelő növekedéshez. A gombakomposzt magas szervesanyag-tartalommal rendelkezik, ami minden talajt javít, a nehéz agyagtól a könnyű, vízelvezető homokig. A szerves anyagok javítják a talaj szerkezetét és levegőztetését, ugyanakkor nagyobb nedvességmegtartó és vízelvezető képességet biztosítanak. Hagyományosan a trágyát vagy a komposztot egyszeri vagy kettős ásással dolgozták be a talajba. Az újabb ásás mentes megközelítések a meglévő talajszerkezet megőrzését javasolják, a komposztot vastag talajtakaróként terítik a virág- vagy zöldségágyásra, és lehetővé teszik, hogy fokozatosan a talajba kerüljön a talajban élő szervezetek, például férgek, bogarak és ezerlábúak hatására.

A gombakomposzt biztosítja azokat a tápanyagokat is, amelyekre a növényeknek szüksége van a jó növekedéshez. A talajban található három fő növényi tápanyag a nitrogén, a foszfor és a kálium, de fontos a magnézium, a kalcium és a kén is. Ezek a tápanyagok együtt segítik a növényeket erős növekedésben és virág- és gyümölcstermesztésben. Különösen fontosak a zöldségfronton, mivel a zöldségnövényeknek sok tápanyagra van szükségük. A talajban lévő gerinctelenek, baktériumok és gombák együttműködve lebontják a szerves anyagokat, például az elhalt növényi anyagokat és a trágyát, hogy ezek a tápanyagok elérhetővé váljanak a növény gyökerei számára. A gombakomposzt enyhén lúgos, pH-ja 6,5-7, amely sokféle dísznövény számára alkalmas. Sokféle zöldséghez is jó, beleértve a káposztaféléket (a káposztafélék családjába tartozó zöldségek), mivel a magasabb pH véd a gombóc gyökér ellen, valamint a paradicsomnak is jót tesz, mivel a magasabb kalciumszint a virágvégrothadás ellen véd.

A gombakomposzt nitrogéntartalma alacsonyabb lehet, mint a többi komposzté, mivel ezt a tápanyagot a rajta termesztett gombák kimerítik. Az alacsonyabb nitrogénszint azonban elősegíti a virágok és gyümölcsök termelését, mivel a magas nitrogéntartalom arra ösztönzi a növényt, hogy energiáját a levéltermelésbe fordítsa.

Hol érdemes gombakomposztot használni?

Használj gombakomposztot általános talajtakaróként, 5 cm-es réteget szórj ki virágágyásokra, lágyszárúak és cserjék szegélyére, valamint fiatal fák és mintacserjék köré. A gombakomposzt a vizes vagy agyagos talajok, valamint a könnyű, szabadon vízelvezető talajok javítására is használható.

Kerüld a gombakomposzt használatát az úgynevezett „savkedvelő” vagy „ericaceus” növények, például rododendron, kamélia, hanga és citrusfélék talajtakarójaként, mivel a magasabb pH azt jelenti, hogy nehezen jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz a talajból.

Használjon gombakomposztot 5 cm mély talajtakaróként a zöldségágyásokon és a veteményeseken, de ne puha gyümölcsökön, például áfonyán, málnán és ribizlien, amelyek semleges vagy savas körülményeket igényelnek.

Mivel megemelkedett az oldható sók koncentrációja, a gombakomposzt önmagában nem alkalmas virágkomposztnak, magvak vagy dugványok termesztésére. Használhatjuk azonban kültéri növények konténeres termesztésére, ha egy rész gombakomposztot keverünk három rész kerti talajjal.

Használjunk gombakomposztot tavasszal talajtakaróként és talajjavítóként, 5 cm mély réteget szórva a talaj felszínére. Ha zöldségágyakra kenjük, a magvetés előtt hagyjuk állni egy hétig a kijuttatás után.

Tanácsok gombakomposzt vásárlásához

Ügyelj arra, hogy elhasznált gombakomposztot vásároljunk, amelyet már gombatermesztésre használtak, és az ipar melléktermékeként jó ár-érték arányú. Az elhasznált gombakomposzt számos kertészetben vagy kiskereskedőnél kapható nagy zsákokban.

Mennyibe kerül a gombakomposzt?

A BioFungi kínálatában a csomagolt kiszerelés:

  • 1000 literes big-bag zsák, minimum vásárlás 1 big-bag zsák. Ára bruttó 19 900 HUF.

Végül pedig, íme a kész gombakomposzt, melyen a fehér micélium fonalak alig várják, hogy sok kis gombát nevelhessenek ki:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gomba

gombakomposzt

letermett komposzt

gomba hasznosítása

gomba felhasználása

szervesanyag

talajjavítás

talajjavító

tápanyag