Be vele a komposztba: nem is gondolnád, de ez a 10 termék is lebomlik

Liszkai Attila   
  Megosztom
Be vele a komposztba: nem is gondolnád, de ez a 10 termék is lebomlik

A környezettudatosság terjedésével egyre többen alakítanak ki otthonukban házi komposztálásra alkalmas tárolókat. Köztudott, hogy a falevelek, a fű és egyéb növényi származékok lebomlanak, és később tápanyagokban gazdag földként újra felhasználhatóak. Kevesen tudják, de rengeteg minden komposztálható a kerti növényi hulladékon kívül; mutatjuk azt a 10 terméket, amit nyugodt szívvel a komposztálónkba dobhatunk.

Egyre többen próbálják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat, így megnőtt az igény arra, hogy többet tudjunk arról, mit lehet újrahasznosítani és komposztálni. A legtöbben úgy tudják, hogy csak faleveleket és a lenyírt füvet lehet komposztálni, pedig még rengeteg minden van, ami újrahasznosul a komposztban, olvasható a Family Handyman cikkében. Íme, az a tíz termék, amiről bár nem gondolnánk, de komposztálható:

1. Természetes / rostos ruhák

Amennyiben ruháid szelektálása közben olyanokat találsz, melyek már nem használhatóak, mert túl öregek, vagy szakadtak ahhoz, hogy eladományozd őket, nem feltétlen a kommunális szemétben van a helyük. Ha a ruhák természetes anyagokból vannak, azaz tiszta gyapjúból, pamutból, selyemből, vagy vászonból készültek, nyugodtan be lehet tenni őket a komposztba. A gyorsabb lebomlás érdekében érdemes őket darabokra vagdosni. Ruhák komposztálásánál arra kell ügyelnünk, hogy ne tartalmazzanak szintetikus anyagokat a szövetek, illetve a műanyag gombokat és a cipzárakat előbb távolítsuk el róluk. Ha olajjal, festékkel, vagy más nem komposztálható anyaggal szennyezettek a ruhák, akkor ne tegyük a komposztba őket.

2. Latex termékek

Műanyagos hatása miatt sokan nem tudják, de a latex természetes, és biológiailag lebomló anyag. Bármilyen latex terméket nyugodtan betehetünk a komposztálóba, legyen az szülinapi zsúr után maradt lufi, vagy ruhanemű.

3. Ragasztó és maszkoló szalag

Bár nem gondolnánk, de a festésnél használt maszkoló szalag és többféle ragasztó is lebomlik a komposztálóban. A ragasztóknál arra kell ügyelni, hogy természetes anyagokból készüljenek, általában a fehér színű ragasztók ilyenek.

4. Dugók

A borosüvegeket többféleképp is újrahasznosíthatjuk; vannak olyan üzletláncok, melyeknél automata segítségével egyszerűen visszaadhatjuk őket, és még az árukat is visszakapjuk, de vannak üvegeket gyűjtő szelektív hulladékgyűjtők is, ahova bedobálhatjuk őket. A borosüvegek dugóival azonban sokszor nem tudjuk, mit lehet kezdeni, mivel azokat nem veszik vissza, így általában kidobjuk őket, pedig a megoldás sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk: dobjuk be őket a komposztunkba! A dugók többsége parafából van, ami könnyen lebomlik, bár vannak olyan gyártók is, akik műanyag dugókat használnak, amik igencsak hasonlítanak az igaziakra. A műanyag dugók nem bomlanak le, viszont ezeket bedobhatjuk a műanyagos szelektív hulladékgyűjtőbe.

5. Szőr, haj és köröm

A haj és a szőr lebomló anyagok, így komposztálhatók. Ha hajat vágunk, borotválkozunk, vagy kutyánk, vagy macskánk szőrétől szabadulunk meg, akkor nyugodtan betehetjük a komposztálóba minden haj / szőralapú hulladékot. A körömmel ugyan ez a helyzet, anyaga szaru, akárcsak a hajnak, így ez is jól komposztálható.

6. WC papír guriga

Minden kartonpapírból készült termék újrahasznosítható. Ezeket, akárcsak a WC papír gurigákat nem csak a papír szelektívbe dobhatjuk be, hanem akár a komposztba is. Természetesen felmerül a kérdés, hogy ha mindkét helyre gyűjthető a kartonpapír, akkor hova érdemes inkább dobni. Amennyiben kis daraboktól van szó, ajánlatos a komposztba tennünk őket a szelektív hulladékgyűjtő helyett, mivel az újrahasznosítás költséges, míg a komposztálás nem kerül semmibe.

7. Régi állateledel

Ha van régi, kiszáradt állateledelünk, nyugodtan dobjuk be a komposztálóba, egyedül arra érdemes figyelnünk, hogy ha van kutyánk, akkor ne a komposzt tetejére szórjuk, mert kedvencünk kiszagolgatja, és megeheti.

8. Porzsák tartalma

Általában a porszívózás alkalmával csupa olyan dolog kerül a porzsákba, ami komposztálható: a por, a haj, a morzsák mind lebomlanak. Ma már léteznek olyan porzsákok, amelyek maguk is lebomlanak, mivel természetes anyagokból készültek, ezt a gyártók általában feltüntetik magán a porzsákon. Amennyiben porzsák nélküli porszívót használunk, egyszerűen öntsük ki a tartalmát a komposztálónkra. Nem minden felporszívózott anyag komposztálható; így ügyeljünk arra, hogy ha valamiféle műanyagszármazékot porszívózunk, azt ne tegyük bele a komposztba, de a mindennapi takarítás alkalmával keletkezett piszok nyugodtan komposztálható.

9. Pamut tampon és vatta

Érdemes a fürdőszobai szemetest is a komposztba önteni, amennyiben műanyagmentes, pamutból készült tampont és vattát használunk. Figyeljünk rá, hogy a fogselymet semmiképp se dobjuk ki a komposztba!

10. Szivacs

Bár a legtöbben műanyag szivacsokat használnak, melyek nem komposztálhatók, manapság már vásárolhatók természetes anyagból készült szivacsok is. Ezek az úgynevezett luffa szivacsok, amik nevüket a luffatökről kapták, ugyanis ennek belső, szivacsos részéből készítik őket. Az ilyen szivacsok teljesen természetesek, és így képesek lebomlani, ezért nyugodtan bedobhatjuk őket a komposztba. A hagyományos, szintetikus szivacsokból rengeteg szemét származik, ezért érdemes inkább a természetes szivacsokat választani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

környezettudatosság

komposzt

komposztálás

komposztláda

zöldhulladék