Átalakul a tihanyi ingatlantérkép: így csábítja a fiatalokat az önkormányzat

HelloVidék   
  Megosztom
Átalakul a tihanyi ingatlantérkép: így csábítja a fiatalokat az önkormányzat

Tihany a félsziget a térség legdrágább helye. Kirívóan magasak az ingatlanárak, a letelepedni vágyóknak a munkahelyhiányon kívül ezzel is szembe kell nézniük.

Tihanyban önkormányzati lakások építésével próbálják megtartani a helyi fiatalokat, azonban egyebek mellett az is nehezíti a törekvésüket, hogy nem bővelkedik munkahelyekben a környék. A Tihanyi Visszhang cikkében, amit a Hírbalaton.hu szúrt ki, azt írják: a falu is küzd a Balaton-parti településeken már általánosnak mondható problémával: öregszik a népesség, folyamatosan fogy az állandó lakosok száma. Az ott letelepedni vágyóknak a munkahelyhiányon kívül egy másik problémával is szembe kell nézniük:

A fiataloknak szánt új önkormányzati lakások optimális esetben is két év múlva lesznek költözhető állapotban. A lap szerint messze nem elégítik ki a helyi igényeket. A helyzetet nem könnyíti meg, hogy az önkormányzatnak nincs túl sok lehetősége újabb lakások kialakítására. Főleg megfizethető, jóval a piaci
ár alatti telkekre lenne igény vagy bérlakásokra, azonban az önkormányzatnak nincsenek már a tulajdonában értékesíthető telkek. Tihanyban most 15 olyan bérelhető ingatlan van, ami az önkormányzat tulajdonában áll.

Akik Tihanyban saját lakásban szeretnének letelepedni, az irracionálisan magas ingatlanárak miatt, a falusi családi otthonteremtési támogatás (CSOK) mellett is szinte lehetetlen helyzetben vannak. Akár több tíz évig semmi másra nem lenne szabad költenie a fiataloknak, hogy megvásárolhassanak egy tihanyi lakást. A bérlés sem olcsó, az átlag fizetés fele is elmehet a lakbérre.

Most azzal próbálkoznak, hogy az egyik utcában, ahol több telek felvásárlásával és összevonásával több mint 4 ezer négyzetméteres területtel rendelkezik az önkormányzat, beruházást indítanak, építkeznek.

Tósoki Imre polgármester azt nyilatkozta: valamivel a piaci ár alatt szeretnék majd eladni a lakásokat. A méretüket a CSOK előírásainak megfelelően alakítják ki, azért, hogy a fiatalok minél több támogatást igénybe tudjanak majd venni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tihany

ingatlan

csok

lakásárak