Ezek a falusi csok slágertelepülései: ide akar most mindenki költözni

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a falusi csok slágertelepülései: ide akar most mindenki költözni

2019. július 1-jétől igényelhető a falusi csok, melynek feltételeiről és lehetőségeiről az elmúlt hónapokban folyamatosan készítettünk elemzéseket, cikkeket. Sőt, emellett a HelloVidék bő 2 hónapja elindított egy falusi csok aloldalt, amelyen mind a 2486 érintett településről találhatnak olvasóink egyedi elemzést, legyen szó az adott falura vagy kisvárosra vonatkozó legfontosabb népszámlálási adatokról, lakáspiaci és gazdasági statisztikákról. A program indulása óta rengeteg érdeklődő kattintott a falusi csokkal foglalkozó aloldalunkra, most pedig a látogatottsági statisztikák alapján azt néztük meg, hogy mely megyékben és településeken van a legnagyobb érdeklődés a falusi csok iránt.

Néhány hónapja röppent fel a hír, hogy a kormány a családvédelmi akcióterv keretében a csok kibővítését és a falusi csok bevezetését tervezi. Az intézkedéscsomag már javában átalakította az ingatlanpiacot, sőt, további változások várhatóak a jövőben.

A július 1-jén induló falusi családi otthonteremtési kedvezmény külterületen lévő tanya, birtokközpont esetében bárhol, belterületen belül pedig közel 2500 kistelepülésen lévő lakások esetén igényelhető. Ez a vissza nem térítendő támogatás lakásbővítésre és/vagy korszerűsítésre fordítható, akár a használt lakás vásárlására igényelt kölcsönnel együtt is. Vásárlással egybekötve a falusi CSOK összege maximum 10 millió forint lehet. Fontos kitétel, hogy vásárlásra kizárólag a támogatás fele fordítható, a fennmaradó részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell fordítani. Használt lakás korszerűsítésére vagy bővítésére pedig 3 vagy több gyermek esetén maximum 5 millió forint igényelhető.

A nagy érdeklődésre reagálva a HelloVidék elindított egy falusi csokkal foglalkozó aloldalt, ahol a programban részt vevő, mind a 2486 településről egyedi elemzéseket olvashatnak az érdeklődők.

A témában korábban már megírtuk, hogy melyek azok a települések, amelyen a legalacsonyabb négyzetméterárak várják a családokat, és melyek azok a helységek, ahol a kiugró négyzetméterárak miatt mélyen zsebbe kell nyúlnia az ingatlanvásárlóknak. Nemcsak az ingatlanárak, hanem a fizetések terén is körbenéztünk: megvizsgáltuk, mely településeken a legmagasabb az átlagkereset, milyen nagy munkáltatók vannak a falusi csokkal érintett helységek környékén, és összességében munkaerőpiaci szempontból hova érdemes költözni.

Kifejezetten nagy az érdeklődés a családvédelmi akcióterv intézkedései iránt. Számítottunk rá, hogy már az első hetekben sokan fognak támogatást igényelni, ezért külön sorszámhúzó gombot alakítottunk ki a kormányablakokban. A július elsejei indulás első hetében mintegy kilencezren, a második munkahéten pedig hatezren. Az első két hétben tehát több mint 15 ezren nyomták meg ezt a hívógombot a kormányablakokban, ennyien indítottak el ügyintézést.

- nyilatkozta pénteken Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, aki szerint a családvédelmi akcióterv részét képező falusi csok egy olyan intézkedés, amely képes lehet megállítani az elvándorlást a kistelepülésekről, fejlődést és pozitív változást indíthat el a falvakban.

A Takarék Csoport elemzői szerint a falusi csok nagyjából 30 ezer családot érinthet, akik 150 milliárd forint összegű keretösszegű támogatást vehetnek igénybe. Az ingatlan.com elemzése szerint a magánszemélyek által feladott hirdetések és érdeklődések száma országos szinten 71 százalékkal növekedett a falusi csok hatására az elmúlt 3 hónapban. A program megjelenése előtt a legnagyobb mértékű növekedést Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Heves, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében valószínűsítettek az ingatlanhirdető portál elemzői, mivel ezekben a megyékben megduplázódott a kereslet, a program kihirdetését követően azonban némileg korrigáltak az előrejelzésükön, ugyanis később már azt írták, hogy a Pest és a Fejér megyei helységek a legkeresettebbek a falusi csokkal érintett települések közül.

