Szegedi kutatók a koronavírusról: súlyosbodni fog a járvány

HelloVidék   
  Megosztom
Szegedi kutatók a koronavírusról: súlyosbodni fog a járvány

Egy szegedi matematikus kutatócsoportjával megalkotta a járványmodellt, amellyel a koronavírus terjedését vizsgálják. A modell működését az élet már igazolta. A kutatók szerint Nyugat-Európa egy-két héttel jár Közép- és Kelet-Európa előtt a koronavírus terjedésében, ezért Magyarországon valószínűleg egyre több intézkedésre számíthatunk - írja a szeged.hu.

A portál szerint Röst Gergely szegedi matematikus kutatócsoportjával együtt vizsgálta, hogy a Kínában tomboló járvány milyen valószínűséggel okozhat kárt más országokban. A csapat már február második felében felhívta a figyelmet arra, hogy a másik nagy gócpont Irán lehet. A következketésekre az általuk megalkotott járványmodell segítségével jöttek rá.

A matematikus szerint a modell alapján az sem okoz nagy meglepetést, hogy Európában a legérintettebb terület Észak-Olaszország. Ez a nemzetközi légiforgalmi adatokból következik és Milánó esetében az utasforgalom kiemelkedő.

Mostanra a járvány földrajzi terjedését nehéz modellezni, de az a mintázat rajzolódik ki továbbra is, hogy az egymással jobban összekötött helyekre hamarabb ér el a járvány, mint a nemzetközi utasforgalomból kiesőkre. Röst Gergely szerint a nyugat-európai országok egy-két héttel járnak a közép- és kelet-európai országok előtt. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy Magyarországon valószínűleg egyre több korlátozó, tiltó és kényszerintézkedéssel számolhatunk.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO egyik riportjában hivatkozott a helyi egyetem kutatóinak modelljére. Szakmai körökben pedig élénk visszhangot váltott ki a modell, amelyet elkészülése után, szinte azonnal publikáltak és Japánban is használták, hogy megtudják az ottani repülőtereken alkalmazott szűrések mennyire késleltették a járvány terjedését.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

koronavírus

járvány

kutatók

szeged