Ezekben a megyékben tarol a falusi csok: főleg nagycsaládosok igénylik

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Ezekben a megyékben tarol a falusi csok: főleg nagycsaládosok igénylik

Leginkább Északkelet-Magyarországon élénk az érdeklődés, a népszerű megyék között van Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Hajdú-Bihar, de Bács-Kiskun és Békés is.

A 8 hónapja elérhető falusi csokot többségükben ingatlanvásárlásra és annak felújítására vették fel a családok, sokan költöztek a támogatás segítségével, írja a Magyar Nemzet. Az is kiderült, hogy a kelet-magyarországi megyékben élnek a legtöbben a támogatással. Fél év alatt csaknem négyezer családdal kötöttek szerződést a bankok 22 milliárd forint összértékben, így mostanra már bőven meghaladhatta az ötezret a szerződést kötők száma.

A falusi csok magas támogatási összegekkel érhető el, hiszen az eredeti csok új lakásra szóló kiemelt összegeit lehet megkapni ingatlanvásárlásra és házfelújításra, -bővítésre a feltételek teljesülése esetén. Viszont

E települések többsége fehér foltnak számított korábban, az adásvételek ritkaságszámba mentek. Éves összevetésben az látszik, hogy a falusi csokos települések ingatlanjai iránt nőtt az érdeklődés, a nem falusi csokosok esetében viszont, az általános ingatlanpiaci megtorpanás jeleként markáns a visszaesés. Ez nem jelenti azonban az arányok megfordulását. A falusi csok bevezetése előtt az összes ingatlankeresés mintegy 6-6,5 százaléka irányult ezekre a településekre, a falusi csok bevezetése óta viszont az összes érdeklődés 9 százaléka.

a falusi csokra, mondta el a lapnak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az OTP Bank adatai ezt megerősítik: a legtöbb igénylés Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyéből érkezett hozzájuk. A Takarékbank Borsodból, Szabolcsból, valamint Békés, Hajdú-Bihar és Heves megyéből fogadta be a legtöbb kérelmet a falusi csokra, főleg nagycsaládosokét. 55 százalékban három gyermekre tekintettel kérték, 40 százalékban pedig két gyermek után.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

falusi csok

támogatás

észak-magyarország

kelet-magyarország

északkelet-magyarország