Az átlagárak 10 százalékot meghaladó növekedést mutattak azóta, amióta tudni lehet az új támogatási formáról, ugyanis a falusi csok településein az átlagos négyzetméterár jelenleg 88 ezer forint, egy éve pedig még csak 79 ezer forint volt az átlag. Egy ingatlan jellemző átlagára eközben 8 millió forintról 9 millió forintra emelkedett, derült ki a portál adataiból.

Hivatalos statisztika arra vonatkozóan még nem látott napvilágot, hogy mely településeken volt eddig a legnagyobb érdeklődés a falusi csok iránt, azonban

A HelloVidék falusi csok keresőjét jelenleg összesen 46532 alkalommal használták. Az adatokból kitűnik, hogy a megyék közül Pest megye a legnépszerűbb, a megyéket érintő kattintások 18,76 százalékát zsebelte be. Pest megye után a Fejér megyei kistelepülések iránt érdeklődtek a legtöbben, de már a második helyezett is jócskán leszakadt az első helyezettől, csupán a kattintások 8,51 százalékát tudhatja magának a megye. A harmadik megye Somogy lett, ami a kattintások 7,9 százalékát birtokolja. Somogy megye népszerűségének oka az lehet, hogy számos Balaton közeli település kapott helyet a listában, és valószínűleg ez lehet az oka annak is, hogy Veszprém megye kúszott fel a negyedik helyre.

A HelloVidék látogatottsági statisztikái szerint a legkevesebb érdeklődés a Tolna megyei falusi csokkal érintett települések iránt van, az oldalt olvasók mindössze 1,83 százaléka böngészett a megyében található falvak és kisvárosok között. Szinten nagyon kevés érdeklődést mutattak az olvasók a Vas és Békés megyei települések iránt, amelyek 2,36 és 2,55 százalékos eredményt értek el.

Nem csoda, hogy ez az eredmény született, mivel hazánk rendkívül főváros-centrikus, Budapest méreteit megközelítő nagyvárosunk nincs is, a legtöbb munkalehetőség és infrastruktúra itt koncentrálódik, valamint az átlagfizetés is itt a magasabb.

Ha a legnépszerűbb járásokat nézzük, akkor egyértelműen megállapítható, hogy a Pest megyei Budakeszi járás vezeti a mezőnyt, majd kissé lemaradva a Váci járás a második legnépszerűbb. Szintén Magyarország „vízfejűségét” támasztja alá, hogy a 10 legnépszerűbb járásból 6 Pest megyében található, a többi Fejér, Somogy, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből került ki.

Top 10 legnépszerűbb járás a HelloVidék statisztikái szerint:

 1. Budakeszi járás
 2. Váci járás
 3. Gödöllői járás
 4. Szentendrei járás
 5. Ráckevei járás
 6. Székesfehérvári járás
 7. Kaposvári
 8. Monori járás
 9. Győri járás
 10. Miskolci járás

A legnépszerűbb járásokban átlagosan már 290-400 ezer forint közötti négyzetméterárakról beszélhetünk. Mint ahogyan azt korábban megvizsgáltuk, elképesztő különbségek vannak a falusi csokot igényelhető települések árai között, akár százszoros eltérés is lehet az árakban.

A legdrágább járásokat végigböngészve arra jutottunk, hogy a Szentendrei járás a harmadik legdrágább 386 034 forintos négyzetméterárral, a második helyet a Balatonfüredi járás szerezte meg 417 780 forintos négyzetméterárral, míg az első helyen Budakeszi járás áll, ahol 431 381 forintba kerül a lakások négyzetmétere. A falusi csokkal érintett települések közül a Pest megyei Tök és Perbál voltak a legdrágábbak, ennek ellenére mégis előkelő helyet szereztek a legnépszerűbb települések között.

Top 10 legnépszerűbb település a HelloVidék statisztikái szerint:

 1. Pilisszentkereszt
 2. Röszke
 3. Sződ
 4. Perbál
 5. Vácszentlászló
 6. Tök
 7. Szigetcsép
 8. Zsámbok
 9. Baracs
 10. Tarnaörs

Összességében elmondható, hogy az érdeklődők nem a teljesen elszigetelt helyeket keresik, hanem inkább az olyan településeket, amelyek nagyobb városok, megyeszékhelyek közelében találhatóak. A városok közelsége mellett az is vonzó, ha a település valamilyen turisztikai központ környékén található. Az átlagos négyzetméterárakat tekintve a legnépszerűbb járások a legdrágábbak között találhatóak, azonban az egy főre jutó nettó jövedelem is ezekben a járásokban a legmagasabb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

falusi csok

csok

falu

vidék

kistelepülés

családok otthonteremtési kedvezménye

családvédelmi akcióterv

gyermekvállalás

otthonteremtés