Így járnak azok, akik a falusi csokot balatoni nyaralóra költenék

HelloVidék   
  Megosztom
Így járnak azok, akik a falusi csokot balatoni nyaralóra költenék

Többen is trükköznének a 10 milliós falusi csokkal: Fonyódon például kétezernél, Balatonfenyvesen ezernél is többen érdeklődtek már az eladó ingatlanok iránt. A balatoni települések polgármesterei most elmondták, mit gondolnak a jelenségről.

Korábban mi is megírtuk, hogy néhányan, trükközve a falusi csokkal, nem feltétlenül a kormány szándékához igazodva használnák fel a legfeljebb tízmilliós állami támogatást, hanem a Balaton-parti településeken kínált lakások, lakóházak iránt érdeklődnek inkább a helyi ingatlankereskedők összesítése alapján. A legnépszerűbb települések Fonyód, Balatonkenese és Badacsonytomaj.

A jelenség tömegesen ugyan nem terjedt el a Balaton déli partján, de vannak erre utaló jelek. A falusi csok az ország 2486 településen vehető igénybe, ahol ötezernél kevesebben laknak. A listán szereplő települések tizedén azonban még senki nem érdeklődött a támogatási forma iránt. A leginkább keresett helyek között ott van a Balaton-part:

de Balatonberénynek és Balatonszárszónak is jutott 680, illetve 614 érdeklődés, írja a Sonline.hu.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere erről azt mondta: minden település saját rendezési tervi szabályozásának függvénye, hogy hol található üdülőövezete. Neki nincs információja a jelenségről, de szerinte minden elhanyagolt, régi épület felújítása javítja a településképet. Horváth László, Balatonberény polgármestere hangsúlyozta: nyaralóingatlanokra hivatalosan a csokot nem lehet igénybe venni. Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere örül, ha a településre költöznek fiatalok, és akár a tóhoz közel vesznek ingatlant. Szerinte ugyanakkor mindennel vissza lehet élni, akár a csokkal is, de ha valakik így tettek, akkor is meg kell felelniük a törvényi feltételeknek. A balatoni nyaralóingatlanoknál ráadásul magasabbak az adók, mint az állandó lakásoknál.

A balatoni ingatlanosok szerint gátat vet a visszaéléseknek, hogy a kisebb balatoni településeken kevesebb az eladó ingatlan.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balatoni nyaraló

csok