Így járnak azok, akik a falusi csokot balatoni nyaralóra költenék

HelloVidék   
  Megosztom
Így járnak azok, akik a falusi csokot balatoni nyaralóra költenék

Többen is trükköznének a 10 milliós falusi csokkal: Fonyódon például kétezernél, Balatonfenyvesen ezernél is többen érdeklődtek már az eladó ingatlanok iránt. A balatoni települések polgármesterei most elmondták, mit gondolnak a jelenségről.

Korábban mi is megírtuk, hogy néhányan, trükközve a falusi csokkal, nem feltétlenül a kormány szándékához igazodva használnák fel a legfeljebb tízmilliós állami támogatást, hanem a Balaton-parti településeken kínált lakások, lakóházak iránt érdeklődnek inkább a helyi ingatlankereskedők összesítése alapján. A legnépszerűbb települések Fonyód, Balatonkenese és Badacsonytomaj.

A jelenség tömegesen ugyan nem terjedt el a Balaton déli partján, de vannak erre utaló jelek. A falusi csok az ország 2486 településen vehető igénybe, ahol ötezernél kevesebben laknak. A listán szereplő települések tizedén azonban még senki nem érdeklődött a támogatási forma iránt. A leginkább keresett helyek között ott van a Balaton-part:

de Balatonberénynek és Balatonszárszónak is jutott 680, illetve 614 érdeklődés, írja a Sonline.hu.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere erről azt mondta: minden település saját rendezési tervi szabályozásának függvénye, hogy hol található üdülőövezete. Neki nincs információja a jelenségről, de szerinte minden elhanyagolt, régi épület felújítása javítja a településképet. Horváth László, Balatonberény polgármestere hangsúlyozta: nyaralóingatlanokra hivatalosan a csokot nem lehet igénybe venni. Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere örül, ha a településre költöznek fiatalok, és akár a tóhoz közel vesznek ingatlant. Szerinte ugyanakkor mindennel vissza lehet élni, akár a csokkal is, de ha valakik így tettek, akkor is meg kell felelniük a törvényi feltételeknek. A balatoni nyaralóingatlanoknál ráadásul magasabbak az adók, mint az állandó lakásoknál.

A balatoni ingatlanosok szerint gátat vet a visszaéléseknek, hogy a kisebb balatoni településeken kevesebb az eladó ingatlan.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balatoni nyaraló

csok