Átalakul a tihanyi ingatlantérkép: így csábítja a fiatalokat az önkormányzat

HelloVidék   
  Megosztom
Átalakul a tihanyi ingatlantérkép: így csábítja a fiatalokat az önkormányzat

Tihany a félsziget a térség legdrágább helye. Kirívóan magasak az ingatlanárak, a letelepedni vágyóknak a munkahelyhiányon kívül ezzel is szembe kell nézniük.

Tihanyban önkormányzati lakások építésével próbálják megtartani a helyi fiatalokat, azonban egyebek mellett az is nehezíti a törekvésüket, hogy nem bővelkedik munkahelyekben a környék. A Tihanyi Visszhang cikkében, amit a Hírbalaton.hu szúrt ki, azt írják: a falu is küzd a Balaton-parti településeken már általánosnak mondható problémával: öregszik a népesség, folyamatosan fogy az állandó lakosok száma. Az ott letelepedni vágyóknak a munkahelyhiányon kívül egy másik problémával is szembe kell nézniük:

A fiataloknak szánt új önkormányzati lakások optimális esetben is két év múlva lesznek költözhető állapotban. A lap szerint messze nem elégítik ki a helyi igényeket. A helyzetet nem könnyíti meg, hogy az önkormányzatnak nincs túl sok lehetősége újabb lakások kialakítására. Főleg megfizethető, jóval a piaci
ár alatti telkekre lenne igény vagy bérlakásokra, azonban az önkormányzatnak nincsenek már a tulajdonában értékesíthető telkek. Tihanyban most 15 olyan bérelhető ingatlan van, ami az önkormányzat tulajdonában áll.

Akik Tihanyban saját lakásban szeretnének letelepedni, az irracionálisan magas ingatlanárak miatt, a falusi családi otthonteremtési támogatás (CSOK) mellett is szinte lehetetlen helyzetben vannak. Akár több tíz évig semmi másra nem lenne szabad költenie a fiataloknak, hogy megvásárolhassanak egy tihanyi lakást. A bérlés sem olcsó, az átlag fizetés fele is elmehet a lakbérre.

Most azzal próbálkoznak, hogy az egyik utcában, ahol több telek felvásárlásával és összevonásával több mint 4 ezer négyzetméteres területtel rendelkezik az önkormányzat, beruházást indítanak, építkeznek.

Tósoki Imre polgármester azt nyilatkozta: valamivel a piaci ár alatt szeretnék majd eladni a lakásokat. A méretüket a CSOK előírásainak megfelelően alakítják ki, azért, hogy a fiatalok minél több támogatást igénybe tudjanak majd venni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tihany

ingatlan

csok

lakásárak