Nem is gondolnád, milyen állatokat vetnek be a profi kertészek: valóban ettől lesz kiváló minőségű a talaj?

HelloVidék   
  Megosztom
Nem is gondolnád, milyen állatokat vetnek be a profi kertészek: valóban ettől lesz kiváló minőségű a talaj?

Számos kertész vág bele a komposztálásba, hiszen az így keletkezett természetes tápanyagot sokféle módon lehet hasznosítani. Amellett, hogy a talajunk minőségét nagyban javítja, a komposzt kifejezetten jótékony hatással van a növényeinkre is. Éppen ezért alkalmazzák a profi és hobbikertészek egyaránt. Persze a növényi hulladékok komposztolását is lehet magasabb szinten művelni: egyre többen használnak hozzá gilisztákat. Elsőre talán furcsa lehet, de nem is hinnénk, mennyire felgyorsítják a komposztolás folyamatát ezek az apró állatok. Belevágnál? Mutatjuk, hogyan csináld!

Miért válasszuk ezt a módszert?

A legtöbben szemétbe dobnánk a konyhai, növényi hulladékot, akik viszont komposztálnak, azok jól tudják: ezek mind aranyat érnek. Ha úgy döntünk, jobban belemélyednénk a komposztolásba és a ládánkba szívesen telepítenénk egy gilisztacsaládot, jó ha tudjuk, ők is szívesen fogyasztják majd el ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket, sőt a tojáshéjat is.

Szakemberek szerint a komposztáló giliszták kb. 2-3 évig élnek. Eközben folyamatosan fejlődnek, három-négy havonta megduplázzák a számukat. Ráadásul mindig éhesek - testtömegük felét zabálják fel minden nap. Körülbelül négy hónapig tart, amíg a giliszták egy tálcát élelmiszer-hulladékból komposztot készítenek, de ahogy ez megtörténik, sokkal gazdagabb komposztot kapunk, mint bármilyen más technikával. Az így keletkezett komposzt baktériumainak és mikrobáinak száma közel tízezerszerese lesz a normál komposzthoz képest. Ez elég brutális szám!

@chemistry_researcher Beltéri komposztálás: a Vermi (vagy giliszta) komposztáló. #pannonegyetem #korforgasosgazdasag #konyhaihulladek #komposztálás #komposzt ♬ eredeti hang - Dr. Ispán Dávid

Hogyan kezdjem el?

Talán még kevesen ismerik a komposztálásnak azt a módját, amikor a kertészek gilisztákat vetnek be a folyamat felgyorsítása érdekében. Ha ezzel a módszerrel szeretnénk kísérletezni, érdemes a folyamat mögé nézni, hogy megértsük miről is van szó. Ha férgeket, gilisztákat teszünk a ládánkba, a komposztot ezek az apró élőlények állítják majd elő. Elsőre talán nem tűnik szimpatikusnak a gondolat, de sokan a saját lakásukban nézik végig, ahogy komposztládájukban végbemegy az állatok által végzett folyamat.

Persze, mint minden hasonló tevékenységnek, úgy a gilisztákkal, férgekkel való komposztálásnak is megvannak a maga szabályai. Ha kedvünk támadna ehhez az alternatívához, néhány dologra érdemes odafigyelni:

  • Szükségünk van egy komposztáló tartályra, amelyen alul szellőzőlyukakkal vannak ellátva. Ez lehet egy láda vagy egy nagyobb műanyagdoboz is. Attól függ mekkora a gilisztafarmot telepítünk a komposztládánkba.
  • Számok terén érdemes azzal tisztában lenni, hogy egy 1-2 főből álló háztartás átlagosan heti 2 kg szerves hulladékot termel. A giliszták és férgek 1 négyzetméternyi felületen pedig 0,5 kg-ot képesek feldolgozni. Így ezekkel a számokkal érdemes kalkulálnunk.
  • A féregládát ki kell bélelnünk valamilyen anyaggal: megfelelő az avar, de akár a karton is. Ezután helyezzünk bele földet, és ügyeljünk arra, hogy ez mindig nedves legyen!
  • Fontos tudnivaló, ha a lakásban vagy pincében komposztálnánk, a kellemetlen szagok elkerülése végett ne etessük a komposztot hússal. Ezt a giliszták is nehezebben emésztik meg. Inkább maradjunk a növényi alapú hulladéknál: zöldségek, gyümölcsök, falevelek.
@leopardbarbie Giliszta farm készítése??? #giliszta #gilisztafarm #gilisztatea #gilisztahumusz #gilisztakomposzt #gilisztakomposztáló #gilisztakomposztálás #wormfarm #worm #kert #biokert #tapanyag #szerveshulladék #komposztálás #komposzt #csináldmagad ♬ tropical reggae BGM no melody - yo suzuki(akisai)

És mi van a gilisztákkal?

Hiába a sok szerves hulladék, a folyamathoz kétségkívül a giliszták a legfontosabb elemek. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú gilisztákat alkalmazunk. Erre a célra a legalkalmasabb fajok a vörös trágyagiliszta (Eisenia fetida) és a vöröslő giliszta (Lumbricus rubellus). Ezek a giliszták kizárólag lebomló szerves anyagokkal táplálkoznak, a legjobban akkor érzik magukat, ha fénytől elzárva, 10°C és 27°C között, megfelelően nedves (de nem túl nedves!) és oxigéndús környezetben tartjuk őket. Amennyiben sikerül megvalósítanunk ezeket a körülményeket, gilisztáink szaporodni fognak, így nem kell attól tartani, hogy gilisztautánpótlás nélkül marad komposztunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

giliszta

gilisztakomposzt

giliszta komposztáló

kertészkedés