Kiadták a figyelmeztetést: erős UV-B sugárzás és őrült kánikula jön + 8 okos tipp arra, mit tegyünk

HelloVidék   
  Megosztom
Kiadták a figyelmeztetést: erős UV-B sugárzás és őrült kánikula jön + 8 okos tipp arra, mit tegyünk

Az extrém meleg és magas UV sugárzás komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, de megfelelő elővigyázatossággal és védekezéssel minimalizálhatjuk a negatív hatásokat. Vigyázzunk magunkra és egymásra a forró napokon!

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki jövő hétre: extrém meleg és magas UV sugárzás várható. Az Időkép előrejelzése szerint

  • Hétfőn sok napsütésre, az ország legnagyobb részén száraz időre készülhetünk, egy-egy gyenge zápor, esetleg zivatar csak elvétve fordulhat elő - extrán magas UV sugárzással. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.
  • Kedden és szerdán sok napsütésre számíthatunk, egy-egy jelentéktelen zápor legfeljebb kedden fordulhat elő. Kedden nyugaton és északnyugaton, szerdán viszont már többfelé élénk lehet a déli-délkeleti szél. Érkezik a kánikula:

Az ilyen időjárási körülmények különös figyelmet és elővigyázatosságot igényelnek. Íme néhány hasznos tanács, hogyan védekezhetünk az extrém hőség és az UV sugárzás káros hatásai ellen:

1. Maradjunk árnyékban

A nap legmelegebb óráiban, általában 11 és 15 óra között, próbáljunk meg minél többet árnyékban tartózkodni. Az UV sugárzás ebben az időszakban a legerősebb, így a közvetlen napfénytől való védelem kiemelten fontos.

2. Használjunk napvédő krémet

Alkalmazzunk magas faktorszámú napvédő krémet (SPF 30 vagy magasabb), amelyet rendszeresen újra kell kenni, különösen úszás vagy izzadás után. Ne feledkezzünk meg a fülről, a nyakról és a lábfejekről sem!

3. Viseljünk könnyű, laza ruházatot

A világos színű, laza ruházat segít a hőérzet csökkentésében és az UV sugárzás elleni védelemben. Válasszunk légáteresztő anyagokat, mint például a pamut.

4. Igyunk sok folyadékot

A hőség hatására szervezetünk több folyadékot veszít, ezért elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság fenntartása. Fogyasszunk elegendő vizet, kerüljük az alkoholt és a koffeint, mivel ezek dehidratálhatnak.

5. Védjük a szemünket és fejünket

Viseljünk UV-védelemmel ellátott napszemüveget, hogy megóvjuk szemünket a káros sugaraktól. Kalap vagy sapka viselése is ajánlott, hogy árnyékoljuk arcunkat és fejünket.

6. Kerüljük a nehéz fizikai tevékenységeket

A nagy melegben próbáljuk meg csökkenteni a fizikai aktivitást, különösen a déli órákban. Ha mégis sportolunk vagy nehéz munkát végzünk, tartsunk gyakori szüneteket és igyunk sok vizet.

7. Készüljünk fel otthon

Hűtsük le lakásunkat a reggeli és esti órákban való szellőztetéssel, valamint használjunk ventilátort vagy légkondicionálót. Ha nincs légkondicionáló, hűtő vizes törölközőkkel is enyhíthetjük a hőséget.

8. Figyeljünk a sérülékeny csoportokra

Különös figyelmet fordítsunk a kisgyermekekre, idősekre és a krónikus betegségekkel élőkre, mivel ők különösen érzékenyek a hőség és az UV sugárzás hatásaira. Győződjünk meg róla, hogy ők is megfelelően hidratáltak és védettek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

előrejelzés

hőség

kánikula

uv-b sugárzás